DIXIE DREGS: ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ ΤΟΥ STEVE MORSE


Το αμερικάνικο συγκρότημα των Dixie Dregs ήταν άγνωστο στη χώρα μας, έως  τη στιγμή που ο κιθαρίστας τους Steve Morse πήγε στους Deep Purple. Σχηματίστηκαν το 1970 στην Augusta της Georgia από τους φοιτητές του University of Miami's School of Music, Steve Morse κιθάρα, Andy West μπάσο, Allen Sloan βιολί και Bart Yarnal ντραμς,που έπαιζαν με το όνομα Rock Ensemble II. Η κατεύθυνση ήταν να παίζουν μόνο ορχηστρικά κομμάτια, με επηρεασμούς από fusion, country, jazz, bluegrass ακόμα και κλασική μουσική. Σύντομα αναδείχθηκαν σαν ένα από τα καλύτερα ορχηστρικά συγκροτήματα του είδους, αλλά χρειάστηκε να φθάσει το 1975 για να ηχογραφήσουν το πρώτο τους demo που έφθασε στα χέρια της Capricorn Records, που τους υπέγραψε. Εν τω μεταξύ από το 1973, μέλος του ήταν ο ντράμερ Rod Morgenstein, αργότερα μέλος των Winger. Έτσι κυκλοφόρησαν τα άλμπουμ Free Fall (1977), What If (1978) και Night of the Living Dregs (1979), με το τελευταίο να είναι μισό studio και μισό live. Με το Night of the Living Dregs, όπου παίζουν οι Morse, West, Sloan, Parrish και Morgenstein, απέσπασαν την πρώτη υποψηφιότητά τους για Grammy στην κατηγορία Best Rock Instrumental Performance, βραβείο που πήραν οι Wings. Η οικονομική κατάρρευση της Capricorn, το 1979, τους φέρνει στην Arista Records, όπου κυκλοφορούν το Dregs of the Earth(1980). Την επόμενη χρονιά αποφάσισαν να αλλάξουν όνομα και να ονομάζονται σκέτοι The Dregs, κυκλοφορόντας τα άλμπουμ Unsung Heroes (πολύ καλό 1981) και Industry Standard(1982) το οποίο ήταν το πρώτο με φωνητικά σε 2 τραγούδια. Ήταν τα "Crank It Up" όπου τραγουδάει ο Alex Ligertwood , τραγουδιστής των Santana την περίοδο 1979-1984 και στο "Ridin' High" όπου τραγουδάει ο κιθαρίστας των Doobie Brothers, Patrick Simmons. Τελικά διαλύθηκαν το 1983 με τον Morse να γίνεται μέλος των Kansas και να ηχογραφεί μαζί τους τα άλμπουμ Power και In the Spirit of Things.


    Επανασυνδέθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 80, με μέλη τους Morse, Morgenstein (που ήταν ήδη μέλος των Winger), Lavitz και Sloan. Η επανασύνδεσή τους συνδυάστηκε με την κυκλοφορία του της συλλογής  Divided We Stand (1989), με τον μπασίστα Dave LaRue να μπαίνει στο  συγκρότημα. Η περιοδεία τους του 1992 έφερε  την κυκλοφορία του live άλμπουμ Bring 'em Back Alive, ενώ ο πρώην The Mahavishnu Orchestra και Flock, Jerry Goodman να έχει πάρει τη θέση του βιολιστή καθώς ο Sloan αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Το 1994 κυκλοφόρησαν το Full Circle που ήταν το τελευταίο άλμπουμ τους. Επανασυνδέθηκαν αρκετές φορές για μικρές περιοδείες ή ειδικές συναυλίες, ενώ κυκλοφόρησαν ακόμα 2 live, τα Biscuit Flower Hour Presents (1997), California Screamin' (2000) και το dvd From the Front Row... Live! (2003)
 Οι Dixie Dregs ποτέ δεν έγιναν αυτό που λέμε όνομα, αλλά η ποιότητα παιξίματός τους ήταν αδιαμφισβήτητη. Όσοι μουσικοί πέρασαν από τις τάξεις τους ήταν βιρτουόζοι κι οι περισσότεροι από όσους διαβάζουν αυτές τις γραμμές, έχουν ιδίαν άποψη, βλέποντας κι ακούγοντας τον Steve Morse στις συναυλίες των Deep Purple, στους οποίους ήταν μέλος από 1994 έως και το 2022.  
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Night of the Living Dregs (1979)
Unsung Heroes (1981)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

27/11/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου