ALICE COOPER-TRASH: ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ


 Μετά από μια άγονη 8ετία (1978-1986), ο Alice Cooper κυκλοφορεί 2 άλμπουμ που φαίνεται ότι θα του αλλάξουν την καθοδική, μέχρι τότε πορεία, τα Constrictor (1986) και Raise your fist and Yell (1987). Κι όσοι τότε αναθαρρήσαμε ότι κάτι-επί τέλους αλλάζει- δεν είχαμε δει κι ακούσει τίποτα, αφού το Trash (1989) τα σάρωσε όλα.  Η συνεργασία του μες τον Desmond Child ήταν αυτή που κυριολεκτικά τον ανέστησε, με τα "Poison", "Bed of Nails", "House of Fire","This Maniac's in Love with You"  και οι 2 power μπαλάντες  "Only My Heart Talkin'"και "Hell Is Living Without You"!!! να ακούγονται παντού.  6 μεγάλες επιτυχίες, σε ένα άλμπουμ, πράγμα ακόμα και τότε, δύσκολο. Είχε προηγηθεί μια πετυχημένη περιοδεία με τίτλο The Nightmare Returns tour, όπου επί τέλους, ο Alice Cooper ήταν νηφάλιος και σε καλή κατάσταση. Όμως η αιχμή του δόρατος για τον καινούργιο δίσκο του ήταν ο Desmond Child, που έφερε τραγούδια των Jon Bon Jovi, Richie Sambora, Joan Jett ενώ ο ίδιος σε όλα εμφανίζεται σαν συνθέτης. Πόνταρε και κέρδισε, γιατί θα μπορούσε να τα είχε δώσει στους Bon Jovi (σ.σ. τους ταίριαζαν γάντι) και να γινόντουσαν κι από αυτούς επιτυχία!). Προτίμησε τον επανακάμψαντα Alice που …βολόδερνε για πολλά χρόνια, με ερωτηματικό βέβαια για την επιτυχία τους. Δεν θα μπω στην παρουσίαση των τραγουδιών, αφού όλα είναι γνωστά κι αγαπημένα. Απλά,  να σημειώσω ότι το Trash ήταν το τελευταίο καλό άλμπουμ εκείνης της περιόδου, με το hair/melodic rock να αποκτά ένας θεμελιώδη λίθο. Επειδή είχα ζήσει εκείνη την εποχή αλλά και την επιτυχία του δίσκου, ο Desmond Child στόχευε καθαρά τους fans των Mötley Crüe/Bon Jovi και το κέρδισε άνετα. Μπορεί το Trash να μην είναι το πιο απαιτητικό άλμπουμ της δισκογραφίας του, σίγουρα βάζω πάνω από αυτό τα School's Out , Billion Dollar Babies και Welcome to My Nightmare, αλλά προσαρμοσμένοι στην καινούργια εποχή, με τον Cooper παραμελημένο από το MTV, το Trash (Νο 20 Αμερική-πολύ χαμηλά, Νο 2 Μ.Βρετανία), είναι κορυφαίο, επηρεάζοντας με τη σειρά του, τούς μετέπειτα μουσικούς.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑ

Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το  εξ ίσου καλό Hey Stoopid.(1991)



ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μαζί του παίζει η εθνική metal (κυριολεκτικά). Διαβάστε ονόματα: Steven Tyler, Jon Bon Jovi, Kip Winger, Joe Perry, Richie Sambora, Steve Lukather,  Kane Roberts, Tom Hamilton και Joey Kramer. Οι μόνιμοι μουσικοί σε όλα τα τραγούδια είναι οι John McCurry κιθάρα, ο μπασίστας των Bon Jovi, Hugh McDonald, o ντράμερ  Bobby Chouinard κι ο οργανίστας Alan St. John. Οι 2 τελευταίο  από την μπάντα του Billy Squire.
Με το μικρό δίσκο “Poison/Trash’, o Alice Cooper επανήλθε στις υψηλές θέσεις του αμερικάνικου μικρών δίσκων. Οι 2 τελευταίες επιτυχίες του ήταν τα “You and I” (Ν9, 1977) και “How you gonna see me now”(1978,  Νο12). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρ’ όλη την τεράστια επιτυχία του και τα πολλά καλά τραγούδια, μόλις και ξεπέρασε τα 2.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας , ξεπέρασε τις 50.000 (χρυσός  δίσκος).
Η κυκλοφορίας του δίσκου, τον έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για μια ιστορική  συναυλία στις 17 Ιουλίου 1990 , όπου εμφανίστηκε μέσα από έναν σκουπιδοτενεκέ!!(στο πιο πάνω video φαίνεται…).Μαζί του μουσικάρες όπως οι Al Pitrelli και Pete Friesen κιθάρες, Tommy T-Bone Caradonna μπάσο, Derek Sherinian πλήκτρα και Eric Singer τύμπανα. Είπατε τίποτε;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

1/12/23

 Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ TRASH
Το Trash είναι ο δίσκος που έφερε τον Alice Cooper πίσω στο προσκήνιο και ήταν σχεδιασμένος να το κάνει αυτό. Ο στόχος ήταν ένας και τον πέτυχε απόλυτα. Δέκα τραγούδια γραμμένα από τον Alice, τον Desmond Child και μερικούς ακόμα κορυφαίους μουσικούς που σκοπό είχαν να παιχτούν ασταμάτητα στο ραδιόφωνο. Η επιτυχία ήταν τεράστια και παγκόσμια, δίνοντας στον Alice την ευκαιρία να συστηθεί σε μία νέα γενιά οπαδών που πολλοί από αυτούς μέσα από το Trash, θα ανακάλυπταν όλα εκείνα τα σπουδαία άλμπουμ που είχαν κυκλοφορήσει χρόνια πριν. Στη χώρα μας το Trash ήταν ένας από τους δίσκους που βοήθησαν το ευρύ κοινό να στραφεί προς το hard rock και το heavy metal και ίσως πολλοί να μην άκουγαν καν αυτή τη μουσική αν αυτό δεν είχε κυκλοφορήσει. Σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους δίσκους στην καριέρα του Alice Cooper.

Κωνσταντίνος Κουζήγιαννης
Πρόεδρος του "The Greek Nightmare Alice Cooper Fan Club"

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου