Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ SABBATH BLOODY SABBATH ΤΩΝ BLACK SABBATH

 

Το Sabbath Bloody Sabbath(1973) είναι το τελευταίο καλό άλμπουμ των Black Sabbath, της πρώτης περιόδου του Ozzy, αδικόντας το Sabotage που ακολούθησε και είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Ernie Cefalu που είχε τη φοβερή τύχη να παρακολουθήσει ΜΟΝΟΣ του μια πρόβα τους στο Bell Ait του Hollywood που τον είχαν καλέσει για να μιλήσουν για το εξώφυλλο. Αφού πέρασε την πόρτα της έπαυλης, χρειάστηκε 5 λεπτά για να φθάσει στο οίκημα, όπου τους βρήκε να τον περιμένουν σε ένα χώρο που τον είχαν μετατρέψει σε …προβάδικο. Μόλις τελείωσαν, συναντήθηκε με τους Iommi και Ozzy που του μετέφεραν τα νέα για το νέο άλμπoυμ που θα ονομαζόταν Sabbath Bloody Sabbath. O Cefalu  είχε σαν αρχή να γνωρίζεται όσο μπορεί καλύτερα με τα μέλη των συγκροτημάτων για να μπορεί να γεννήσει ιδέες για τα εξώφυλλα τους. Και οι Iommi και Ozzy ήθελαν να υπάρχει έντονο το σατανιστικό στοιχείο. Φεύγοντας από την έπαυλη, με το μυαλό του γεμάτο ιδέες, θυμήθηκε ότι η θεία του, τού είχε δώσει δύο εικόνες με τα τελευταία λεπτά ζωής 2 ανδρών, ενός  καλού κι ενός κακού. Έτσι σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει σαν βασική ιδέα αυτές τις εικόνες, βάζοντας στο εξώφυλλο την εικόνα του κακού. Το θέμα ήταν να πείσει τον συνεργάτη του Drew Struzan, ο οποίος ήταν θρήσκος και ίσως να μην συνεργαζόταν σε ένα εξ άρχής σατανιστικό εξώφυλλο. Παραδόξως, ο Struzan δέχτηκε και τα πρώτα σκίτσα του ήταν από αγγελικές φιγούρες που έφερναν στη ζωγραφική του Micahngelo, αλλά μόλις οι Iommi και Ozzy τις είδαν, τους άρεσαν τόσο πολύ, που τις κράτησαν! Τα προσχέδια του Sketchesd ήταν τόσο καλά, που συχνά που πελάτες τα κρατούσαν για τον εαυτό τους! Έτσι αποφάσισαν κάθε φορά που θα πηγαίνουν να κάνουν μια επίδειξη προσχεδίων, να τα έχουν προηγουμένως φωτογραφίσει για να αποφύγουν τέτοιου είδους μπερδέματα!


 Για να ξανά γυρίσω στο εξώφυλλο, όπως βλέπετε η εικόνα έχει όλα τα στοιχεία του διαβόλου: τους δαίμονες που ετοιμάζονται να πάρουν τη ψυχή, το 666 στο προσκέφαλο του κρεβατιού, το φίδι που σφίγγει το λαιμό του ανθρώπου, 2 ποντίκια στο σεντόνι ακόμα και το προσκέφαλο του κρεβατιού είναι σατανιστικό. Σε αντίθεση, στο οπισθόφυλλο, ο θάνατός του καλού ανθρώπου έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνοδεύουν τους καλούς ανθρώπους τις τελευταίες στιγμές τους: Τη θλιμμένη οικογένεια του, την ηρεμία πριν το θανάτου του, ακόμα και τα λιοντάρια στη βάση του κρεβατιού είναι εντελώς αντίθετα με την ύπαρξη του φιδιού και των ποντικιών στο εξώφυλλο. Τα πρόσωπα των 2 γυναικών στο οπισθόφυλλο, ανήκουν στη γυναίκα του Cefalu και της Ingrind Haenke που έκανε την εικονογράφιση στο εξώφυλλο των Aerosmith, Toys in the Attic!
Αρχικά ο Cefalu είχε  βάλει το όνομα του συγκροτήματος με μεγάλα γράμματα στο επάνω μέρος του εξώφυλλου και με μικρά χαμηλά τον τίτλο, αλλά η δισκογραφική εταιρεία τα άλλαξε. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

28/5/24




Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου