FASTWAY: WAITING FOR THE ROAR/ TRICK OR TREAT(1986)

 

Στo μακρινό 1983, οι Fastway του Fast Eddie Clark (των Motorhead) κερδίζουν τις εντυπώσεις με το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ ενώ το 1984 καθιερώνονται με το All fire up. Το ημερολόγιο δείχνει 1986 και το αγγλικό συγκρότημα κυκλοφορεί την ίδια χρονιά 2 δίσκους. Η πρώτη κυκλοφορία του είναι το Waiting for the Roar με την εντυπωσιακή εικόνα ενός παραλιακού ξενοδοχείου εν μέσω αστραπών και βροντών, μας προδιαθέτει για τον γνώριμο ήχο του hard rock των Fastway με το εναρκτήριο τραγούδι το “The world waits for you” να έχει έντονο A.O.R. ύφος. Μελωδικό ρεφρέν, πλήκτρα και ρυθμό, πράγμα που κόβει τη φόρα και δίνει σκεπτικισμό στον ακροατή: Σε όλα τα τραγούδια, το έντονο A.O.R. κλίμα, κυριαρχεί ακόμα και στη διασκευή  του Move Over (Janis Joplin)που δεν προσφέρει κάτι παραπάνω. Στο τέλος της ακρόασης, άφοβα  βγαίνει το συμπέρασμα ενός πολύ καλού δίσκου που διατήρησες στα στοιχεία του ήχου των Fastway.  Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η συμμετοχή της London studio Orchestra στα “Kill me with your heart” και στη φοβερή power μπαλάντα “Change”, ενώ τα “Little by Little” και “Rock on” κινούνται στο γνώριμο ύφος ρους. Τέλος το ομώνυμο τραγούδι “Waiting fore  the Roar”, εύκολα ξεχωρίζει από την πρώτη κιόλας ακρόαση, βοηθούμενο από τη μυστηριακή εισαγωγή του.Το άλμπουμ στοίχισε συνολικά 350.000 λίρες τα οποία πληρώθηκαν όλα από τον Clarke!

 
 Η δεύτερη κυκλοφορία του 1986 για τους Fastway έχει τίτλο Trick or Treat κι αποτελεί soundtrack της ομώνυμης ταινίας που στη χώρα μας προβλήθηκε με τον ευφάνταστο τίτλο «Σκληροί σαν Μέταλλο»!!!(σ.σ. ασχολίαστο) και βέβαια o τίτλος προέρχεται από τη φράση που λένε τα παιδάκια που χτυπούν τις πόρτες των σπιτιών κατά τη διάρκεια του Halloween. Η ταινία αναφέρεται σε ένα νεαρό, τον Eddie που έχει σαν είδωλο τον rock τραγουδιστή Sammi Curr, συμμαθητή του στο σχολείο. Η απαγόρευση συμμετοχής του Sammi στη σχολική γιορτή σε συνδυασμό με τον απροσδόκητο θάνατο του από πυρκαγιά, έχει σαν αποτέλεσμα την επιστροφή του Sammi σαν πνεύμα μέσω της μουσικής, με απροσδιόριστες εξελίξεις!

Σε guest-cameo appearance, o Ozzy Osbourne σε ρόλο ευαγγελιστή που κατακεραυνώνει το hard rock και τον Gene Simmons στο  ρόλο hard rock ραδιοφωνικού παραγωγού. Στην ταινία ακούγονται 9 τραγούδια των Fastway εκ των οποίων τα 7 είναι αποκλειστικά γραμμένα για το soundtrack καθώς τα “Heft” και “If you could see”προέρχονται από τους 2 πρώτους δίσκους τους. Γενικά ο γνώριμος ήχος των Fastway υπάρχει σε όλα τα τραγούδια ενώ τα A.O.R. στοιχεία είναι υπαρκτά. Συνολικά και στα 2 άλμπουμ, η στροφή τους σε πιο μελωδικές και ραδιοφωνικές φόρμες είναι εμφανής, κυρίως στο Waiting for the Roar ενώ στο Trick or Treat αρκετά  επιλεκτική όμως και τα 2 άλμπουμ είναι  καλά κι αξίζουν την προσοχή σας. Το σταθερό δίδυμο Fast Eddie Clarke κιθάρα και Dave King τραγούδι, συμπληρώνουν οι Alan Connor ντραμς και Paul Reid  μπάσο.
  Η επανακυκλοφορία του Waiting for the Roar από την B.G.O Recordsτο 2006 περιείχε σαν bonus tτο “Doin’just Fine” ενώ η επανακυκλοφορία του Trick or Treat από την Rock Candy Records(2019), συνοδεύεται από πλούσιο ένθετο με πληροφορίες για την ταινία.


ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Μετά την κυκλοφορία του Trick or Treat, αποχώρησε ο Dave king και σχηματίζει τους Katmandu με τους οποίους ηχογράφησε ένα δίσκο και διαλύθηκαν.Υπέγραψε στην Epic με το σκεπτικό  να τραγουδήσει με τον Jeff Beck αλλά το project δεν προχώρησε και το 1997 σχημάτισε τους Flogging Molly. Οι Fastway κυκλοφόρησαν το 1988 το άλμπουμ On Target με τραγουδιστή τον Lea Hart.
  ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΟΛΙΟΣ

2/11/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου