GEORDIE: BRIAN JOHNSON KAI GLAM ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 70


Η ύπαρξη των Geordie θα πέρναγε απαρατήρητη και η μόνη αναφορά που θα γινόταν σε αυτούς θα ήταν στις λίστες με τα glam rock συγκροτήματα αρχών της δεκαετίας του 70. Η παρουσία πίσω από το μικρόφωνο του Brian Johnson ήταν ένας από τους παράγοντες που τους έκανε να ξεχωρίσουν κι επανήλθαν στο προσκήνιο όταν ο τελευταίος αντικατέστησε τον Bon Scott στους AC/DC.

Σχηματίστηκαν το Φεβρουάριο του 1972 όταν το glam σάρωνε και πήραν το όνομά τους από τη ονομασία των κατοίκων του βόρειου Newcastle. Αρχικά, το όνομα ίσχυε μόνο για ανθρακωρύχους και γενικά τους κατοίκους του Newcastle. Η αρχική σύνθεσή τους ήταν Vic Malcolm κιθάρα, Tom Hill μπάσο, Brian Gibson ντραμς και Brian Johnson τραγούδι. Τους πρώτους μήνες, τους πέρασαν παίζοντας σε διάφορες γιορτές και σχολικές συνεστιάσεις για να δουν το Δεκέμβριο του 1972 το τραγούδι τους "Don't Do That" στο Νο 32 του βρετανικού chart μικρών δίσκων. Αμέσως ετοίμασαν το πρώτο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε το 1973 με τίτλο Hope You Like It, με ήχο κοντά σε αυτόν των Slade και Sweet. Κατάφεραν να έχουν ακόμα μια επιτυχία στους μικρούς δίσκους το "All Because of You" (1973, Νο6 Μ.Βρετανία).

Η επιτυχία του glam, τούς έφερε 15(!) φορές στην εβδομαδιαία εξαιρετικά πετυχημένη εκπομπή του BBC, Top of the Pops. Στο παραπάνω video, προσέξτε τη μπλούζα που φοράει ο Johnson που την έραψε η μαμά του από 2 διαφορετικά υφάσματα, ένα λευκό κι ένα μαύρο, για να μοιάζει με τη φανέλα της Newcastle που ήταν η ομάδα του! Φοράει ακόμα ψηλοτάκουνες μπότες και σαλοπέτα (σ.σ. τότε τη λέγαμε φόρμα εργασίας) και γενικά το ντύσιμο και των τεσσάρων, παρέπεμπε σε Slade και Sweet.  Στο δεύτερο άλμπουμ τους , Don't Be Fooled By The Name (1974) συμπεριέλαβαν το "House of the Rising Sun" αλλά δεν κατάφεραν να το κάνουν επιτυχία. Προσωπικά προβλήματα, υποχρεώνουν τον Johnson να φύγει μετά την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ τους Save the World(1976), ενώ στο επόμενο No Good Woman(1978), είχαν αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή τους με βασικότερη την προσθήκη του οργανίστα Alan Clarke (Dire Straits) και του τραγουδιστή Dave Ditchburn, με μόνο παλιό μέλος τον κιθαρίστα Vic Malcolm. O Johnson, αφού έλυσε τα οικονομικά προβλήματά του, επιχειρεί να ανασυστήσει το συγκρότημα, με την ονομασία Geordie II, αλλά ήταν το μόνο αρχικό μέλος. Σαν Georgie II υπέγραψαν δισκογραφικό συμβόλαιο αλλά η πρόσληψη του Johnson στους AC/DC, έβαλε τέλος στις όποιες βλέψεις τους. Το 1982 τα αρχικά μέλη των Geordie, προσπάθησα να ανασυστήσουν το συγκρότημα κυκλοφορόντας το άλμπουμ No Sweat(1983) με τραγουδιστή τον Rob Turnbull αλλά η εμπορική αποτυχία του, τούς οδήγησε στη διάλυση, με τον Johnson να ακολουθεί τη μεγαλειώδη πορεία σαν τραγουδιστής των AC/DC, χωρίς όμως ποτέ να ξεχνά το ξεκίνημά του και στις συνεντεύξεις του να τους αναφέρει. Το 2001, περιόδευσαν στη Μ.Βρετανία σαν Geordie II, με τον Brian Johnson που εκείνη την εποχή είχε ένα κενό από τους AC/DC. Στη συνέχεια, ο  
Rob Turnbull (άλλαξε το όνομά του σε Dr.Rob) προσχώρησε στους Gadji κι ο Vic Malcolm σχημάτισε τους Dynamite. Δύο αρχικά μέλη τους, ο μπασίστας Tom Hill κι ο ντράμερ Brian Gibson, επανασχημάτισαν το συγκρότημα με τραγουδιστή τον Mark Wright και τον πρώην Saxon, Steve Dawson στην κιθάρα.
Μετά την επιτυχία του Brian Johnson στους AC/DC, επανακυκλοφόρησε όλη η δισκογραφία τους.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Hope You Like It (1973)
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

29/5/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου