RORY GALLAGHER - DEUCE (1971)


To Deuce δεν ήταν μόνο το δεύτερο άλμπουμ στην προσωπική καριέρα του Rory Gallagher αλλά και μια στροφή σε πιο  ακουστικό ύφος, σε σχέση με το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ που είχε κυκλοφορήσει, μόλις 6 μήνες πριν, την ίδια χρονιά, το 1971. Έχοντας αποκλειστικά στα χέρια του τα ηνία της μουσικής κατεύθυνσης, το Deuce περιείχε 10 τραγούδια, όλα δικές  του συνθέσεις, που όμως είχαν δουλέψει όλοι μαζί, δηλαδή ο Άγιος Rory, o μπασίστας Gerry McAvoy κι ο ντράμερ Wilgar Campbell (πέθανε το 1989), ένα πολύ δεμένο τρίο. Είχαν δουλέψει 20 τραγούδια από τα οποία διάλεξαν τα 10  και τα ηχογράφησαν στο Tangerine studio του Λονδίνου με παραγωγό τον Άγιο Rory. To Deuce, έχει πολλά στοιχεία από το πρώτο άλμπουμ (R&B, ακατέργαστο blues, ασυγκράτητο παίξιμο της κιθάρας του αλλά και μια ελαφρά country διάθεση), στοιχεία που θα συναντήσουμε και στα μελλοντικά άλμπουμ του. Ξεχωρίζουν πολύ εύκολα το ευφάνταστο "I'm Not Awake Yet", ένα τραγούδι που βασίζεται στο περίπλοκο παίξιμο της κιθάρας και στο μπάσο του McAvoy, το ροκίζον "Used to Be", το countrίζον(sic) "Don't Know Where I'm Going", που μπορεί να μην κερδίζει τον ακροατή με το πρώτο άκουσμα αλλά είναι από τις ποιοτικές στιγμές του άλμπουμ,  τα ευαίσθητα "Should've Learnt My Lesson"(από τα καλύτερα κομμάτια του) "There's a Light" και  το "Crest of a Wave».To Deuce (Νο71 Μ.Βρετανία, Νο 39) είναι σίγουρα πιο «ευαίσθητο» από το πρώτο άλμπουμ κι ένα ποιοτικό δείγμα της rock μουσικής της δεκαετίας του 70.


TRIVIA

  • To άλμπουμ τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του πούλησε στη Μ.Βρετανία 17.000 αντίτυπα, πολύ λιγότερα από ότι είχε πουλήσει το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του. Τελικά, οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τις 60.000, κερδίζοντας χρυσό δίσκο.
  • O Rory Gallagher έφυγε από τη ζωή στις 14 Ιουνίου 1995, σε ηλικία 47 ετών μετά από μεταμόσχευση ήπατος. Έμεινε δεκατρείς εβδομάδες στην εντατική κι ενώ περίμενε να μεταφερθεί σε δωμάτιο για να αναρρώσει, η υγεία του επιδεινώθηκε ξαφνικά όταν προσβλήθηκε από σταφυλοκοκκική λοίμωξη. Ήταν άγαμος και δεν είχε παιδιά. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει 11 studio άλμπουμ του (όσο κυκλοφόρησαν ενώ ήταν εν ζωή) και άλλα 3 που κυκλοφόρησαν μετά το θάνατό του. Η διατήρηση της μουσικής κληρονομιάς, οφείλεται στον αδελφό του Donal και στο γιό του, ανεψιό του Rory, Daniel.     

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑ
To 1972 κυκλοφόρησε το πρώτο live άλμπουμ τους με τίτλο Live in Europe και το 1973 κυκλοφόρησε το Blueprint


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

30/12/22

Ο ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΟΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ DEUCE

 Η πρώτη φορά που άκουσα Rory Gallagher ήταν το 1977 με το περίφημο Calling Card. Παρακολουθώντας την πορεία του από το Photo Finish και μετά), κατάλαβα ότι οι ρίζες του ήταν στο blues κι όταν άκουσα το Deuce, διαπίστωσα το μαγικό τρόπο του να ερμηνεύει τα τραγούδια, με βάση το blues, το rock, τη μελωδία και το ιρλανδικό ταπεραμέντο του. Από την εποχή των Taste, η αγάπη του για τα blues φάνηκε σε στη (μικρή) πορεία τους, ακόμα κι όταν φλέρταρε με το hard rock. Για όσους ψάχνουν την blues πλευρά του Άγιου Rory, το Deuce είναι η ιδανική επιλογή.
 

  Την επόμενη Παρασκευή: Rainbow - Stranger in Us All

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου