ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Ο ΗΧΟΣ ΤΟΥ DICKEY BETTS(1943-2024)


 Μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του Southern Rock, ο Dickey Betts έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, νικημένος από καρκίνο και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Ο κιθαρίστας Dickey Betts ήταν συνιδρτυικό μέλος των Allman Brothers Band και έπαιζε μαζί τους από το 1970 έως και το 2000, διαμορφώνοντας καθοριστικά τον ήχο τους. Εκτός από το μοναδικό, ξεχωριστό και στυλίστικο παίξιμό του, ο Betts είχε συνσυνθέσει τραγούδια σαν τα Ramblin Man, Revival, In memory of Elizabeth Reed, Blue Sky κ.α.. Μετά το θάνατο του Duane Allman, ο  Betts αναγκάστηκε να αναλάβει και τα φωνητικά, παραμένοντας πυλώνας του συγκροτήματος. Από το 1995 μετά, ήλθε σε σύγκρουση με τον Gregg Allman κι ο ρόλος του άρχισε να μειώνεται, ενώ αντιμετώπισε και πρόβλημα με  κατάχρηση ουσιών κι ο Gregg Allman τον απομάκρυνε, αν κι ο ίδιος ο Betts αρνείται κάτι τέτοιο.
Αν και οι Allman Brothers Band παρέμειναν ενεργοί έως το 2014, ο Betts δεν έπαιξε ποτέ ξανά με το συγκρότημα ούτε επανενώθηκε. Συνέχισε όμως να κυκλοφορεί προσωπικά άλμπουμ, με τελευταίο το Official Bootleg Vol.1(2012). Συνολικά κυκλοφόρησε 5 προσωπικά άλμπουμ και 7 live.

Τελευταία εμφάνισή του ήταν το 2018, ενώ ένα εγκεφαλικό επεισόδιο τον απομάκρυνε οριστικά από τη σκηνή.
Ο Dickey Betts δεν ήταν απλά ένας καλός κιθαρίστας, αλλά είχε δικό του ήχο, που τον αναγνώριζες με το πρώτο άκουσμα και έκανε τα τραγούδια των Allman Brothers να ξεχωρίζουν. Οι παλαιότεροι, που αγοράζαμε τα άλμπουμ των Allman Brothers, εκτιμήσαμε όχι μόνο το παίξιμό του αλλά και τη συμμετοχή του σαν συνθέτη στο μεγάλο οικοδόμημα του συγκροτήματος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

19/4/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου