JUDAS PRIEST


Είναι αρκετά τα γκρουπ που έχουν πάρει το όνομά τους από ονόματα τραγουδιών άλλων καλλιτεχνών. Οι Sisters Of Mercy, για παράδειγμα, χρωστούν το όνομά τους σε μια παλιά επιτυχία του Leonard Cohen, oi Radiohead το πήραν από το Radio
Head των Talking Heads, οι Deep Purple εμπνεύστηκαν από τον τίτλο της μεγάλης ομώνυμης επιτυχίας του Peter DeRose από τη δεκαετία του ’30, ενώ οι Motörhead προσάρμοσαν ελαφρά τον τίτλο του τραγουδιού Motorhead των Hawkwind (ένα τραγούδι που είχε γράψει ο Lemmy, οπότε κανείς δεν θα μπορούσε να έχει κάποια αντίρρηση).
Εκτός απ’ αυτούς, είναι και οι Judas Priest. Οι μετέπειτα θεοί του metal ιδρύθηκαν στο Birmingham το 1969, με μια σύνθεση εντελώς διαφορετική από αυτήν, με την οποία θα γίνονταν διάσημοι στη συνέχεια. Σ’ αυτήν την αρχική σύνθεση λοιπόν, περιλαμβανόταν ο μπασίστας Brian ‘Bruno’ Stapenhill, που είχε την ιδέα να ονομαστούν Judas Priest, από ένα τραγούδι του Bob Dylan, με τίτλο ‘The Ballad Of Frankie Lee And Judas Priest’, που περιεχόταν στο άλμπουμ John Wesley Harding (1967). Χρόνια αργότερα, το 2021, ο Rob Halford, που ήρθε να αντικαταστήσει τον original frontman Al Atkins το 1973, διηγείτο πώς γνώρισε τον άνθρωπο, που άθελά του έδωσε στους Judas Priest το όνομά τους, και τον διασκεδαστικό διάλογο που είχε
μαζί του: «Γνώρισα κάποτε τον Bob Dylan, όταν συμμετείχα σε ένα show στα Sony Studios. Έρχεται λοιπόν ένας υπάλληλος της εταιρίας και μου λέει ότι στη διπλανή αίθουσα είναι ο Dylan και αν θα ήθελα να τον γνωρίσω. Ενθουσιάστηκα! Ποιος δεν θα ήθελε να γνωρίσει τον Bob Dylan; Πράγματι, με πάει ο τύπος στη διπλανή αίθουσα κι εκεί βρίσκω τον Bob, περιστοιχισμένο από 5-6 γκομενάκια. Του λέει ο τύπος από την εταιρία: ‘Bob, είναι εδώ κάποιος που θα ήθελα να στον γνωρίσω, λέγεται Rob Halford, από το βρετανικό heavy metal γκρουπ Judas Priest’. ‘Έεεεε, τι γίνεται; Πώς πάει;’, λέει ο Dylan, με την χαρακτηριστική ένρινη προφορά του. ‘Γεια σου Bob, χαίρομαι πολύ που σε γνωρίζω’, λέω εγώ. ‘Από πού είσαι΄’, μου λέει. ‘Απ’ το Birmingham’, του λέω. ‘Απ’ το Birmingham; [παύση]. Τι κάνει ο Ozzy;’, μου λέει και με έστειλε!».
Ο Dylan δεν έχει ποτέ αναφερθεί δημόσια στο χρέος που θα έπρεπε να έχουν απέναντί του οι Judas Priest για το όνομά τους, αν και, εδώ που τα λέμε, δεν είναι δική του πατέντα. Πρόκειται για μια παραλλαγή του επιφωνήματος “Jesus Christ”, που χρησιμοποιούσαν παλιά οι ηθοποιοί στο σινεμά και στην TV, για να αποφεύγουν να επικαλούνται «το όνομα Κυρίου του Θεού τους επί ματαίω», που - ως γνωστόν- απαγορεύεται από τις Δέκα Εντολές.

ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

25/9/23/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου