MGC: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ROCK


Οι MGC είναι ένα από τα πλέον ιστορικά και σημαντικά ελληνικά συγκροτήματα τηςε δεκαετίας του 60. Σχηματίστηκαν στις αρχές του 1960 από τους αδελφούς Τσαμουρτζή, γιοί του τυφλού καταπληκτικού εφευρέτη μουσικών  οργάνων, Ευάγγελου Τσαμουρτζή. Οι αδελφοί Τσαμουρτζή, ήταν οι πρώτοι που σχημάτισαν νεανικό γκρουπ στην μεταπολεμική Ελλάδα, αφού το 1953, δημιουργούν τους P.J.C. Το 1965, οι αδελφοί Τσαμουρτζή αποχωρούν, στερώντας έτσι από το συγκρότημα το βασικότερο γι αυτούς όργανο, το πιάνο. Mαζί τους φεύγει και ο ηθοποιός Άλκης Παναγιωτίδης ο οποίος έπαιζε ντραμς. Οι εναπομείναντες αναζητούν άλλα μέλη τα οποία εντοπίζουν στο κλαμπ «Κουκουβάγια» στην Πλάκα, που είναι ο Δημήτρης Πολύτιμος (πιάνο)και ο Στέλιος Κατσαδωράκης(ντραμς).  Με manager τον Νίκο Μαστοράκη καταφέρνουν και εμφανίζονται στη συναυλία των Rolling Stones στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, τον Απρίλιο του 1967 ενώ η προσχώρηση στο γκρουπ του Δημήτρη Πουλικάκου είναι από τις πιο σημαντικές κινήσεις στην ιστορία τους.  Οι M.G.C με τον Πουλικάκο, είναι το πρώτο ελληνικό συγκρότημα που θα βάλει τον όρο rock στη μουσική του, ξεφεύγοντας από τα ελαφρά μουσικά θέματα των άλλων ελληνικών συγκροτημάτων. Μεταξύ των 3 μικρών δίσκων που ηχογράφησαν είναι και η διασκευή τους στο “Foxy Lady” του Hendrix με τον Πουλικάκο να τραγουδάει και να παίζει και μπάσο, ενώ τη φράση Foxy Lady λέει ο Δημήτρης Βάλιτς. Στο τέλος του τραγουδιού, ο Πουλικάκος, παρουσιάζει ένα παράξενο "κολάζ" ήχων, μπουκάλια να κυλούν, ήχος πλήθους, πιάνο κλπ.


Από το 1965 και μετά, άρχισαν να εμφανίζονται στις 9 Μούσες στην Πλάκα κι όταν ανέλαβε ο Μαστοράκης υπέγραψαν συμβόλαιο με τη Music Box και κυκλοφόρησαν το μικρό δίσκο Blame The Talent In The Family/ Miss Marple's Theme με το δεύτερο τραγούδι να πρόκειται για το ορχηστρικό κινηματογραφικό θέμα που είχε αναφορά στα αστυνομικά μυθιστορήματα της Agatha Christie! ‎ Το 1967 και μετά την εμφάνισή τους στη συναυλία των Rolling Stones, αποχώρησαν οι Δημήτρης Τσεμπερόπουλος τραγούδι και Κώστας Ντόβας μπάσο κι αντικαταστάθηκαν από τους Δημήτρη Βάλιτς τραγούδι, πρώην Thorms και Δημήτρη Πουλικάκο αρχικά σαν μπασίστας. Η αποχώρηση του Βάλιτς έφερε στο συγκρότημα τον μπασίστα Αντώνη Τριανταφύλλου (από τους Cinquetti) με τον Πουλικάκο να αφήνει το μπάσο και να …πιάνει το μικρόφωνο. Με αυτή τη σύνθεση κυκλοφόρησαν το δεύτερο μικρό δίσκο τους που ήταν το I'm Gonna Cut My Head / Summertime ‎ και πάλι στην Music Box. Το rock ύφος τους το πέρασαν και στις συναυλίες τους όπου διασκευάσαν Cream, Dylanκαι Hendrix! Οι MGC ήταν το πρώτο συγκρότημα που πραγματοποίησε περιοδεία έστω μικρής κλίμακας στη χώρα, παίζοντας σε Βόλο, Λάρισα Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη όπου εμφανίστηκαν για 2 μήνες στο club Χαβάη! Με την επιστροφή τους στην Αθήνα ηχογράφησαν το «Foxy Lady» που διαβάσατε πι πάνω κι άρχισαν να εμφανίζονται στο club “Φριχτός Νάνος»(!) το οποίο με επέμβαση της αστυνομίας(!) άλλαξε όνομα σε «Ελάφι» (δικτατορία γαρ).

Όπως συνέβη σε όλα τα ελληνικά συγκροτήματα της εποχής αλλά και για τις 2 επόμενες δεκαετίες, λόγω υποχρεώσεων και στους MGC υπήρξαν πολλές αλλαγές όπως αυτές των Τζίμη Τζιμόπουλου ντραμς και το Βασίλη Ντάλλα μπάσο που πήραν τις θέσεις των Αλαχαδάμη και Τριανταφύλλου, αντίστοιχα. Λίγο αργότερα, αποχώρησε ο κιθαρίστας Δημήτρης Μπελογιάννης και τον αντικατέστησαν διαδοχικά οι Γιάννης Κιουρτσούγλκου και Τάκης Σέμπος. Στα τέλη του 1969 οι MGC διαλύθηκαν με τους Πουλικάκο, Αλαχαδάμη, Τριανταφύλλου και Πολύτιμο να σχηματίζουν τους Εξαδάκτυλο, οι Βάλιτς και Ντοβας ακολούθησαν καριέρα επαγγελμτγαιά μουσικού  , ο Τσεμπερόπουλος πήγε στην Αμερική ενώ ο Ντάλλας θα σχηματίσει τα Μπουρμπούλια που συνεργάστηκαν με τον Διονύση Σαββόπουλο. Ο Δημήτρης Πολύτιμος έπαιξε με τους Socrates κι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.
 

Με πληροφορίες από το βιβλίο του Ντίνου Δηματάτη Get that Beat

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

2/8/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου