LONG TRAIN RUNNIN' – DOOBIE BROTHERS: Η ΛΥΤΡΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

 

Όσο σπουδαίοι κι αν θεωρούνται, δεν μπορεί κάποιος να διαφωνήσει στο ότι η δισκογραφία των Doobie Brothers είναι εξαιρετικά άνιση. Πολλά άλμπουμς των Doobies περιέχουν δύο ή τρία εκπληκτικά τραγούδια που περιβάλλονται από 6 έως 8 κομμάτια fillers. Το The Captain And Me είναι μια από τις λίγες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Σ’ αυτό το άλμπουμ τουλάχιστον, τα έκαναν όλα σωστά. Οι διπλές κιθάρες και τα διπλά ντραμς, που είναι το σήμα κατατεθέν τού ήχου τους, δεν ακούγονταν ποτέ καλύτερα απ’ ότι εδώ. Εάν θέλετε να επιλέξετε μόνο ένα άλμπουμ των Doobie Brothers, σίγουρα αυτό είναι το The Captain And Me. Το Long Train Runnin' είναι το δεύτερο τραγούδι του άλμπουμ και με την απολαυστική funky αίσθηση, την εύστοχη χρήση των bongos και τον ταξιδιάρικο στίχο παραμένει ένα από πιο γνωστά και πετυχημένα τραγούδια που μας χάρισαν οι Doobie Brothers.

Η ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ
Στο τρίτο άλμπουμ τους, στο μακρινό 1973, οι Doobie Brothers επιχειρούν μια ακόμη αλλαγή, συνδυάζοντας την καλιφορνέζικη folk με country rock, προσθέτοντας μια πινελιά αμερικανικής funk. Με οδηγό τον παραγωγό Ted Templeman θα μας χαρίσουν ένα άλμπουμ με έντεκα τραγούδια που χαρακτηρίζονται από σφιχτές ενορχηστρώσεις, με την αλληλεπίδραση των οργάνων να οδηγεί σε ήχο περίπλοκο, αλλά και ευχάριστο στην ακρόαση.
Στην αρχική του μορφή το Long Train Running δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα jam κομμάτι, απροσδιόριστης διάρκειας, που συνήθιζαν να παίζουν περίπου τρία χρόνια πριν το ηχογραφήσουν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι συχνά του άλλαζαν τον τίτλο αποκαλώντας πότε “Osborne”, πότε “Parliament” και πότε “Rosie Pig Mosley”. «Είχε μια δομή, αλλά δεν είχε στίχους. Απογειωνόμασταν όταν το παίζαμε και σολάραμε για περίπου μισή ώρα. Δεν το βλέπαμε σαν κανονικό τραγούδι» θυμάται ο κιθαρίστας του γκρουπ Tom Johnston που είναι και ο συνθέτης του κομματιού. Κι όμως ο παραγωγός Ted Templeman διακρίνει τη δυναμική του τραγουδιού και επιμένει να το ηχογραφήσουν. «Φίλε γράψε λίγες λέξεις. Πρέπει να το ηχογραφήσουμε αυτό το κομμάτι» θα πει στον Johnston, που αρχίζει να συνδέει ελεύθερα ονομασίες από γραμμές τρένων (Illinois Central, South Central Freight), προσπαθώντας να ανταποκριθεί στην προτροπή του Ted. Στη συνέχεια παίρνει  το σημειωματάριο και την ακουστική του κιθάρα και απομονώνεται στην τουαλέτα του Amigo Studio στο Hollywood όπου ηχογραφούν. «Είναι το καλύτερο μέρος για φυσική αντήχηση. Πήγα εκεί και έγραψα τους στίχους. Έγινε αυτό που είναι τώρα, και τα υπόλοιπα είναι απλά… υστερία, όπως λένε» θα πει αστειευόμενος ο Johnston. Η παλιότερη επιτυχία τους Listen to the music λειτουργεί ως οδηγός για τον ήχο του Long Train Running. Το μπάσο σε στυλ R&B του Tiran Porter, η κιθάρα του Pat Simmons σε στιλ bluegrass και το ιδιαίτερο ρυθμικό μέρος  με την κιθάρα του Johnston (που μέχρι σήμερα διδάσκεται σε όλους τους αρχάριους κιθαρίστες) δημιουργούν μια ηχητική εικόνα: ένα τρένο! Και πώς θα γινόταν διαφορετικά αφού ο Johnston είχε μεγαλώσει στο Central Valley της Καλιφόρνια, μια περιοχή γεμάτη σιδηροδρομικές γραμμές. «Ήμουν γύρω από τα τρένα σε όλη μου τη ζωή. Όταν μπαίνεις στη λογική του τρένου, απλές ιδέες σού έρχονται στο μυαλό. Δεν αναφέρομαι σε κάποιο πραγματικό πρόσωπο με το όνομα Lucy. Υποθέτω πως όλα προέρχονται από τις εικόνες των τρένων να πηγαινοέρχονται στη Central Valley της Καλιφόρνια» θυμάται.


Σε πολλές συνεντεύξεις του ο Johnston δεν παραλείπει να αναφερθεί στην ουσιαστική συμβολή που είχε, στην επιτυχία του κομματιού, ο μηχανικός ήχου Don Landee. «Ο Don είχε συμβάλει σημαντικά στον ήχο της μπάντας», έχει πει ο Johnston. «Ήταν ιδιαίτερος ο τρόπος που συνδύαζε τα όργανα, τις φωνές και τις αρμονίες».
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Το Long Train Runnin' ήταν το πρώτο single από το άλμπουμ The Captain And Me και έφτασε στο Νο8 του US chart. Το 1982 διασκευάστηκε από το ιταλικό pop γκρουπ Traks και το 1991 από το βρετανικό γκρουπ Bananarama(με συμμετοχή και των Gipsy Kings). Μια νέα γενιά μυήθηκε στο Long Train Running μέσω μιας dance mix του Ολλανδού DJ Ben Liebrand, που έφτασε μέχρι το Νο7 του UK top 10 και αποτελεί τη μοναδική επιτυχία τους στη Μ. Βρετανία.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Το Long Train Runnin' αφορά τη λυτρωτική δύναμη της αγάπης και σε ταξιδεύει με τις φωνητικές αρμονίες που θυμίζουν Moby Grape και Crosby, Stills, and Nash. Αντανακλά το αναπόφευκτο των αλλαγών στη ζωή, την οποία παραλληλίζει με ένα τρένο που διασχίζει τη γη στην οποία γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Οι στίχοι απεικονίζουν το σκηνικό που αλλάζει, με τη «Miss Lucy» σύμβολο αυτού που κάποτε ήταν οικείο, αλλά έχει χαθεί και δεν θα επιστρέψει ποτέ. Υποδηλώνει ότι παρά τους αγώνες στην καθημερινή ζωή, πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε και ότι η αληθινή αγάπη είναι το πραγματικό μας σπίτι. Είναι ένας ύμνος που μας υπενθυμίζει να αναζητούμε δύναμη στις σχέσεις μας και να προχωράμε, οποιοδήποτε εμπόδιο κι αν μας βάζει η ζωή.
ΥΓ. Το κείμενο γράφτηκε λίγες μέρες μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Είναι οδυνηρό το να αισθάνεσαι τη δύναμη, την αίσθηση της ελευθερίας, την έμπνευση, την αξία της αγάπης και των αλλαγών της ζωής, να κρύβονται σε ένα τραγούδι που έχει βασικό θέμα το τρένο, τη στιγμή που (λόγω εγκληματικών παραλείψεων και λαθών) στη χώρα μας χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές με αποτέλεσμα όλα να τα καλύψει ο πόνος και η οργή.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ

25/3/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου