ΟΙ ΑΝΑΔΕΛΤΑ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΟΥΡΤΣΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΘΕΤΗ (ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ)


Ανάδελτα είναι διανυσματικός διαφορικός τελεστής των μερικών παραγώγων μιας συνάρτησης πολλών ανεξαρτήτων μεταβλητών (συνήθως των 3 διαστάσεων του χώρου). Γενικά, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλεται ένα μέγεθος. Όμως Ανάδελτα ήταν και το όνομα ενός ελληνικού συγκροτήματος που κυκλοφόρησε μόνο ένα μικρό δίσκο το 1972 και σχηματίστηκαν από 2 πρώην μέλη των Πελόμα Μποκιού, τους Γιάννη Κιουρτσόγλου κιθάρα/τραγούδι και Νίκο Λογοθέτη πλήκτρα.  Στην κεντρική φωτογραφία, ο Γιάννης Κιουρτσόγλου.
Η βάση της μουσικής τους ήταν η μπαλάντα με σατυρικό στίχο κάτι που είχε πολύ ενδιαφέρον εκείνη την εποχή (αρχές δεκαετίας του 70). Μαζί τους ο μπασίστας Μάκης Μίχας (πρώην First) κι ενός νεαρού άγνωστου ντράμερ, του Γιώργου Τρανταλίδη που θα τον συναντήσουμε αργότερα στους Socrates Drank the Conium, Sphinx κ.α. Το 1972 κυκλοφόρησαν για τη Lyra το μικρό δίσκο «Η Μαριάννα από την Κοζάνη/Ιστορίες για Θεριά», το οποίο έγραφε «Γιάννης Κιουρκτσόγλου Και Ανάδελτα» με αποτέλεσμα να παρεξηγηθεί με τα άλλα μέλη και με το δίκιο τους, αφού το όνομα του συγκροτήματος ήταν σκέτο Ανάδελτα. Σε συνέντευξή του στο Rocking και στον Κώστα Σακκαλή, ο Κιουρτσόγλου λέει ότι ο ίδιος δεν είχε ιδέα για αυτό και ήταν πρωτοβουλία  της Lyra. Τότε έπαιζαν στην Πλάκα, μια εποχή που η σημερινή περιοχή δεν έχει καμία σχέση με την τότε, με τους τουρίστες να την κατακλύζουν και βέβαια να θέλοιυν να ακούσουν χορευτικά τραγούδια.

Οι Ανάδελτα έπαιζαν καλά, αλλά έπαιζαν μπαλάντες και σύντομα έφυγαν από το μαγαζί! Διαλύθηκαν λίγο μετά την κυκλοφορία του μικρού δίσκου, ο Κιουρτσόγλου συνεργάστηκε με τον  γελοιογράφος, στιχουργός, μουσικός και τραγουδοποιός, Γιάννη Λογοθέτη ή Λογό, ο Τρανταλίδης προσχώρησε στους Socrates Drank the Conium κι ο Λογοθέτης πήγε στην Αμερική.
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ 

26/9/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου