WICKED LESTER: OI GENE SIMMONS KAI PAUL STANLEY ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ KISS

 


Γυρίζοντας το χρόνο πριν την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ των Kiss, πάμε στο 1971, τότε που οι Gene Simmons και Paul Stanley ήταν 2 από τους χιλιάδες μουσικούς της Νέας Υόρκης που έψαχναν για κάτι καλύτερο. Αρχικά είχα επιλέξει το όνομα Rainbow το οποίο γρήγορα απέρριψαν γιατί υπήρχε κι άλλο συγκρότημα  (προφανώς όχι οι Rainbow του Ritchie Blackmore γιατί ήταν μεταγενέστεροι) και τότε το συγκρότημα αποτελούσαν οι Stanley Eisen κιθάρα(πραγματικό όνομα Paul Stanley), Chaim Witz μπάσο (πραγματικό όνομα Gene Simmons), ο οργανίστας Brooke Ostrander και ντράμερ τον Tony Zarella. Οι Wicked Lester έδωσαν ελάχιστες συναυλίες, εστίαζαν στο να κλείσουν δισκογραφικό συμβόλαιο, με πρώτο τον παραγωγό Ron Jansen που πείστηκε να τους δει και  να τους κυκλοφορήσει δίσκο. Όμως υπήρχε ένα βασικό πρόβλημα: Δεν είχαν χρήματα να μισθώσουν studio κι έτσι άρχισαν να παίζουν στο Electric Lady όταν υπήρχε ελεύθερος χρόνος. «Μπορεί να πέρναγαν εβδομάδες και ξαφνικά να υπήρχε χρόνος για 36 συνεχόμενες ώρες» λέει ο Stanley. Με αυτή τη λογική, χρειάστηκαν σχεδόν ένα χρόνο για να ηχογραφήσουν το άλμπουμ ενώ παράλληλα είχαν αρχίσει να γνωρίζουν διάφορους μουσικούς που ηχογραφούσαν στο studio όπως τους Jeff Beck, Stevie Wonder και Stephen Stills με τον τελευταίο να παίζει ένα σόλο στο τραγούδι Sweet Ophelia. Το περίεργο είναι ότι δεν τους άρεσε και το απέρριψαν!!! Έχοντας υπογράψει στην Epic Records, ηχογράφησαν ένα άλμπουμ το οποίο ποτέ δεν κυκλοφόρησε αλλά στην αγορά έχει παρουσιαστεί ένα bootleg με τίτλο The Original Wicked Lester Sessions.

Οι Kiss επίσημα κυκλοφόρησαν 3 τραγούδια από εκείνες τις ηχογραφήσεις στο 5πλό Box Set(2001) με τον ήχο τους να διαφέρει αρκετά από αυτό των Kiss. Η Εpic δεν κυκλοφόρησε το υλικό γιατί δεν είχαν ένα συγκεκριμένο ύφος, χαρακτηρίζοντας το «στιλιστικό τέρας» με στοιχεία από διάφορα ετερόκλιτα είδη μουσικής με τον επικεφαλής A&R, Don Ellis να λέει «απλά δεν το κατάλαβε» (σ.σ. εννοεί ότι όταν τους υπέγραφε, περίμενε κάτι καλύτερο). Τα 10 τραγούδια του ήταν κυρίως συνθέσεις των Stanley/Simmons, ενώ το «Sweet Ophelia» στο οποίο σόλο έπαιξε ο Stills ήταν σύνθεση των Barry Mann/Goffin καθώς και μια διασκευή του κομματιού των Hollies “We Wanna Shout (το ρεφρέν του "We wantna shout it out loud!" θα ανακυκλωνόταν στο “Shout It Out Loud” στο άλμπουμ Destroyer του 1976). Οι Simmons και ο Stanley κατάλαβαν ότι έτσι δεν μπορούσαν να πάνε πουθενά και διάλυσαν τους Wicked Lester γιατί και οι ίδιοι δεν ήταν ικανοποιημένοι με το δίσκο κι έτσι αποφάσισαν να σχηματίσουν τους Kiss. 

Πενήντα χρόνια μετά, το άλμπουμ του Wicked Lester παραμένει επίσημα ακυκλοφόρητο με την Epic να σχεδιάζει να το κυκλοφορήσει το 1977 για να επωφεληθεί από τη δημοτικότητα των Kiss, αλλά το συγκρότημα αγόρασε τα δικαιώματα και τις ταινίες με τα 3 τραγούδια που διαβάσατε πιο πάνω να παρουσιάζονται στο Box Set με το bootleg να κυκλοφορεί εδώ και χρόνια. Το Original Wicked Lester Sessions δεν έχει τη δύναμη των άλμπουμ των Kiss, αλλά σίγουρα είναι ένα δυνατό συλλεκτικό κομμάτι για κάθε die hard fan τους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  ΡΙΧΑΡΔΟΣ

15/8/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου