GARY WRIGHT: Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΟΥ 'Better by you, better than me"


Ήταν καλοκαίρι του 1975 όταν από την εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη στο Α! Πρόγραμμα της Ελληνικής ραδιοφωνίας, ακούσαμε το τραγούδι «Dream Weaver» του άγνωστου έως  τότε, Gary Wright. Συνθέτης, οργανίστας και τραγουδιστής , νεαρός τότε Wright είδε το τραγούδι του να σταματάει στο Νο2 του καταλόγου των μικρών δίσκων της Αμερικής και να γίνεται μια μεγάλη επιτυχία. Ας δούμε όμως πως ξεκίνησε την καριέρα του. Γεννήθηκε το 1943 στο  New Jersey και σε ηλικία 7 ετών έκανε κάποιες εμφανίσεις σαν ηθοποιός στην εκπομπή Captain Video and His Video Rangers, fνώ έκανε και κάποιες ραδιοφωνικές διαφημίσεις. Η πιο σημαντική εμφάνισή του ήταν το 1954,σε ηλικία 11 ετών στο Broadway, στο musical Fanny. Έμαθε πιάνο και σε ηλικία 17 ετών σχημάτισε τους  Gary & Billy που κυκλοφόρησαν το μικρό δίσκο(single) "Working After School"(1960). Τότε αποφάσισε ότι δεν θέλει να συνεχίσει την καριέρα του σαν καλλιτέχνης κι αποφάσισε να σπουδάσει ιατρική, ενώ παράλληλα συνέχισε να παίζει σε διάφορα συγκροτήματα. Τελικά σπούδασε ψυχολογία και πήγε στη Δ.Γερμανία για να ολοκληρώσει τις σπουδές του.  
Σ ένα ταξίδι του στη Νορβηγία, συνάντησε τον ιδιοκτήτη Island Records, Chris Blackwell που τον πείθει εγκαταλείψει την ιατρική και να πάει στο Λονδίνο για να παίξει με τους Spooky Tooth με τους οποίους ηχογράφησε τα άλμπουμ All About(1968), Spooky Two (1969), Ceremony(1969), Witness(1973), You Broke My Heart So I Busted Your Jaw (1973) και Mirror(1974) όπου το συγκρότημα διαλύεται. Ενδιάμεσα κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του με τίτλο Extraction (1970) για να ακολουθήσει μια σειρά 11 προσωπικών άλμπουμ, με πιο πετυχημένα τα Dream Weaver (1975, No 7 Αμερική) με τις πωλήσεις του να ξεπερνούν τα 2.000.000 αντίτυπα, με τα αμέσως επόμενα να είναι τα The Light of Smiles (1977, Νο 23) και Touch and Gone (1977, Νο117 US). Τελευταίο άλμπουμ ήταν το Connected(2010).


Η μεγαλύτερη επιτυχία των Spooky Toothς, “Better by You, Better than Me",  γνωστό από την εκτέλεση των Judas Priest, είναι δική του σύνθεση! Έχοντας βρει το δρόμο του σαν μουσικός σχηματίζει τους βραχύβιους Wonderwheel, με την παρουσία του κιθαρίστα Mick Jones, μετέπειτα μέλους των Foreigner, ενώ παίζει σαν session σε δίσκους των  B.B. King, Jerry Lee Lewis, Ringo Starr, Harry Nilsson, Peter Frampton και Ronnie Spector. Η πιο σημαντική του όμως συμμετοχή, είναι στο προσωπικό δίσκο του George Harrison, All things must Pass όπου παίζει πλήκτρα. Επίσης έγραψε τη μουσική σε 3 soundtracks, τα Benjamin – The Original Soundtrack of Willy Bogner's Motion Picture (1974), Endangered Species (1982) και Fire and Ice (1986). Προσοχή, δεν έχει καμία σχέση με το soundtrack, Fire Ice and Dynamite(1990).
 Όπως διαβάσατε  και πιο πάνω, το "Dream Weaver" είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του, ξεπερνώντας το 1.000.000 αντίτυπα σε μικρούς δίσκους, ενώ το 1992 το επαναηχογράφησε για το soundtrack της ταινίας Wayne’s World. Από το άλμπουμ Dream Weaver είχε άλλη μια μεγάλη επιτυχία, το"Love Is Alive"(Νο2 Αμερική) αλλά  κανένα τραγούδι του δεν έγινε επιτυχία στη Μ.Βρετανία!
Συμμετείχε σε όλα τα reunion των Spooky Tooth ενώ το 2008 έπαιξε στους Ringo Starr & His All-Starr Band, περιοδεύοντας στην Αμερική.
Πέθανε σε ηλικία 80 ετών το Σεπτέμβριο του 2023, νικημένος από άνια και Parkinson.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


The Dream Weaver (1975)
The Light of Smiles (1977)


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

25/9/23

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου