KERRY LIVGREN Feat.RONNIE JAMES DIO–TO LIVE FOR THE KING


 Το 1980 ο Kerry Livgren, ιδρυτικό μέλος των Kansas θα κυκλοφορήσει το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Seeds of Change. Σε αυτό συμμετέχουν μέλη των Kansas αλλά και από τους Jethro Tull, Ambrosia και Atlanta Rhythm Section. Την μεγαλύτερη έκπληξη ωστόσο προκάλεσε η συμμετοχή του Ronnie James Dio.
O Livgren όντας από το 1979 ενεργό μέλος της Ευαγγελικής Εκκλησίας θέλησε να αποτυπώσει την μεταστροφή αυτή και στο στιχουργικό περιεχόμενο των συνθέσεών του. Ο Dio απ’ την άλλη ήταν την περίοδο εκείνη ο τραγουδιστής των Black Sabbath, συγκρότημα που για κάποιους φανατικούς ήταν η προσωποποίηση του κακού!
Και ο Livgren πριν στραφεί στον χριστιανισμό – ήδη από την εποχή των πρώιμων Kansas είχε υπάρξει μέλος εσωτερικών μυστηριακών οργανώσεων. Σύμφωνα με τον Dio ο κιθαρίστας των Kansas είχε ασχοληθεί και με την μαύρη μαγεία πριν απομακρυνθεί από τον μυστικισμό λόγω μιας τρομακτικής εμπειρίας, που βίωσε κατά την ενασχόλησή του αυτή.
Ο Dio γνωριζόταν με τον Livren από την εποχή που ο πρώτος ήταν μέλος των Elf. Μάλιστα ο κιθαρίστας των Kansas είχε παρακολουθήσει την ζωντανή εμφάνιση των Elf στο Chiefs Stadium του Kansas, όταν αυτοί άνοιγαν για τους Deep Purple και είχε φυσικά εντυπωσιαστεί από τον Dio. Αρκετά χρόνια αργότερα ο manager του Livgren προσέγγισε την Wendi Dio, manager του μεγάλου Ronnie και ζήτησε να συμμετέχει στο άλμπουμ χωρίς να περάσει σε περισσότερες λεπτομέρειες!
Ο Dio μόλις είχε τελειώσει την μίξη του Heaven & Hell και επέστρεψε και πάλι στις ΗΠΑ για να ηχογραφήσει το κομμάτι. Μη γνωρίζοντας μάλιστα την στροφή του Livgren στον χριστιανισμό θεωρούσε ότι οι στίχοι είχαν προσωπικό περιεχόμενο και όχι θρησκευτικό! O Dio διάβασε τους στίχους και προσέγγισε με τον δικό του τρόπο το στιχουργικό περιεχόμενο. Ερμήνευσε το κομμάτι με τον τρόπο που ήθελε αφήνοντας απόλυτα ικανοποιημένο τον Livrgen!


Με το πέρας της ηχογράφησης ο Livgren μίλησε για την μεταστροφή του στον χριστιανισμό σεβόμενος ωστόσο απόλυτα τις πεποιθήσεις του Dio. Αν και η συμμετοχή του Dio ξένισε, ο μεγάλος κιθαρίστας δικαιολόγησε την επιλογή του αναφερόμενος στην ερμηνευτική δεινότητα του Ronnie. Εξάλλου όταν ολοκλήρωσε την σύνθεση του κομματιού φαντάστηκε πώς θα ακουγόταν με τον Dio και έκτοτε δεν σκέφτηκε κάποιον άλλον πέραν αυτού, παρότι το θρησκευτικό υπόβαθρο του Ronnie ήταν εντελώς διαφορετικό.
Το Live For The King δανείζεται αρκετά στοιχεία από την αμερικάνικη gospel παράδοση, ενώ μπορεί κανείς να διακρίνει επιρροές από το blues υπόβαθρο του Livgren. Η δομή της σύνθεσης (όπως και των υπόλοιπων κομματιών του άλμπουμ) είναι πιο απλή σε σχέση με ό,τι είχε κάνει παλιότερα στους Kansas. Η ερμηνεία του Dio είναι καθηλωτική, γεμάτη συναίσθημα και αρκετά διαφορετική σε σχέση με αντίστοιχες σε συνθέσεις των Sabbath.
Άξια ιδιαίτερης αναφοράς και η συμμετοχή του μεγάλου Steve Walsh (Kansas) στα δεύτερα φωνητικά. Τα χορωδιακά φωνητικά εισφέρουν τα μέγιστα στην δημιουργία κατανυκτικής ατμόσφαιρας που ήθελε ο Livgren, ενώ και οι κιθάρες ακούγονται καθαρές. Το solo είναι απλό και ταιριάζει απόλυτα με το ύφος της σύνθεσης.
O Dio εκτός από το To Live for the King συμμετέχει και στο πολύ καλό Mask of the Great Deceiver. Μάλιστα η αρχική ιδέα ήταν να συμμετέχει μόνο στο Mask of the Great Deceiver. Η θεϊκή του ερμηνεία είχε ως αποτέλεσμα να του προταθεί να αναλάβει τα φωνητικά και στο To Live For The King.
Το τραγούδι δεν κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο για αυτό και η κεντρική φωτογραφία είναι του άλμπουμ.
TRIVIA
• O Livgren μυήθηκε στον χριστιανισμό από τον ο Jeff Pollard, τότε μέλος των LeRoux με τους οποίους οι Kansas περιόδευαν για την προώθηση του Monolith (1979).
• Όλοι οι καλλιτέχνες, που συμμετείχαν στο άλμπουμ –συμπεριλαμβανομένου και του Dio - την περίοδο των ηχογραφήσεων έμεναν στο σπίτι του Livgren γεγονός που συνέτεινε στην ενίσχυση των μεταξύ τους φιλικών σχέσεων!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

18/6/22




Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου