ROCK INCIDENT 268: Ο KEITH MOON ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ 19χρονος ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ

Πάμε 50 χρόνια πίσω, στις 20 Νοεμβρίου 1973 στο Cow Palace της Καλιφόρνια, όταν ο fan των Who, Scott Halpin έγινε ο ήρωας της ημέρας, αφού από θεατής συναυλίας  ανέβηκε στη σκηνή κι αντικατέστησε τον Keith Moon που δεν μπορούσε να παίξει, από τα ναρκωτικά που είχα πάρει!!(στο video η σκηνή στο  1.20.00) Η ιστορία, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει ακουστεί με πολλές παραλλαγές, ειδικά για ένα συγκρότημα σαν τους Who, που κυριολεκτικά τα έπαγε όλα, αλλά έχει δώσει και στον Halpin την ευκαιρία να δώσει πολλές συνεντεύξεις. Εκείνο το βράδυ όλα ξεκίνησαν κανονικά κι έτσι κυλούσαν όταν ο 19χρονος Halpin, κάτοικος Monterey της Καλιφόρνια, συναντήθηκε με τον φίλο του Mike Danese και αγόρασαν 2 εισιτήρια για τη συναυλία των Who στο Σαν Φρανσίσκο – τον πρώτο σταθμό της περιοδείας τους για το Quadrophenia. Οι 2 φίλοι πήγαν αρκετά νωρίτερα, για να πιάσουν θέση μπροστά από τη σκηνή, ενώ τη συναυλία άνοιγαν οι Lynyrd Skynyrd! Για να καταλάβετε, ο Halpin κι ο φίλος του, είδαν με ένα εισιτήριο την ΙΔΙΑ βραδιά, Who και Lynyrd Skynyrd!!!! Το ξεπερνώ! Όταν ξεκίνησε η εμφάνιση των Who, o Halpin κι ο φίλος του μετακινήθηκαν στο πλάι της σκηνής, όπου παρακολουθούσαν, με τον Keith Moon να καταρρέει μπροστά τους, την ώρα που έπαιζαν το "Won't Get Fooled Again". Ξαφνικά συνήλθε, ξανά κάθισε πίσω από τα ντραμς, αλλά στο επόμενο τραγούδι που ήταν το «Magic Bus», λιποθύμησε για δεύτερη φορά,  αναγκάζοντας τον Pete Townshend να ρωτήσει αν υπήρχε κάποιος ντράμερ στο κοινό. Ο Danese (σ.σ. ο φίλος του Halpin) κυριολεκτικά έσπρωξε τον Halpin σε  ένα μέλος του crew, λέγοντας τους ότι αυτός είναι ο άνθρωπός τους: "Ξέρει ντραμς κι είναι fan των Who" είπε σε έναν φύλακα.
Ο φύλακας δεν τον πίστεψε, αλλά δίπλα ήταν ο διοργανωτής της συναυλίας, ο Bill Graham και ρώτησε τον Hamlin: “Μπορείς να παίξεις; Ξέρεις τα τραγούδια;” Σε λίγα δευτερόλεπτα βρίσκεται επάνω στη σκηνή, έχοντας πιεί ένα σφηνάκι κονιάκ και με τον κιθαρίστα Pete Townshend να τον καθοδηγεί με νοήματα! Είναι απίστευτο, αλλά χρόνια μετά ο Halpin δεν θυμόταν ποια τραγούδια έπαιξαν, αν και οι ιστορικοί του συγκροτήματος, αναφέρουν ότι έπαιξαν τα "Smokestack Lightning" του Howlin' Wolf,  "Spoonful" του Willie Dixon και στη συνέχεια το "Naked Eye" (σ.σ. ένα τραγούδι που είχαν παίξει στο Isle of Wight Festival το 1970 και έχουν συμπεριλάβει τη studio εκτέλεσή του στη συλλογή Odds and Sods.


Στο τέλος της συναυλίας, ο Halpin υποκλίθηκε με το υπόλοιπο συγκρότημα προς το κοινό και πήγε μαζί τους στα παρασκήνια όπου τον ευχαρίστησαν και του έδωσαν ένα μπουφάν της περιοδείας, το οποίο αργότερα του το έκλεψαν. Ο Halpin ισχυρίζεται ότι ο Roger Daltrey του υποσχέθηκε να του στείλει μια επιταγή 1.000 δολαρίων, αλλά ποτέ δεν πήρε την επιταγή. Ο Scott Halpin πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου 2008 σε ηλικία 54 ετών, αλλά η σύντομη στιγμή του στη σκηνή μαζί με τους Who, είναι παραμυθένια ιστορία που μόνο το rock γεννά.    
Αξίζει να βρείτε χρόνο και να δείτε ολόκληρη εκείνη τη συναυλία όπου στο 1.20.00 0 Moon καταρρέει κι αντικαθίσταται από τον Halpin! 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

1/12/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου