GUNS 'N'F....'ROSES - LIVE ERA 1987-1993


Το μοναδικό επίσημο live άλμπουμ των Guns’n’Roses, Live Era '87–'93(1999) κυκλοφόρησε εντελώς άκαιρα, σε μια εποχή που το συγκρότημα δεν υπήρχε, τα μέλη του προσπαθούσαν να στήσουν τις καριέρες τους κι ο Axl πάλευε να ηχογραφήσει τα καινούργια τραγούδια του, αλλάζοντας τα μέλη στους υποτιθέμενους Gunners σαν τα πουκάμισα. Χρόνια (!)πριν, η Geffen σχεδόν τους παρακαλούσε να δώσουν άδεια για την κυκλοφορία ενός live άλμπουμ, αφού τα bootlegs είχαν γεμίσει την αγορά. Παρ όλο που το συγκρότημα αποτελούσε παρελθόν, την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του, πούλησε στην Αμερική 250.000 αντίτυπά και συνολικά  έχει ξεπεράσει το 500.000 αντίτυπα.
To Live Era '87–'93(Νο45 Αμερική, No 45 M.Βρετανία)δεν είναι προϊον ηχογράφησης 1 ή 2 συναυλιών, αλλά μια σειρά διαφορετικών συναυλιών και χρονολογιών, που εύρισκε το συγκρότημα με ελαφρές αλλαγές στα μέλη. Προσέξτε ότι στο ένθετο δεν παρατίθενται οι χρονολογίες και τοποθεσίες που ηχογραφήθηκαν τα τραγούδια αλλά υπάρχει η σημείωση "recorded across the universe between 1987 and 1993", ενώ η πλειονότης τους ηχογραφήθηκε κατά την Use Your Illusion Tour of 1991—1993. Η επιλογή των 11 τραγουδιών έγινε μετά από συνεννόηση του Axl με τους Izzy και Slash αλλά μέσω μεσαζόντων. Δηλαδή δεν μίλησαν απ’ ευθείας! Όταν λέμε επιλογή,  δεν εννοούμε απλά ποια τραγούδια θα επέλεγαν αλλά ποιες ηχογραφήσεις, άρα έπρεπε να ακούσουν ολόκληρο το ηχογραφημένο υλικό για να καταλήξουν! Αφού το χρονικό εύρος είναι τουλάχιστον 6 ετών, θα μπορούσαν τουλάχιστον να αναφέρουν ποιοι μουσικοί παίζουν σε κάθε τραγούδι. Αλλά ούτε αυτό έχει γίνει. Πάντως, σε κουβέντα που είχα με τον Gilby Clarke όταν είχε έλθει στην Αθήνα, μου είχε πει ότι στα περισσότερα τραγούδια παίζει αυτός κι ο Matt Sorum. Στο ένθετο αναφέρονται οι 8 βασικοί μουσικοί που ξέρουμε συν τον Teddy Andreadis (πλήκτρα, περκάσιονς/φωνητικά). Το μόνο σίγουρο είναι ότι το "Knockin' on Heaven's Door" ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της συναυλίας στο Wembley για το Freddie Mercury Tribute Concert και τα "Estranged," "Don't Cry," "November Rain," "Pretty Tied Up", "You Could Be Mine" and "Move To The City" προέρχονται από τα videos, Use Your Illusion I και Use Your Illusion II. Ο ήχος είναι επεξεργασμένος και είναι αδύνατον ακόμα και σε αυτούς που ήταν δίπλα τους να ξεχωρίσουν από ποια περίοδο προέρχονται.


Πέραν από τα παραπάνω φιλολογικά, το Live Era '87–'93 τσακίζει. Πολύ καλός ήχος, πολύ καλή επιλογή τραγουδιών, που εκτός από τα κλασικά, θα ακούσετε και τα "It's So Easy", "Used to Love Her", "Out ta Get Me" , "Rocket Queen", "Estranged" και “Yesterays”.  Highlight του 2πλού cd, η στιγμή που Axl ακούγεται στο “Knockin’ on Heaven’s Door” να φωνάζει "Gimme some reggae!"… και το …γυρνάνε σε reggae!
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Ακούγοντας το Live Era 87-93, με έπιασε μια κατάθλιψή. Πως ένα τόσο σπουδαίο συγκρότημα, διαλύθηκε τόσο εύκολα, τόσο γρήγορα. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε σε μια εποχή που η εναλλακτική μουσική έδρεπε δάφνεςα, αλλά ακόμα και τότε, κατάφερε να πουλήσει 500.000 αντίτυπα, χωρίς να  να αναβιώσει το θρύλο τους. Θυμάμαι ότι τότε όταν το άκουγα, σκεφτόμουνα με θλίψη «τι είχαμε στα χέρια μας και τι χάσαμε», με την έννοια πως ένα τόσο μεγάλο συγκρότημα, να οδηγηθεί στην ανυπαρξία.   
TRIVIA
To Live Era '87–'93, κυκλοφόρησε την ίδια ημέρα με το The Spaghetti Incident?, 23 Νοεμβρίου, αλλά διαφορετική ημερομηνία. 1999 και 1993 αντίστοιχα! 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

12/8/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου