DEEP PURPLE –“MARY LONG”: ΟΤΑΝ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

 

Το 1973 οι Deep Purple κυκλοφόρησαν το τελευταίο άλμπουμ της MKII σύνθεσης, με τη συμμετοχή των Gillan, Glover. Ήταν το Who Do We Think We Are, που μεταξύ των 7 τραγουδιών του ήταν και το “Mary Long”, σύνθεση και των 5, που σαν τραγούδι δεν έλεγε πολλά πράγματα αλλά με τα φτωχά αγγλικά μου, είχα καταλάβει ότι οι στίχοι του είχαν ένα ιδιαίτερο νόημα, χωρίς όμως να μπορώ να καταλάβω ποιο ήταν ακριβώς αυτό το νόημα! Χρειάστηκαν να περάσουν πολλά χρόνια, στην πραγματικότητα δεκαετίες, ώσπου να διαβάσω συνεντεύξεις του Gillan, που είχε γράψει τους στίχους, και να καταλάβω ποια ήταν η Mary Long, που στην πραγματικότητα ήταν δύο άνθρωποι! H Mary Whitehouse κι ο, κρατηθείται, εκκεντρικός αριστοκράτης Francis Aungier Pakenham, 7th Earl of Longford, 1ος Βαρώνος του Pakenham, Baron Pakenham of Cowley, γνωστός με το όνομα Frank Longford! Και οι 2 ήταν ιδιαίτερα σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, έντονα συντηρητικοί και με μανία καταδίωξης σε ότι νεωτεριστικό.
Η Whitehouse να ξεκινά την εκστρατεία της το 1963 και τον Νοέμβριο του 1965 να ιδρύει το σωματείο της, με το οποίο εκτόξευε επίθεση σε κάθε νεωτερισμό ενώ ο Lord Longford στόχευσε την πορνογραφία. Αντιπροσώπευαν  τα πρότυπα της παλαιότερης γενιάς, με ένα σκληρό ηθικό πλαίσιο, που ο Gillan το χαρακτήρισε πνευματικό βανδαλισμό! Στους στίχους η Mary Whitehouse κι ο Frank Longford, συγχωνεύτηκαν σε ένα άτομο για να αναπαραστήσουν την υποκρισία. Και οι 2 πέθαναν το 2001 σε βαθιά γεράματα, χωρίς να καταφέρουν να αφήσουν πίσω τους κάτι, πέραν του άκρατου συντηρητισμού.  


“Mary Long is a hypocrite.
She does all the things that she tells us not to do.
Selling filth from a corner shop,
And knitting patterns to the high street queue”


Το τραγούδι δεν κυκλοφόρησε σε single γι αυτό και η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο είναι αυτή του άλμπουμ. Σαν συνθέτες, εμφανίζονται και τα 5 ονόματα των μελών των Τιτανοτεράστιων, αλλά  γνωρίζω ότι οι στίχοι  γράφτηκαν από τον Ian Gillan.  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

2/4/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου