ROCK INCIDENT 253: ΓΙΑΤΙ Ο MARK KNOPFLER ΕΔΩΣΕ ΤΟ “PRIVATE DANCER” ΣΤΗΝ TINA TURNER


Το 1984 ήταν η χρονιά ….πλήρους επαναφοράς της Tina Turner. Μετά από μια καριέρα δίπλα στον σύζυγό της Ike Turner, που συνοδεύτηκε με πολύ ξύλο αλλά και πολλές επιτυχίες, η Turner αποφασίζει να ξεκινήσει τη δική της καριέρα, μακριά από τον πολύ καλό μουσικό αλλά και δυνάστη σύζυγό της (πήραν διαζύγιο το 1978). Τελευταίο άλμπουμ που είχε κυκλοφορήσει ήταν το Love Explosion (1979) και 5 χρόνια μετά, μάζευε τραγούδια για το καινούργιο άλμπουμ της. Εκείνη την εποχή, ο κιθαρίστας/τραγουδιστής και βασικότατο μέλος των Dire Straits, Mark Knopfler, ζούσε τη δική του επιτυχία, με το συγκρότημα να κυκλοφορεί τον έναν μετά τον άλλον πετυχημένο δίσκο. Ένα από τα τραγούδια που είχε γράψει ήταν το "Private Dancer", που δεν είχε ηχογραφήσει με τους Dire Straits. Ο τρόπος που το τραγούδι έφθασε στα χέρια ή καλύτερη στη…φωνή της Turner, είναι απλός: Ο manager του Knopfler, ήξερε τον manager της Turner, και του είπε ότι o Knopfler έχει ένα κομμάτι που δεν θέλει να το πει με τους Dire Straits γιατί οι στίχοι δεν μπορούσαν να τραγουδηθούν από άνδρα, και του πρότεινε να το δώσει στην Turner.
I'm your private dancer, a dancer for money
I'll do what you want me to do
I'm your private dancer, a dancer for money
And any old music will do


Όταν το άκουσε η Turner, αμέσως δέχτηκε να το τραγουδήσει και η αρχική επιλογή ήταν να κρατήσει τα φωνητικά του Knopfler από το demo, για να το τραγουδήσουν ντουέτο, αλλά υπήρχε πρόβλημα με τα συμβόλαια κι η ιδέα απορρίφθηκε. Έτσι, κάλεσε τα μέλη των Dire Straits να το ηχογραφήσουν μαζί  (John Illsley μπάσο, Alan Clark πλήκτρα, Hal Lindes κιθάρα και Terry Williams ντραμς, ενώ κιθάρα παίζει κι ο Jeff Beck). Κι ένα παραλειπόμενο από την ηχογράφηση: Ηχογραφούσαν όταν κάποιος τη ρώτησε γιατί επέλεξε να το τραγουδήσει που μιλάει για μια πόρνη. Η Τurner ξαφνιάστηκε γιατί δεν το είχε δει καθόλου από αυτή τη πλευρά κι απάντησε ότι ο λόγος που το επέλεξε ήταν γιατί ήταν ένα πολύ διαφορετικό τραγούδι από αυτά που είχε τραγουδήσει. Και το κυριότερο, της άρεσε!
Στην πραγματικότητα, τα "What's Love Got To Do With It" και "Private Dancer", ήταν τα δύο τραγούδια που την επανέφεραν στην επιτυχία.
Πάντως, ο Knopfler όταν άκουσε το σόλο του Jeff Beck, είπε ότι αυτό είναι το δεύτερο χειρότερο σόλο που έχω ακούσει, χωρίς να διευκρινίζει πιο είναι το πρώτο!!!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

14/8/23

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου