Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ FEEL LIKE MAKIN' LOVE-BAD COMAPNY

Είχα αγοράσει το Straight shooter, το δεύτερο άλμπουμ των Bad Company, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του ’92. Αμερικάνικο βινύλιο, μεταχειρισμένο αλλά σε άριστη κατάσταση, το είχα « τσιμπήσει» σε ένα μαγαζί κάπου στην Ιπποκράτους. Το πρώτο κομμάτι Good lovin’ gone bad ακουγόταν εντελώς διαφορετικό από όσα κομμάτια των Bad Company είχα ακούσει μέχρι τότε. Τραχιά φωνητικά, υψηλή ένταση, έπρεπε ν΄ακούσω τη «γέφυρα» στη μέση του τραγουδιού για να αναγνωρίσω τη φωνή τού Paul Rodgers. Το δεύτερο κομμάτι ήταν και ο βασικός λόγος που είχα αγοράσει τον δίσκο. Ο λόγος για το Feel like makin’ love ένα τραγούδι «σήμα κατατεθέν» της ερμηνευτικής ποιότητας του Rodgers και του ήχου των Bad Company.
ΠΩΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΘΗΚΕ
Οι Bad Company θεωρούνται από τα πρώτα supergroup του rock. Μέλη τού γκρουπ ο τραγουδιστής Paul Rodgers και ο ντράμερ Simon Kirke που απαρνήθηκαν τον blues rock ήχο των Free για να ακολουθήσουν διαφορετικό μουσικό μονοπάτι, ο κιθαρίστας Mick Ralphs που αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη του γκρουπ (όπως είχε συμβεί και με τους Mott the Hoople από τους οποίους προερχόταν) και ο μπασίστας Boz Burrell που πρόσθεσε κάτι από το μεγαλείο των King Crimson. Μετά το εντυπωσιακό ομώνυμο ντεμπούτο LP τους που κυκλοφόρησε το 1974, το συγκρότημα επέστρεψε την επόμενη χρονιά με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ Straight Shooter. Και τα δυο άλμπουμς κυκλοφόρησαν από την εταιρεία Swan Song των Led Zeppelin, ενώ το Feel like makin’ love ήταν το δεύτερο single του άλμπουμ. Αν και η ηχογράφηση του άλμπουμ έγινε στο studio του Ronnie Lane στο Clearwell Castle του Gloucestershire, η ιστορία του Feel like makin’ love έχει τις ρίζες της λίγα χρόνια πριν, όταν ο Rodgers με τους Free όργωνε την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, όντας support των Blind Faith. Ο Rodgers παράτησε για λίγες μέρες το συγκρότημα και ταξίδεψε, κάνοντας ωτοστόπ, μέχρι το Rio Nido στην Καλιφόρνια. Εκεί βρέθηκε σε μια κατασκήνωση χίπις κάπου μέσα στο δάσος. Το μέρος ήταν μαγευτικό και φυσικά για έναν 19χρονο, που είχε μεγαλώσει στο βιομηχανικό νέφος του Μίντλεσμπρο, ήταν φυσικό να δημιουργήσει μια έντονα ερωτική διάθεση και να ερωτευτεί μια κοπέλα που συνάντησε εκεί. «Νομίζω ήμουν πραγματικά ερωτευμένος και ένιωθα σαν να κάνω έρωτα» θυμάται ο Rodgers. Ενώ γύρω του κυκλοφορούσαν κάθε είδους παραισθησιογόνα, έγραψε το τραγούδι όντας νηφάλιος. «Υπήρχε μια ουσία  που ονομαζόταν μεσκαλίνη, την οποία χρησιμοποιούσαν οι ιθαγενείς Αμερικανοί και την έβρισκες παντού τριγύρω, αλλά αυτό ήταν κάτι συνηθισμένο εκείνη την εποχή. Σίγουρα δεν θα το έπαιρνα για τη σύνθεση τραγουδιών, αν και είναι σωστό να πούμε ότι καπνίσαμε λίγο χόρτο» προσθέτει ο Rodgers, που όμως ποτέ δεν αποκάλυψε τη «μούσα» του. «Πέρασε πολύς καιρός και δεν θέλω να μπω σε μπελάδες» θα πει.


«Baby, when I think about you I think about love» με τον πρώτο στίχο μπαίνουμε κατευθείαν στο θέμα. «Λέει πολλά με λίγα λόγια και αυτό είναι που πάντα στοχεύω. Είναι εύκολο να γράψειςένα τραγούδι, αλλά είναι δύσκολο να γράψεις κάτι που είναι συγκινητικό. Μπαίνεις αμέσως στο νόημα και αυτό σημαίνει πολλά για πολλούς ανθρώπους. Πάντα έγραφα τρυφερούς στίχους, καθώς και σκληρά ροκ τραγούδια. Πάντα πίστευα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν από όλη τη γκάμα συναισθημάτων από τη μια μέρα στην άλλη  ή ακόμα και την ίδια ώρα. Αυτό το τραγούδι δεν βγήκε από το μυαλό, κατά κάποιο τρόπο, βγήκε από την καρδιά» επισημαίνει σε συνέντευξή του ο Rodgers.
Παρ’ όλα αυτά το τραγούδι παρέμεινε στο συρτάρι του Rodgers, μέχρι τον Σεπτέμβρη του 1974 οπότε αποφάσισε να το παρουσιάσει στον Mick Ralphs. «Το έπαιξα στον Mick», λέει ο Rodgers, «και ήξερα ότι χρειαζόταν ακόμα κάτι. Πρόσθεσε λοιπόν αυτή τη συγχορδία στο ρεφρέν [το σιγανό «duh-duh» που σηματοδοτεί τη μετάβαση από την country μπαλάντα της στο rock] και είπα: «Nαι! Αυτό είναι!». Ο Simon Kirke από την πλευρά του υποστηρίζει ότι ήταν παρών όταν ο Rodgers παρουσίασε το κομμάτι στον Ralphs και μάλιστα δηλώνει ότι εκείνος τους πρότεινε να συνδυάσουν τις ιδέες τους ώστε να προκύψει ένα κομμάτι.
Η μπάντα ξεκίνησε να δουλεύει. «Γράφαμε ασταμάτητα», θυμάται ο Rodgers, «και συνεχίζαμε περίφημα. Το Feel Like Makin' Love ήταν μόνο ένα από μια σειρά τραγουδιών που ηχογραφήσαμε. Το συγκρότημα το αγάπησε αμέσως. Θέλαμε να κρατήσουμε τον ήχο από το πρώτο άλμπουμ, να τον κρατήσουμε όσο το δυνατόν πιο φυσικό. Μας άρεσε η ιδέα να βρισκόμαστε σε αυτό το κάστρο και με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, αντί για ένα πραγματικό στούντιο. Η προσέγγιση λειτούργησε και η παραγωγή του τραγουδιού έγινε πάνω σε αυτή τη λογική. Αυτό που ήταν ωραίο με το Feel like makin’ love», εξηγεί ο Rodgers, «είναι ότι πηγαίνει από τον πολύ τρυφερό στίχο σε αυτές τις μεγάλες, βαριές συγχορδίες και μετά επιστρέφει ξανά. Γίνεται θορυβώδες, αλλά είναι μια κάπως ελεγχόμενη τραχύτητα. Η απλότητά του είναι η μαγεία του».

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Η καμπάνια του άλμπουμ Straight Shooter ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1975 με την κυκλοφορία του Good Lovin' Gone Bad, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν το Feel Like Makin' Love, που κυκλοφόρησε τέσσερεις μήνες αργότερα, που βοήθησε το άλμπουμ να πουλήσει τρία εκατομμύρια. Η διαίσθηση του Rodgers ήταν ακριβής. Το τραγούδιμίλησε στην καρδιά αρκετών ανθρώπων  για να φτάσει στο Νο.10 στις ΗΠΑ, στο Νο.20 στο Ηνωμένο Βασίλειο και να κερδίσει ένα βραβείο Grammy.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Οι Bad Company είχαν τα τραγούδια και το ταλέντο, ώστε για λίγα χρόνια, με την αρχική τους σύνθεση, να μεσουρανήσουν. Ο Paul Rodgers ήταν η επιτομή του frontman look της δεκαετίας του '70 που ο Robert Plant είχε τελειοποιήσει για να ακολουθήσουν όλοι οι άλλοι. Στενά παντελόνια και ανοιχτά πουκάμισα και μακριά μαλλιά. Δεν προτιμούσε τις ψηλές νότες και τα ουρλιαχτά όπως οι Plant και Gillan, αλλά για μένα είχε (και εξακολουθεί να έχει) μια πολύ πιο πλούσια bluesy φωνή. Η ιστορία της ηχογράφησης του Feel Like Makin' Love είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί μια απλή και ημιτελής μουσική σύνθεση να απογειωθεί, όταν δίπλα σου έχεις τους κατάλληλους συνεργάτες και  αποδεικνύει πόσο υπέροχη εμπειρία ήταν το να είσαι νέος και ελεύθερος στην Αμερική της δεκαετίας του ’60.
 

ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ

25/2/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου