Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΑΝΤΖΕΛΑΣ ΖΗΛΕΙΑ


Το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένο στην τραγουδίστρια/ηθοποιό Άντζελα Ζήλεια που έφυγε τη ζωή την Τρίτη 29 Ιουνίου 2023, σε ηλικία 88 ετών, από φυσικά αίτια.
Γεννημένη τον Μάρτιο του 1935 στην Αθήνα, έκανε μουσικές σπουδές στη Σχολή Ζουανέα και ασχολήθηκε με το ελαφρύ τραγούδι, που τότε, από τις αρχές της δεκαετίας έως και  πρώτα χρόνια της επόμενης δεκαετίας ήταν πολύ διαδεδομένο. Ένα είδος μουσικής μεταξύ ελαφρολαικού και ποπ. Η Ζήλεια συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ (Βαρκελώνης, Σοπότ και Θεσσαλονίκης), κερδίζοντας 5 βραβεία όπως στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Τραγουδιού στο Σοπότ Πολωνίας όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο.
Η μεγάλη επιτυχία της ήταν το τραγούδι »Καλωσόρισες έρωτα» των Γιώργου Μουζάκη – Ιωάννη Φερμάνογλου, που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού στο Παλέ ντε σπορ της Θεσσαλονίκης, που έγινε από τις 13 ως τις 15 Σεπτεμβρίου 1967. Παρουσιαστής ήταν ο Άλκης Στέας και εκείνη τη χρονιά η διοργάνωση επέστρεψε στην αρχική μορφή της, καθώς λαμβάνουν μέρος σχεδόν αποκλειστικά ερμηνευτές του «ελαφρού» τραγουδιού. Το video που συνοδεύει το άρθρο, είναι από εκείνη την εμφάνιση και παρουσιάστηκε  στην ταινία «Ο Ανακατωσούρας» με τον Ντίνο Ηλιόπουλο όπου υποτίθετο ότι ήταν ο συνθέτης του (για τις ανάγκες της ταινίας).


Παρ’  όλη την καλή φωνή της κι όμορφη παρουσία της, η Άντζελα Ζήλεια έγινε περισσότερο γνωστή από τις συμμετοχές της στον κινηματογράφο, με πρώτη εμφάνισή της το 1959 στην ταινία Ο θησαυρός του μακαρίτη. Στην συνέχεια καθιερώθηκε σε δραματικούς ρόλους, παίζοντας δίπλα στον Νίκο Ξανθόπουλο . Φυσικό ήταν να «παρεξηγηθεί» η σχέση τους και ο κόσμος να τους θεωρεί ζευγάρι, ενώ η ίδια είχε πει ότι «δεν είχαν ανταλλάξει ούτε ένα φιλί», κι αυτό γιατί οι σκηνοθέτες ήθελαν τον Ξανθόπουλο αγνό, προκειμένου να μη ζηλεύουν οι θαυμάστριές του. Μερικές από τις πολλές ταινίες που έπαιξε ήταν Αγαπούλα μου, Για την αγάπη μιας ορφανής, Η φτωχούλα και το βασιλόπουλο, Αγάπησα και πόνεσα, Μας ενώνει ο πόνος, Το κορίτσι του πόνου, Πληγωμένες καρδιές, Πόνεσα πολύ για σένα, Η γέφυρα της ευτυχίας, Πάρε το δάκρυ μου, Διψασμένη γι' αγάπη, Η μοίρα μιας ορφανής, Γιατί γεννήθηκα φτωχή, Θύελλα σε παιδική καρδιά, Το θαύμα της μεγαλόχαρης, Χωρισμός, Σκλάβοι της μοίρας, Το σπίτι των ανέμων, Kάνε τον πόνο μου χαρά, Kάποια μάνα αναστενάζει, Πικραμένα χείλη, Ξεριζωμένη γενιά, Πήρε ο άνεμος τα όνειρά μου, Ταπεινός και καταφρονεμένος και τελευταία ήταν η  Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου(1969). Όλες δράματα!Τα τελευταία χρόνια είχε χάσει τον άνδρα της και ζούσε με την κόρη της, ενώ αντιμετώπιζε και κινητικό πρόβλημα καθώς είχαν διαλυθεί 2 σπόνδυλοι από ένα βαρύ φάρμακο που πήρε για να αντιμετωπίσει τη φυματίωση. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει 2 χρόνια στο κρεβάτι!


Έχει μείνει τη μνήμη μας σαν μια καλή τραγουδίστρια, που ποτέ δεν προκάλεσε και ποτέ δεν ενόχλησε.  
 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

4/7/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου