WITHIN TEMPTATION – ANGELS: ΓΟΤΘΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΕ WESTERN ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!!!


To 2004 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για τους Ολλανδούς Within Temptation που σφραγίστηκε με την κυκλοφορία του σκοτεινού άλμπουμ Silent Force που ήταν το τρίο της δισκογραφία τους κι έβγαλε τραγούδια σαν τα "Stand My Ground","Memories" και  "Angels" που παραμένει σαν ένα από τα καλύτερα δείγματά τους. Το κομμάτι γεφύρωνε με τον καλύτερο τρόπο τον περίτεχνο και ζοφερό πρώιμο ήχο τους με την κέλτικη μελωδία του συμφωνικού δράματος. Σύμφωνα με την τραγουδίστρια του συγκροτήματος, Sharon den Adel ο καθένας έχει τη δική του ερμηνεία των στίχων κι αυτό το κάνει να είναι ακόμα πιο αγαπητό στον κόσμο. Κι αυτοί οι διφορούμενοι στίχοι είχαν να κάνουν με την πολιτική αστάθεια στην Ολλανδία εκείνη την εποχή λόγω της  δολοφονίας (από το 2002) του δεξιού πολιτικού Pim Fortuyn που είχε πυροβοληθεί και σκοτωθεί από έναν πολιτικό ακτιβιστή που διαφωνούσε με τις αντιμουσουλμανικές του απόψεις. Το περιστατικό, πρωτόγνωρο για τα ολλανδικά πολιτικά δεδομένα είχε δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, σε σημείο που όταν οι Within Temptation μπήκαν στο στούντιο το καλοκαίρι του 2004 για να ηχογραφήσουν το άλμπουμ, οι «μετασεισμοί» διαρκούσαν ακόμα! Η συμμετοχή του παραγωγού Daniel Gibson, έδωσε νέα κατεύθυνση στη μουσική τους, φλερτάροντας έντονα με τα συμφωνικά στοιχεία και τους ηλεκτρονικούς ορχηστρικούς ήχους, τους οποίους ήδη είχαν υιοθετήσει από στα δύο προηγούμενα άλμπουμ τους.
 «Η παλέτα των χρωμάτων με τα οποία έπρεπε να παίξουμε έγινε μεγαλύτερη» λέει η Sharon που είναι το κεντρικό πρόσωπο του συγκροτήματος. «Πάντα αγαπούσαμε τη βαριά μουσική, αλλά μας άρεσαν επίσης τα soundtrack επικών ταινιών όπως το Braveheart και το Gladiator και ήταν πρόθεσή μας να έχουμε αυτόν τον ήχο στη μουσική μας – αυτή ήταν η πρώτη φορά που είχαμε τον προϋπολογισμό για να το κάνουμε!».


TO VIDEO   
Αυτή τη σκοτεινή, βαριά ατμόσφαιρα των στίχων, μεταφέρεται και στο video του σκηνοθέτη Oliver Sommer.  Γυρίστηκε σε μια παραδοσιακή ισπανική έπαυλη στη Μάλαγα και όπως λένε «επί τέλους ένα Video χωρίς βροχή και κρύο», με την Sharon να εμφανίζεται σαν έκπτωτος άγγελος, που απήχθη από έναν δαιμόνιο ιερέα με κατά συρροή δολοφόνο, τον οποίο έπαιξε ένας ηθοποιός που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε εμφανιστεί σε κλασικό σπαγγέτι γουέστερν του Sergio Leone. Στο τέλος, πρωταγωνίστρια Sharon  σηκώνεται από τον τάφο και κατανικά τον «κακό», ενώ φοράει ένα ζευγάρι λευκά φτερά αγγέλου. Η άποψη του σκηνοθέτη ήταν να μεταφέρει τη γοτθική μουσική ατμόσφαιρά σε περιβάλλον western ταινίας!


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

5/11/22
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου