ΟΙ MANASSAS ΤΟΥ STEPHEN STILLS

 

Οι Manassas σχηματίστηκαν το 1971 από τον Stephen Stills και κυκλοφόρησαν 2 άλμπουμ. Η αιτία σχηματισμού τους, ήταν η ανάγκη να βρει μουσικούς για να περιοδεύσει, παρουσιάζοντας το καινούργιο προσωπικού άλμπουμ του Stephen Stills 2(1971), που είχε κυκλοφορήσει μετά την πρώτη διάλυση των Crosby, Stills, Nash & Young (CSNY). Έτσι, με  επικεφαλής τον Stephen Stills και τους Chris Hillman (Byrds, Flying Burrito Brothers), Paul Harris (Session μουσικός για B.B. King κ.α), Joe Lala (Blues Image), Al Perkins (Flying Burrito Brothers), Calvin "Fuzzy" Samuels (Crosby, Stills, & Nash) και Dallas Taylor (Crosby, Stills, & Nash) σχηματίστηκαν οι Manassas,  με τους μουσικούς να ολοκληρώνουν τα τραγούδια του πρώτου άλμπουμ τους, χωρίς να έχουν καταλήξει σε όνομα. Η φωτογράφιση που έκαναν στο σιδηροδρομικό σταθμό του Manassas, μιας μικρής πόλης της Πολιτείας της Virginia,με την πινακίδα με τη λέξη Manassas να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, τους έδωσε την ιδέα να ονομαστούν έτσι. Το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ (Νο4 Αμερική, 1972) ακουγόταν πολύ σαν Crosby, Stills, Nash & Young, με πολλά στοιχεία από  country, folk και bluegrass, για να βγουν αμέσως σε περιοδεία, όπου πολλές φορές έπαιζαν περισσότερο από 3 ώρες! Συνήθως ξεκίναγαν με ένα rock set τραγουδιών κι έκλειναν με ένα ακουστικό.
Στην ευρωπαική περιοδεία τους, στο Παρίσι, ο Stills γνώρισε τη Γαλλίδα τραγουδίστρια/τραγουδοποιό Veronique Sanson, παντρεύτηκαν κι απέκτησαν ένα γιό, τον Chris. Έτσι οι Stills και η Lala (μαζί με το μετέπειτα μέλος των Manassas, Kenny Passarelli) έπαιξαν στο άλμπουμ της Le Maudit(1974). O γάμος τους κράτησε έως το 1979.


    Αμέσως μετά το τέλος της περιοδείας για την προώθηση του πρώτου και καλού άλμπουμ τους, το συγκρότημα μπήκε αμέσως στο studio για να ηχογραφήσει τα καινούργια τραγούδια του, με τον Chris Hillman να έχει επιστρέψει στους  Byrds, ενώ παράλληλα δέχτηκε μια δελεαστική οικονομική προσφορά  από την Asylum Records του David Geffen για να σχηματίσει τους Souther Hillman Furay Band (SHF) με τους οποίους ηχογράφησε 2 δίσκους. Εν τω μεταξύ στους Manassas, τα ναρκωτικά είχαν πρώτο ρόλο και ο Stills πλήρωνες τους μουσικούς με την ημέρα, αλλά πολλές φορές δεν ηχογραφούσαν. Έτσι τον Απρίλιο του 1973 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ τους Down the Road (No 26 Αμερική) με ένα μέρος του να αποτελείται από τραγούδια που είχαν γραφτεί για τον πρώτο δίσκο αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν. Στα κομμάτια παίζουν σαν καλεσμένοι και οι Joe Walsh, Bobby Whitlock και P. P. Arnold. Τελικά, το Down the Road δεν ήταν κακό άλμπουμ, απλά δεν ταίριαζε αρκετά με τον προκάτοχό του. Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στην κατάρρευση των Manassas, ήταν η πιθανή επαναδραστηριοποίηση των Crosby, Stills, Nash και Young, όπου τελικά επανενώθηκαν στη Χαβάη το 1973 αλλά δεν προχώρησαν σε καινούργιο άλμπουμ.
     Ο Stills βλέποντας να μην προχωράει η επανασύνδεση, προσπάθησε να δώσει νέο ξεκίνημα στους Manassas, αλλά ο Dallas Taylor ήταν πλέον εθισμένος στην ηρωίνη και ο μπασίστας Calvin "Fuzzy" Samuel ήταν δεσμευμένος για άλλες ηχογραφήσεις. Ο Stills έφερε στη θέση τους τον μπασίστα Kenny Passarelli και τον ντράμερ John Barbata. Αυτή ήταν η τελευταία σειρά των συναυλιών τους αφού σιγά σιγά κάθε μέλος αποχωρούσε. Ο Chris Hillman έγινε μέλος των Souther-Hillman-Furay Band, ο Stills συνέχισε την προσωπική καριέρα του ώσπου να επιστρέψει στους Crosby, Stills, Nash & Young κι ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι.
TRIVIA

Μια τυχαία επίσκεψη του μπασίστα των Rolling Stones, Bill Wyman στο Criteria studio όπου ηχογραφούσαν το  πρώτο άλμπουμ τους, ήταν φίλος των Hillman και Stills, ήταν αρκετή για να τον καλέσουν για να παίξει μπάσο στα The Raven και The Wilderness.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Manassas (1972)

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου