THE MAGIC TOUCH OF Mr.MIKE VARNEY


Η ιστορία της καριέρας αλλά ακόμα περισσότερο της προσφοράς του Mike Varney δεν είναι τόσο εύκολο να χωρέσει στο σημερινό Ποιος Θυμάται.
Μεγάλωσε στο Novato της Καλιφόρνια και σε ηλικία 9 ετών πήρε τα πρώτα μαθήματα κιθάρας, αλλά όπως λέει ό ίδιος είναι αυτοδίδακτος. »Έπαιζα ότι άκουγα από τους δίσκους». Η εφηβεία του τον βρίσκει κιθαρίστα στους Nuns ενός prepunk συγκροτήματος της περιοχής, που έκανε επιτυχία στα Clubs για να συνεχίσει την καριέρα του με τους Cinema. Το παίξιμό του τραβάει την προσοχή του Martin Balin των Jefferson Starship και Starship που του πρότεινε να δουλέψουν σε ένα rock project με το όνομα Rock Justice αλλά δεν ήταν στο ύφος του (σ.σ. ο Varney το ήθελε πιο metal) κι ο Martin εντυπωσιασμένος από τον Varney δέχτηκε να δώσει στα τραγούδια ένα πιο metal ύφος με την EMI να κυκλοφορεί το soundtrack! Σύντομα κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε να κάνει καριέρα σαν μέλος συγκροτήματος κι έτσι αποφάσισε να σχηματίσει τη δική του δισκογραφική εταιρεία, τη Shrapnel Records η οποία θα έδινε βήμα σε νέους κιθαρίστες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Στα επόμενα χρόνια, η Shrapnel Records έγινε συνώνυμο της κιθάρας και των Shreders!
Όταν έπαιζε στους Nuns

H πρώτη κυκλοφορία του ήταν η συλλογή US Metal(1981) την οποία τύπωσε σε 5.000 κομμάτια και τα κουτιά με τους δίσκους είχαν πλημμυρίσει το σπίτι των γονιών του! Δεν είχε φροντίσει να κάνει συμφωνία διανομής και έπρεπε ο ίδιος να πουλάει τους δίσκους! Τελικά κατάφερε να τους πουλήσει όλους(!), με πιο ικανοποιημένους τους γονείς του, που ξανά πήραν πίσω τους χώρους του σπιτιού τους. Τώρα πιο οργανωμένος, τυπώνει άλλες 5.000 αντίτυπα κι αρκετές κασέτες (σ.σ. μιλάμε για αρχές της δεκαετίας του 80). Σύντομα απόκτησε δική του στήλη στο περιοδικό Guitar Player, ενώ η Shrapnel Records άρχισε να αποκτά μέγεθος με τον ίδιο να ακούει  κάθε κασέτα που του έστελναν. Ακόμα θυμάται την εμπειρία που είχε όταν άκουσε το παίξιμο ενός νεαρού που τον έλεγαν Paul Gilbert. Τον κάλεσε στο τηλέφωνο για να πληροφορηθεί κάποια βιογραφικά στοιχεία γιατί εκείνη την εποχή ο Ozzy έψαχνε για κιθαρίστα. Με έκπληξη τον άκουσε να του λέει ότι ήταν 15 ετών! Δεν τον συνέστησε στον Ozzy αλλά φρόντισε να γίνει μέλος των Racer X, μένοντας μαζί τοις, συνολικά 17 χρόνια! Στις μεγάλες ανακαλύψεις του Varney ανήκει και ο Σουηδός μάγιστρος Yngwie Malmsteen στον οποίο πλήρωσε τα έξοδα για να έλθει στην Αμερική, έχοντας εκτιμήσει το μοναδικό ταλέντο του και πόνταρε πάνω.
Ο Varney συνεργαζόταν με τον Ron Keel που εκείνη την εποχή είχε σχηματίσει τους Steeler (καμία σχέση με το γερμανικό συγκρότημα) κι έψαχνε κιθαρίστα και τους έκανε παραγωγή στο πρώτο ομότιτλό άλμπουμ τους (1983). Από την αρχή φαινόταν ότι ο Malmsteen δεν ήταν αφοσιωμένος στους Steeler κι αποχώρησε για να συνεχίσει τη γνωστή προσωπική του καριέρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε ανακαλύψει το ταλέντο των Metallica και ήθελε να τους υπογράψει, έχοντας του κάνει εντύπωση που φιλόδοξος ήταν ο Urlich και πόσο πίστευε στο συγκρότημα. Τελικά υπέγραψαν στη Megaforce. Ο προυπολογισμός δε κάθε δίσκο ήταν αρκετά περιορισμένος, όπως και περιορισμένες ήταν οι πωλήσεις. Αυστηρά οι ώρες στο studio δεν ξεπερνούσαν τις 100! Το 1989 με τη συνεργασία του Pete Morticelli, ξεκίνησε ακόμα μια εταιρεία τη Magna Carta, ένα label που υπέγραφε progressive συγκροτήματα για να ακολουθήσει η Blues Bureau με υπογραφές blues μουσικών και η Tone Center Records με jazz καλλιτέχνες. Σήμερα η Amazon Com έχει στη διάθεση της προς πώληση, 790 άλμπουμ των εταιρειών του!!!    
ΓΙΑΤΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΓΚΟΣ ΤΩΝ ΔΙΣΚΩΝ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ INSTRUMENTAL
Η ποιότητα των στίχων ήταν αυτή που τον ενοχλούσε, γιατί και ενθάρρυνε τους μουσικούς να ηχογραφούν ορχηστρικά. «Οι περισσότεροι στίχοι μιλούσαν για σκοτεινά πράγματα και βία, πράγματα με τα οποία ήμουν αντίθετος» λέει.    
To 20115, μετά από 35 χρόνια πούλησε την Shrapnel Records στη Sony με τον ίδιο να παραμένει ενεργό στη μουσική. Εκείνο το στοιχείο που παραμένει ακόμα στον Varney είναι το ολάνοιχτο πνεύμα του, η πίστη του σε αυτό που πιστεύει και φυσικά η υλοποίησή του. Πόσο τυχαίο είναι, τα δεκάδες ονόματα που ξεπετάχτηκαν από τις κασέτες που άκουγε(!) γιατί άλλοι μουσικοί φωστήρες, τις έχουν στα γραφεία τους και τις χρησιμοποιούν σαν…στηρίγματα ή σουβέρ καφέ.   
TRIVIA
O Varney έχει μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερες δισκοθήκες που απαριθμεί 40.000 κομμάτια!
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

15/11/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου