ΟΙ WHO ΤΑ ΣΠΑΝΕ ΣΤΟ BBC/ ΟΙ PEARL JAM ΔΙΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ CHEAP TRICK


Ήταν Οκτώβριος του 1973 όταν οι Who εμφανιζόντουσαν στο εκπομπή Top Of The Pops, που εκείνη την ημέρα γιόρταζε την 500η εκπομπή και έπαιξαν  ένα απόσπασμα από το τραγούδι «5:15» από την rock opera  Quatrophenia. Τα φωνητικά ήταν Live αλλά η μουσική full playback όπως άλλωστε όριζε και το ΒΒC. Από το 1966 είχε δημιουργηθεί ένα σοβαρό πρόβλημα με την Ένωση Μουσικών που απαιτούσε από τα συγκροτήματα να παίζουν ζωντανά στην εκπομπή, αλλά μετά από μια σειρά επαφών, που βασίστηκαν στις ελλείψεις εξοπλισμού επιτεύχθηκε συμβιβασμός κι ο τραγουδιστής μπορούσε να κάνει lip-synch, και οι άλλοι μουσικοί να παίζουν playback. Μια απόφαση που δεν άρεσε στον Pete  Townshend που μόλις 3 χρόνια νωρίτερα, είχε γράψει μια στήλη στη μουσική εφημερίδα Melody Maker με τίτλο «Τηλεοπτική μίμηση: ποιος κοροϊδεύεται;» στην οποία έκανε ξεκάθαρη τη θέση του, γράφοντας ότι « καλλιτέχνες σαν εμάς που περνούν εβδομάδες σε στούντιο ηχογράφησης με μεγάλα έξοδα, δεν έχουν όρεξη να τα ξαναπεράσουν όλα για να πριζοθούν στην τηλεόραση». Όταν εμφανίστηκαν στην εκπομπή έπρεπε να τηρήσουν τους συμφωνηθέντες κανόνες (στο Τηλεοπτικό Κέντρο του BBC) κι ενώ όπως θα δείτε όλα βαίνουν καλώς (προσέξτε στο 2.05 έναν καμεραμάν να …χορεύει!) ο Townshend τα παίρνει , επιτίθεται στην ντραμς του Keith Moon που τη διαλύει, σπάει την κιθάρα του, κι ο Moon για να μην μείνει πίσω(!) καρφώνει την μπαγκέτα του σε ένα ταμπούρο.

Το απίστευτο είναι ότι οι άλλοι 2, οι  Roger Daltrey και ο μπασίστας John Entwistle συνεχίζουν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Σύμφωνα με παρευρισκόμενους, ο Townshend έκανε διάφορες χειρονομίες αλλά κόπηκαν στο μοντάζ όπως και το Video που κόβεται απότομα. Πάντως το συγκρότημα απέκτησε πρόσβαση στο Video το οποίο εμφανίστηκε στο ντοκιμαντέρ/ταινία The Kids Are Alright, όπου παίχτηκε στους τίτλους τέλους.  Οι Who αποκλείστηκαν ισόβια από το BBC, για να αρθεί αυτή η απόφαση μετά από μια επιστολή συγγνώμης του manager τους. Πάντως το 2007, όταν ο Daltrey και ο Townshend έδωσαν συνεντεύξεις στην εκπομπή ο Later... With Jools Holland, ο τραγουδιστής δεν μπορούσε καν να θυμηθεί γιατί τους είχαν απαγορεύσει. «Νομίζω... δεν ξέρω, νομίζω ότι Keith Moon προσπαθούσε να χτυπήσει την περούκα του παρουσιαστή”.

Οι Pearl Jam τίμησαν τους Cheap Trick στην πρόσφατη συναυλία τους στο United Center του Chicago(από εκεί κατάγονται και οι Cheap Trick), όπου διασκευάσαν το  "Surrender". Προσέξτε τον Eddie Vedder που συχνά κυττάει τη σκηνή όπου υπάρχει η σελίδα με τους στίχους αλλά και τον κόσμο που τραγουδάει μαζί τους. Η βιντεοσκόπιση είναι πολύ καλή, από fan μπροστά στη σκηνή.



Α.Ρ.

15/10/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου