Η GLAM ΛΑΜΨΗ ΤΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ 70 ΚΑΙ 80. 18 ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΛΑΜΨΑΝ (Και Λάμπουν)

 

Σίγουρα το όρο glam rock, τον έχετε ακούσει πολλές φορές. Και σίγουρα το μυαλό των νεότερων πηγαίνει στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80, στην Sunset Strip όπου συγκροτήματα όπως οι Poison, Motley Crue, Michael  Monroe και τόσοι άλλοι, έψαχναν την επιτυχία. Όμως καλύτερα θα ήταν να ξεκινούσαμε, ψάχνοντας να βρούμε τις ρίζες του glam rock, που βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 70. Τότε που τα bubblegum συγκροτήματα, δηλαδή τα νεανικά συγκροτήματα όπως οι Archies, 1910 Fruitgum Company, Partridge Family, Tommy Roe και Ohio Express, ανοιγόντουσαν σε νέους δρόμους, ξεφεύγοντας από την κλασική ποπ μουσική της εποχής. Δεν ήταν καθόλου τυχαίος ο όρος bubblegum (τσιχλόφουσκα), επειδή απευθυνόντουσαν στους teenagers. H εξέλιξη του bubblegum οδήγησε στο Glam rock, που εκτός του ότι είχαμε ένα πιο rock ύφος, τα συγκροτήματα και οι τραγουδιστές φορούσαν προκλητικά ρούχα (όχι απαραίτητα ανδρικά), είχαν μακιγιάζ, εξεζητημένα χτενίσματα, παπούτσια πλατφόρμας και glitter, συνδυάζοντας τη μουσική με τη θεατρική παράσταση. To glam rock εμφανίστηκε στα πρώορα χρόνια της δεκαετίας του 70 στην Αγγλία, με κύριους εκπροσώπους του τους David Bowie, Sweet, Slade, Mud, Roxy Music, T.Rex, Alvin Stardust κ.α. Δίπλα σε αυτούς, ξεπετάχτηκαν ο Elton John, Roxy Music και Suzi Quatro, χωρίς να παραμένουν σταθεροί στο είδος, αλλά άλλαξαν τις καριέρες τους, ωριμάζοντας συνθετικά και εμφανισιακά, με πιο κλασικά παραδείγματα τους David Bowie, Roxy Music και Elton John. Η δε Suzi Quatro απλά κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ της μέσα στην παραζάλη του glam. Παράλληλα, ο αντίκτυπός του πέρασε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με κύριους εκπροσώπους τους Alice Cooper, New York Dolls ακόμα και τους Kiss και τους Aerosmith. Εκτός από τους New York που παρέμειναν σταθεροί, οι άλλοι τρεις άλλαξαν τις καριέρες τους! Και φθάνουμε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80, με το κίνημα του glam rock να αναβιώνει, με μπροστάρηδες τους οι Poison, Motley Crue, Michael Monroe, Britny Fox κ.α.. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν ΟΛΑ(;) τα αμερικάνικα συγκροτήματα της εποχής, αγόρασαν ένα eye liner, ένα βερνίκι νυχιών, έκαναν κι ένα ντεκαπάζ(!) αλλά με κανένα τρόπο δεν μπορώ να συμπεριλάβω σε αυτό το αφιέρωμα τους Quiet Riot, Whitesnake, Cinderella,  Bon Jovi, Van Halen(!) αλλά  και τους Ratt κι όλα εκείνα τα συγκροτήματα που έστω  στην αρχή της καριέρας τους, συνδύασαν το θεατρικό rock με το εξεζητημένο ντύσιμο. Εξ άλλου, ο γράφων λόγω ηλικίας, έζησε μέσω των αγγλικών εφημερίδων των αρχών της δεκαετίας του 70, το glam και τις επιτυχίες τους και σας μεταφέρει τους μεγαλύτερους stars της εποχής

Κορυφαία προσωπικότητα-περσόνα της glam σκηνή, είναι αδιαφιλονίκητα ο David Bowie (πραγματικό όνομα David Jones), που χωρίς καμία στιγμή να διστάσει, εμφανίστηκε με εξεζητημένα ρούχα, συνδυάζοντας την με πολύ μακιγιάζ και γυναικεία παρουσία. Ο ανδρόγυνος alter ego Ziggy Stardust χαρακτήρας, συνδύασε τη μοναδική παρουσίαση, τη μουσική και τη σκηνική παρουσία του. Προτεινόμενο Αλμπουμ: The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars(1972)  

Από τα αγαπημένα μου εφηβικά συγκροτήματα οι Slade, κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον μου γι αυτούς ακόμα και τη δεκαετία του 80, με τις επιτυχίες τους My Oh My, Run Runaway και We’ll bring the House Down. Όμως η χρυσή εποχή τους ήταν στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 70 όταν τα Coz I Luv You, Mama Weer All Crazee Now, Gudbuy T'Jane, Cum On Feel the Noize, δονούσαν το δωμάτιο μου. Ακόμα δεν μπορώ να ξεπεράσω το καπέλο του Nobby Holder που ήταν διακοσμημένο με …καθρέπτες! Προτεινόμενο Άλμπουμ: Slayed (1972)



Are you ready Steve, Mick Andy; ρωτάει ο τραγουδιστής των Sweet Brian Connolly και το Ballroom Blitz ξεκινά.  Η εκλεκτή παρέα, έγραψε τεράστια ιστορία στο glam, με 13 τραγούδια που τραγουδήθηκαν απ΄όλους, κυρίως από αυτούς που ….έλεγαν ότι δεν τους άρεσαν. Το παράδοξο με τους Sweet είναι ότι αν κι έχουν πολλές επιτυχίες, δεν έχουν ένα άλμπουμ για να σας προτείνω, παρά μόνο συλλογές!
Εκατοντάδες σκελετοί (ίσως και χιλιάδες!) γυαλιών, μπότες με στρας και τακούνια, σακάκια και παντελόνια που θα τα ζήλευε το καλύτερο βεστιάριο του Broadway, αλλά πάνω απ΄όλα αστείρευτο ταλέντο που ξεδιπλώνεται για περισσότερα από 50 χρόνια. Άστραψε και γυάλισε στην glam περίοδο, εκτόξευσε την καριέρα του, αλλάζοντας την τα επόμενα χρόνια. Κυρίες και Κύριοι, ο Elton John! Προτεινόμενο Άλμπουμ: Goodbye Yellow Brick Road (1973)
Αν οι Sweet και οι Slade έγιναν πολύ γνωστοί σε όλη την Ευρώπη, οι Mott the Hoople περιορίστηκαν στα σύνορα της Μ.Βρετανίας. Με 9(!) άλμπουμ στο ενεργητικό τους, «κατάφεραν» να κάνουν μόνο(!) μια επιτυχία κι αυτή δανεική από τον David Bowie με τη σύνθεσή του, All the Young Dudes". Ο ήχος τους ήταν πιο rock σε σχέση με τα άλλα συγκροτήματα, με τον κιθαρίστα Mick Raphes να τους προσφέρει το “Can’t get enough” κι αυτοί να το αρνούνται. Το έκαναν mega hit οι Bad Company. Προτεινόμενο Άλμπουμ: Mott(1973).


Αν ένας glam rock star είχε μπει στη ζωή μου, αυτός ήταν ο Marc Bolan και οι T.Rex! Όχι βέβαια ότι τότε ήξερα τι είναι glam, αλλά τα τραγούδια τους Hot Love, Get It On, Jeepster, Telegram Sam, Metal Guru, Children of the Revolution, ακόμα και το Deborah, που ανακάλυψα πολύ αργότερα, αποτέλεσαν μια rock όαση. Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να καταλάβω ότι ο Marc Bolan ήταν glam Θεός. Προτεινόμενο Άλμπουμ: Electric Warrior και Slider.  

Η παρέα των Roxy Music ποτέ δεν ήταν, αυτό που λέμε «Αγαπημένο μου Συγκρότημα». Εδώ που τα λέμε, από την πρώτη φορά που τους άκουσα, έστρεψα το πρόσωπο μου αλλού. Ίσως το image, τα σατέν ρούχα, η μουσική, το σαξόφωνο (σε εκείνη την ηλικία, τον ήχο του σαξόφωνου, τον θεωρούσα….μίασμα), μάλλον όλα αυτά μαζί, ποτέ δεν με έστειλαν στο δισκάδικο για να αγοράσω ένα δίσκο τους. Έπρεπε να κυκλοφορήσει το υπέροχο Avalon(1982), που δεν έχει  καμία σχέση με τα πρώτα άλμπουμ τους για να μπει ένας δίσκος τους στη δισκοθήκη μου. Οι fans τους λένε ότι στα πρώτα άλμπουμ τους είχαν εκλεπτυσμένα μουσικά στοιχεία του glam rock…. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν!  Προτεινόμενο Άλμπουμ: For your Pleasure(1973)
Στην ίδια κατηγορία ήταν και οι Cockney Rebel του Steve Harley, τουλάχιστον στο ξεκίνημά τους. Σύντομα διαφοροποιήθηκαν και ανέπτυξαν το δικό τους μελωδικό ύφος. Εξ ‘άλλου στην Αγγλία εκείνα τα χρόνια, σχεδόν όλα τα συγκροτήματα, είχαν glam εμφάνιση, έστω κι αν δεν είχαν παρά  μια επιφανειακή σχέση. Προτεινόμενο Άλμπουμ: Human Menagerie.(1973)
Oι  Steevi Jaimz, Jay Pepper, Pepsi Tate και Ace Finchum ήταν η σύνθεση με την οποία οι Ουαλοί Tigertailz ηχογράφησαν το πρώτο άλμπουμ τους, αφού πρώτα σήκωσαν όλους τους πάγκους του Hondos Center στο Cardiff. Πάντως τα πρώτα δύο άλμπουμ τους ήταν καλά για το είδος. Προτεινόμενη Δισκογραφία: Young and Crazy (1987), Bezerk (1990).Οι Girl ανήκουν στο δεύτερο κύμα του glam στη Μ.Βρετανία που ήταν φανερά μικρότερης δυναμικής σε σχέση με το πρώτο. Οι Phil Lewis (L.A. Guns), Gerry Laffy(Ultracox) και Phil Collen (μετέπειτα Def Leppard), Dave Gaynor(μετέπειτα Def Leppard και L.A. Guns) κι ο ντράμερ Simon Laffy), με σαφείς επηρεασμούς από David Bowie, Marc Bolan, Mott the Hoople αλλά και Clash και Sex Pistols, άφησαν πίσω τους ένα καλό πρώτο άλμπουμ κι ένα αδιάφορο δεύτερο.
Sweet, Tigertailz, Slade


ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 70. ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ

Αν κάποιος μπορεί να θεωρηθεί ηγετική φυσιογνωμία στην αμερικάνικη glam σκηνή, αυτός είναι ο Alice Cooper, ή καλύτερα το συγκρότημα Alice Cooper.  Και δεν ήταν μόνο η εμφάνιση των ρούχων αλλά και το υπέρ πλούσιο κι εξεζητημένο stage show (σ.σ. τώρα, εδώ που τα λέμε, φίδια και λαιμητόμους, δεν έβλεπαν οι άνθρωποι κάθε ημέρα!) και τα τραγούδια τους. Σταδιακά απέβαλαν το glam ύφος (σ.σ. όταν η μόδα του ξέφτισε) και κράτησαν το shock show στο οποίο η περσόνα με το όνομα Alice Cooper, αναδείχτηκε κορυφαία. Προτεινόμενο Άλμπουμ: School’ Out  (1972)

Μπορεί οι New York Dolls να μην εισέπραξαν (σ.σ. στην εποχή τους), την επιτυχία των Alice Cooper, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το νεουρκέζικο συγκρότημα δεν ήταν το κορυφαίο glam όνομα. Το συγκρότημα ανέπτυξε ένα  πρωτότυπο στυλ hard rock που προήγγειλε τόσο την punk rock όσο και τη heavy metal μουσική και βασιζόταν σε στοιχεία όπως το βρώμικο rock’n’roll των Rolling Stones, το punk των Stooges, τη γκλαμουριά (σ.σ. συγνώμη για τη λέξη) των David Bowie και Marc Bolan κι όλα μαζεμένα  στα τραγούδια τους. Leader της μπάντας ο τραγουδιστής David Johansen, που πότε πότε, φόραγε και κανένα φόρεμα, έτσι για να σπάσει η μονοτονία(!), αλλά η προτίμησή του ήταν ψηλοτάκουνα παπούτσια, με τα άλλα 4 μέλη να συναγωνίζονται στο εξεζητημένο ντύσιμο. Κι όλα αυτά,  με την τρίχα βγαίνει κάγκελο από το ανοιχτό πουκάμισο ή τη σκισμένη μπλούζα. Τελικά μπορεί οι New York Dolls να μην εισέπραξαν ποτέ την επιτυχία που θα ήθελαν αλλά αποτέλεσαν την πεμπτουσίας του glam rock. Κι αυτός ο Johnny Thunders, ήταν καλός κιθαρίστας. "dirty rock & roll". Προτεινόμενο άλμπουμ:  New York Dolls (1973).

 
GLAM ROCK MADE IN FINNALAND
Τρανταχτοί αντιπρόσωποι οι Hanoi Rocks, έστω κι αν όλοι τους θεωρούν Αμερικάνους. Κύρια προσωπικότητα τους ο τραγουδιστής Michael Monroe και δίπλα σε αυτόν οι κιθαρίστες Nasty Suicide και Andy McCoy και ο μπασίστας Sam Yaffa. Τόνοι λακ, ατελείωτες ώρες στην κομμώτρια (σ.σ. τι γίνεται αν είσαι φαλακρός;), ακόμα περισσότερες ώρες για πόζες στο φωτογραφικό φακό. Μεγάλη μπάντα, αρκεί να σου αρέσει το είδος! Προτεινόμενο Άλμπουμ: Bangkok Shocks, Saigon Shakes(1981).
 Matti Fagerholm είναι το πραγματικό όνομα του Michael Monroe, που από το 1987 ακολουθεί προσωπική καριέρα στο γνωστό ύφος. Σίγουρα «το έχει» κι είναι κρίμα που τόσο αυτόν ή τους Hanoi Rocks δεν τους είδαμε σε μια επί ελληνικού εδάφους συναυλία.  Προτεινόμενο Άλμπουμ: Not Fakin' It (1989)
ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80 ΣΤΗΝ SUNSET STRIP
Κι ενώ όλα έδειχναν ότι ένα νέο  hard rock κίνημα ψηνόταν στα πεζοδρόμια και στα clubs της Sunset Strip, τα στελέχη των εταιρειών δίσκων δεν το είχαν αντιληφθεί. Χρειάστηκε να έλθουν από το Mechanicsburg της Pennsylvania, οι Poison και να «σηκώσουν« όλες τις βαφές μαλλιών, βερνίκια νυχιών και eyliner  από τα καταστήματα καλλυντικών και ειδών κομμωτηρίου του Λος Άντζελες αλλά και να πουλήσουν 8.000.000 δίσκους μόνο στην Αμερική με τα πρώτα 2 άλμπουμ τους. Προτεινόμενα Άλμπουμ: Look What the Cat Dragged In και Open Up and Say... Ahh!
Αλλά δεν ήταν μόνο οι Poison, ήταν και οι Motley Crue, που δεν δίστασαν να παρουσιάσουν μια έντονα ανδρόγυνη προσωπικότητα και ταυτόχρονα να αναγνωριστεί ο ηδονιστικός τρόπο ζωής τους, παίζοντας hard/heavy  και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Νομίζω ότι η κυκλοφορία των άλμπουμ Shout at the Devil και Theater of Pain (1985), τους έβαλε για τα καλά στο glam metal. Προτεινόμενα Άλμπουμ: Too Fast for Love (1981), Shout at the Devil (1983), Theatre of Pain (1985) και Girls Girls Girls (1987). Μεγάλη μπάντα! Στην Αμερική όλα τα συγκροτήματα που φόραγαν eyeliner, αυτόματα οι δημοσιογράφοι τους έλεγαν glam. Αν λοιπόν ήταν glam οι Ratt, οι  Bon Jovi και Quiet Riot, τότε οι Steel Panther τι είναι; Συνδύασαν το metal με την παρωδία, σατιρικούς στίχους και το δικό τους χιούμορ κι από το 2000 ςως και σήμερα παραμένουν ενεργοί. Προτεινόμενο Άλμπουμ: All you can Eat (2014)
Για όσους/ες, έζησαν την αγγλική glam σκηνή, θα παρατήρησαν ότι απουσιάζει το όνομα του Gary Glitter, που είχε μεγάλες επιτυχίες, αλλά το όνομά του έχει διαγραφεί από τις μνήμες μας καθώς η καριέρα του τελείωσε αφού καταδικάστηκε για downloading παιδικής πορνογραφίας(2006) και μια σειρά σεξουαλικών αδικημάτων (συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας βιασμού) το 2015.
       
 …ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

Οι Wild Machine είναι το πιο γνωστό συγκρότημα  glam rock, με τις ρίζες του να ξεκινούν το 2000 αλλά η ουσιαστική μορφή τους έγινε το 2004. Το 5μελές αθηναϊκο συγκρότημα, έχει κυκλοφορήσει 1 cd στην Peris Records με τίτλο Wild Machine II (σ.σ. δεν υπάρχει I, ο τίτλος είναι ειρωνικός γιατί θα έπρεπε να κυκλοφορήσουν δύο άλμπουμ όλο αυτό το διάστημα),  ένα 7ιντσο μικρό δίσκο και έχει συμμετάσχει με το τραγούδι Nothing to lose στη 2πλή συλλογή του περιοδικού Eock Hard, Greektures of the Night, A Greek Tribute to Kiss(2008).  Έχει ανοίξει τις συναυλίες των Gilby Clarke, Ryan Roxie (Alice Cooper band), Faster Pussycat, Skid Row κ.α..  Σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει πολλές αλλαγές στη σύνθεσή τους, με την τελευταία να είναι  Johny Hott τραγούδι Billy Dagger και John Yell κιθάρες/φωνητικά, Simon Key μπάσο και Chris Jones ντραμς.  

Την άλλη Κυριακή: Ποιο είναι το τραγούδι που οι Rolling Stones, έχουν παίξει live περισσότερες φορές. Σας προετοιμάζω από τώρα, ΔΕΝ είναι αυτό που νομίζετε!!!!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

28/1/24
    

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου