ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ DREAMER AND THE FULL MOON KAI Η ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ «SADRINA».

Ένα συγκρότημα που ξεχώρισε την δεκαετία του '80 στην Ελλάδα, ήταν κι οι Dreamer & the Full Moon. Δημιούργημα του ταλαντούχου Μάνου Ξυδούς, σε μια εποχή προ των Πυξ Λαξ, υπήρξαν από τα σχήματα που συνδύασαν τον pop χορευτικό ήχο της δεκαετίας  με το ροκ που τόσο καλά γνώριζε ο Μάνος, καθότι εκτός από μουσικός, συνθέτης στιχουργός, d.j., υπήρξε και στέλεχος της δισκογραφικής Minos-EMI.
Μαζί του οι Γιάννης Ευσταθίου, Γιάννης (μπάσο) και Νίκος Πιπινέλης (κιθάρα), Γιώργος Γκικοδήμας (φωνητικά, αργότερα στους OPA), Τόλης Σκαμαντζούρας (ντραμς) και Σωτήρης Τσούκαλης (πλήκτρα) οι οποίοι κι εμφανίζονται με ψευδώνυμα στην κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου, ενώ στο βίντεο κλιπ του πρώτου τους τραγουδιού “Sandrina” εμφανίζονται με κουκούλες!
Για πολύ καιρό κράτησαν την ανωνυμία τους, μεγαλώνοντας έτσι το …μυστήριο γύρω από την πραγματική τους ταυτότητα, πράγμα που βοήθησε πολύ στο να μιλάει ο κόσμος γι αυτούς! Σύμφωνα με τον Μάνο Ξυδούς, η  ιδέα να έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους, προήλθε από το συγκρότημα των «Residents», οι οποίοι εμφανίζονταν με διαφορετική μάσκα σε κάθε συναυλία, ανάλογα με το μουσικό θέμα! Αργότερα ακούστηκε και μια δεύτερη εκδοχή, ότι τότε σπούδαζαν στην Ιταλία και δεν ήθελαν να φέρουν σε δύσκολη θέση γονείς κι έτσι επέλεξαν να εμφανίζονται ως κουκουλουφόροι. Πάντως η πρώτη εκδοχή (για να κρατήσουν την ανωνυμία τους και να δημιουργήσουν ένα μυστήριο γύρω από το όνομά τους είναι η επικρατέστερη!

O ομώνυμος δίσκος βγήκε το 1984 κι αμέσως προξένησε αίσθηση στη χώρας μας, συμπληρώνοντας το κενό πού άφησαν οι Sharp Ties αλλά κι οι Scraptown του Μιχάλη Ρακιντζή. Τα τραγούδια που ξεχώρισαν αμέσως ήταν βέβαια το “Sandrina” αλλά και το “Mosquito Night” με το χαρακτηριστικό ακορντεόν με το άλμπουμ να ξεπερνά σε πωλήσεις τις 49.000 αντίτυπα στη χώρα μας.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1986, κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος τους, το Never Give It Up, με τον Μάνο στη θέση του παραγωγού πλέον και το συγκρότημα εμφανίζεται στο εξώφυλλο χωρίς κουκούλες. Ο δίσκος κινείται στο ίδιο μοτίβο με την μουσική τους να προσανατολίζεται σε περισσότερο pop και mainstream φόρμες. Σύμφωνα με ανάρτηση του, τότε, ερασιτέχνη Γιάννη Μουτσόπουλου που εξέπεμπε σαν Radio 23, φωνητικά στο τραγούδι “Dreaming in the Night” κάνουν 9 ακροατές του ερασιτεχνικού σταθμού Radio 23 μετά από μια ιδέα πρόσκληση του Μάνου Ξυδού! Κάτι που επιβεβαιώνεται κι από τη σχετική σημείωση στο οπισθόφυλλο του δίσκου!

Η επόμενη κυκλοφορία τους την ίδια χρονιά, είναι ένα maxi-single με τίτλο “Anne Frank” σε συνεργασία με τον David Cross, γνωστού από την συμμετοχή του στους King Crimson. Στα φωνητικά επιστρέφει ο Μάνος Ξυδούς.
Το '87 'εχουμε ένα ακόμα maxi κάτω από το όνομα Dreamers, και με τίτλο “Movin'  On”. Στη συνέχεια το συγκρότημα διαλύεται.
Ο Μάνος το 1989 συμμετέχει στην δημιουργία των Πυξ Λαξ και αργότερα προσχωρεί στις τάξεις τους σαν μόνιμο μέλος. Δυστυχώς έφυγε από την ζωή το 2010 από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 57 ετών, αφήνοντας ένα αναπλήρωτο κενό πίσω του.
Ο Νίκος Πιπινέλης συνέχισε και κυκλοφόρησε κάποιους προσωπικούς δίσκους μέχρι το 2001.


Κώστας “Elton” Κοντογιάννης
12/7/19/

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου