ΟΙ ΩΡΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ "ΚΟΥΡΔΙΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ"


Από τα πιο γνωστά συγκροτήματα των αρχών της δεκαετίας του 80, οι Ωρίωνες σχηματίστηκαν το 1979 στην Αθήνα, από τους παιδιά, μαθητές Γυμνασίου ακόμα,  ο Βασίλης Αβραμίδης κιθάρα, τον αδελφό του Σάκη Αβραμίδη ντραμς, o  Γιάννης Νικολάου μπάσο και  Νίκο Μπασούκο πλήκτρα, όλοι μαθητές, αρχικά με το όνομα Familiar love. Εκείνη τη χρονιά, κυκλοφόρησαν τον πρώτο μικρό δίσκο τους με τίτλο “Κουρδιστά Ανθρωπάκια»/»Για να ζήσει καλά». Εμφανίζονται στην εκπομπή της ΕΡΤ, Να  η  ευκαιρία, όπου έκανε πολύ μεγάλη τηλεθέαση. Κέρδισαν το Α’ Βραβείο Σύνθεσης και δημοφιλέστερου συγκροτήματος, με το τραγούδι τους ‘Κουρδιστά ανθρωπάκια’/Για να ζήσει καλά», που κυκλοφόρησε από τη ΛΥΡΑ σε κόκκινο βινύλιο, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για την εποχή. Ακολούθησε μια περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας ενώ προστέθηκε και η Ελένη Ασημακοπούλου στα φωνητικά. Το 1980 αναγκάζονται να διακόψουν την πορεία τους, αφού τα περισσότερα μέλη τους στρατεύονται, για να επανέλθουν το 1984 με νέα
μέλη τον Γιώργο Βενιέρη στα πλήκτρα αντί του Μπασούκου, τον Σωτήρη Λώλο στα πνευστά και την Τίνα Σιούντρη στο τραγούδι.
Το 1984 κυκλοφορούν το χορευτικό maxi single "Lady C" με διαφορετικό ύφος για να ακολουθήσει το “Rainy Day”/”Listen”, έχοντας αλλάξει τόσο τη μουσική τους όσο και τη γλώσσα που τραγουδούν, υιοθετώντας τα αγγλικά.
Το 1988 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Babylon και το 1993 επιστρέφουν στον ελληνικό στίχο, με το άλμπουμ Αξιοκρατικά, έχοντας 2 καινούργια μέλη, τους Στέλιο Κεφαλόπουλο κιθάρα και Κυριάκο Κοσμά στα πλήκτρα( αντί του Γιώργου Βενιέρη).
Σαν συγκρότημα έχουν εμφανιστεί σε πολλές ελληνικές ταινίες, ενώ με αρκετές αλλαγές  στη σύνθεσή τους επανεμφανίστηκαν το 2007, με το άλμπουμ Οριακή διαδρομή και το 2012 με το Δεσμώτης, που περιέχει 2 πολύ ενδιαφέρουσες διασκευές στα 'Φώτα κι άλλα φώτα ' της Χριστιάννας και στο 'Give me a reason to love you  των Portishead.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

6/6/23
 
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου