KING KOBRA- “To be a Modern Heavy Metal band that Played Great”

  


   Οι King Kobra είναι το hard rock συγκρότημα που σχημάτισε το 1984 ο χαρισματικός ντράμερ Carmine Appice (αδελφός του Vinnie ντράμερ των Black Sabbath, Heaven and Hell κ.α.). Έχοντας μια τεράστια καριέρα σε Vanilla Fudge, Cactus, Beck Bogert and Appice αλλά και Rod Stewart (o Appice έχει συνσυνθέσει τις επιτυχίες του "Da Ya Think I'm Sexy?" και "Young Turks"), το 1983 γίνεται μέλος των μουσικών που συνόδευαν τον Ozzy στην αμερικάνικη περιοδεία πριν την ηχογράφηση του Bark at the Moon, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, η Sharon Osbourne τον απέλυσε γιατί το όνομά του ήταν πολύ γνωστό για να είναι μέλος της μπάντας!!! Τότε αποφάσισε να ξεκινήσει ένα δικό του σχήμα και η τυχαία γνωριμία του με τον τραγουδιστή Mark Free, πριν ακόμα απολυθεί από την Sharon, γίνεται η βάση για τους King Kobra. Έχοντας επηρεαστεί από τον ήχο των Motlery Crue που τότε άνοιγαν για τον Double O, βρίσκει τους κιθαρίστες David Michael-Philips και Mick Sweda, τον μπασίστα Johnny Rod (αργότερα μέλος των W.A.S.P.) και τον Mark Free στη θέση του τραγουδιστή. Όπως θα δείτε στις πρώτες φωτογραφίσεις τους ήταν 4 ξανθοί (βαμμένα μαλλιά κι ένα μελαχρινός-ο Appice). Ο λόγος που εμφανιζόντουσαν έτσι ήταν γιατί ο Appice την εποχή που περιόδευε με τον Double O (Ozzy Osbourne), οι Motley Crue που περιόδευαν μαζί του, είχαν 3 μέλη με μαύρα μαλλιά κι ένα ξανθό!!! Όπως είχε πει το περιοδικό Rock Candy (Ιουν/Ιουλ 23), σκοπός του ήταν να φτιάξει ένα συγκρότημα που “To be a Modern Heavy Metal band that Played Great”. Το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Ready to Strike σε παραγωγή του Spencer Proffer, κυκλοφόρησε το 1985 σε μια εποχή που το αμερικάνικο metal γνώριζε άνθιση αλλά δεν συνδυάστηκε με εμπορική επιτυχία που του άξιζε. Το Ready to Strike έβγαλε την επιτυχία "Hunger", που ήταν γραμμένο από μέλη των Kick Axe κι ακούστηκε στο soundtrack The Transformers: The Movie(1986).

Στην πρώτη αμερικάνικη περιοδεία με τους Autograph, νοίκιασαν ένα μεγάλο λεωφορείο στο οποίο κοιμόντουσαν, αλλά το συγκρότημα έμεινε δυσαρεστημένο από το promotion της εταιρείας για την προώθηση του δίσκου που πούλησε 150.000 αντίτυπα, νούμερο πολύ μικρό με τα δεδομένα της εποχής. To 1986 με το metal να μεσουρανεί, κυκλοφόρησαν το δεύτερο  άλμπουμ τους Thrill of a Lifetime σε συνπαραγωγή του Proffer, που ήταν το τελευταίο με τον Mark Free. Ένα από τα τραγούδια που περιείχε ήταν και το "Iron Eagle (Never Say Die)", που ήταν το βασικό τραγούδι στην ταινία Iron Eagle. Δείτε το video όπου το συγκρότημα με την metal εμφάνιση, παρουσιάζεται για στρατιωτική εκπαίδευση!

Στο Thrill of a Lifetime συμπεριέλαβαν το “Home Street Home” με φωνητικά rap!  Χρονικά οι King Kobra προηγήθηκαν των Aerosmith/Run DMC αλλά δεν έκαναν επιτυχία! Η αποτυχία του άλμπουμ, οδηγεί τον Mark Free στην αναζήτηση καινούργιας καριέρας όπως και του Johnny Rod που πήγε στους W.A.S.P. Έτσι στο άλμπουμ τους King Kobra III (1988) το συγκρότημα εμφανίζεται με σύνθεση Johnny 'Boy' Edwards τραγούδι (το 1991 πήγε στους Foreigner με τους οποίους ηχογράφησε το άλμπουμ Unusual Heat), David Michael-Phillips και Jeff Northrup κιθάρες, Larry Hart μπάσο και Carmine Appice ντραμς. Το μοντέλο στο εξώφυλλο είναι η μετέπειτα Κα Appice, Sarah Appice που συμμετέχει και στο video του "Take It Off" (δείτε το εδώ). Το 1988 κάνουν ένα διάλειμμα με τον Appice να σχηματίζει μαζί με τους Tony Franklin και John Sykes τους Blue Murder για να τους επανασχηματίζει το 2001και να κυκλοφορήσουν το Hollywood Trash, με τραγουδιστή τον Kelly Keeling. Ξανά διαλύονται για να έλθει το 2012 και με τραγουδιστή τον Paul Shortino (Rough Cutt/Quiet Riot) να κυκλοφορήσουν το άλμπουμ King Kobra II, με τον Johnny Rod να έχει επιστρέψει. Η αρχική ιδέα για τη θέση του τραγουδιστή ήταν ο Marcy Free (πρώην Mark Free που άλλαξε φύλο) αλλά αυτός αρνήθηκε. Σήμερα το συγκρότημα δεν υπάρχει πλέον με τον Appice να προσπαθεί να διατηρήσει το όνομά του ζωντανό.
TRIVIA
To video του “Hunger” στοίχισε 20.000$.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ



•  Ready to Strike (1985)
•  Thrill of a Lifetime (1986)
•  King Kobra III (1988)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

3/7/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου