FIREWIND - ALLEGIANCE: ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟ


Το Allegiance(2006) ήταν το 4ο άλμπουμ των Firewind και μαζί με το επόμενο Premonition, δύο από τα καλύτερά τους. Με 2 βασικές αλλαγές στη σύνθεσή τους (κάτι που στο μέλλον θα απουελέσει συχνότατο φαινόμενο), τον Apollo Papatahnasiou στη θέση του τραγουδιστή Chitral Somapala και τον Mark Cross στη θέση του ντράμερ Stian L. Kristoffersen, οι Firewind μπαίνουν στο JM Studio της Σουηδίας και με τον Gus G στην επίβλεψη της παραγωγής και μίξη των Fredrik Nordström και Patrik J. Sten, ηχογραφούν ένα από τα καλύτερα power metal άλμπουμ εκείνης της δεκαετίας αλλά και του ιδιώματος. Γιατί με το πρώτο άκουσμα του Allegiance έγινε κατανοητό, ότι ήταν μακράν καλύτερο των 3 προηγουμένων τους, που πάσχιζαν να βρουν ταυτότητα και προσωπικότητα. Μπορεί τα τραγούδια του να μην είναι…καινοτόμα αλλά μένουν στο μυαλό με πρώτο και καλύτερο το «κολλητικό» "Falling to Pieces" για να ακολουθήσουν τα "Ready to Strike", "Dreamchaser", "Essence" και «Breaking the Silence" με τα φωνητικά της Tara Teresa που προέρχεται από το χώρο του gothic metal που εκείνη την εποχή είχε αρχίσει να κερδίζει βήματα στο χώρο. Νομίζω ότι αυτό ακριβώς ήθελαν οι Firewind, να συνδυάσουν δηλαδή το power metal με το gothic, και τους βγήκε.
Το άλμπουμ αλλά και το συγκρότημα έχει μια μοναδική ποιότητα που ήταν αδύνατον να μην «βγει» προς τα έξω και να στείλει τον κόσμο να αγοράσει το άλμπουμ. Μια εποχή που οι Firewind ήταν ιδιαίτερα ποιοτικοί, παραγωγικοί αλλά και ίδρωναν τη φανέλα παίζοντας παντού.
Θεωρώ ότι με το Allegiance, το συγκρότημα άλλαξε επίπεδο (παραγωγής, συνθέσεων, παρουσίας) και τους έδωσε την ώθηση που χρειαζόντουσαν, για τη γνωριμία με το ευρύτερο κοινό. Και σαν καλύτερο παράδειγμα, παίρνω τον εαυτό μου, που ως τα πρώτα 3 άλμπουμ τους μου ήταν αδιάφοροι και μετά ξαφνικά…έγινα fan.

Για την απαραίτητη ιστορία, η σύνθεση τους σε αυτό το άλμπουμ είναι Apollo Papathanasio τραγούδι, Gus G.κιθάρες, Babis Katsionis πλήκτρα, Petros Christodoylidis μπάσο και Mark Cross ντραμς.


ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν το επίσης πολύ καλό Premonition το οποίο θα παρουσιαστεί στη στήλη.
 Καθόλου τυχαίο ότι 4 χρόνια αργότερα ο Gus G θα ηχογραφούσε με τον Ozzy το άλμπουμ Scream, απόρροια της πολύ καλής δουλειά που έκανε τόσα χρόνια.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

14/9/22
 

Υ.Γ. Θα μπορούσα να αναφέρω το εξαιρετικό και προσωπικό παίξιμο του Κώστα Καραμητρούδη όπου πάνω τους είναι κτισμένος όλος ο ήχος των Firewind αλλά θα αδικούσα την ερμηνεία του Παπαθανασίου.

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου