ΟΙ KEEF HARTLEY BAND: ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΤΟΥ ROCK



Η πρώτη φορά που άκουσα το όνομα των Keef Hartley Band ήταν όταν…πέθανε ο μπασίστας των Uriah Heep, Gary Thain και μνημονεύτηκε το πέρασμα του από το αγγλικό συγκρότημα. Δημιούργημα του Άγγλου ντράμερ Keith “Keef” Hartley ο οποίος είχε παίξει με τους Rory Storm(όπου αντικατέστησε τον…Ringo Starr!!!), The Artwoods και John Mayall, όπου έπαιξε μαζί του σε 7 δίσκους, μεταξύ των οποίων και τα  Blues Alone, Bare Wires, Back to the Roots κ.α. Δίπλα στον Mayall έμαθε πολλά πράγματα και το χειμώνα του 1969 με προτροπή του John Mayall, σχημάτισε τους Keef Hartley (Big) Band, που έπαιζαν ένα μείγμα jazz, rock και κυρίως blues. Στο πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Halfbreed τραγουδιστής/κιθαρίστας ήταν ο Miller Anderson (πολλά χρόνια αργότερα συνεργάστηκε με τον Jon Lord) και μπασίστας ο μετέπειτα Uriah Heep, Νεοζηλανδός Gary Thain.  To Halfbreed, όπου στο εξώφυλλο εικονίζεται ο Keith Hartley ντυμένος ινδιάνος, είχε ένα πολύ αντιπροσωπευτικό ήχο για εκείνη την εποχή, που εμείς θα το χαρακτηρίζαμε Παλιοροκάδικο! Σε πολλές εμφανίσεις τους ακόμα και σε μικρά clubs, o Hartley συνήθιζε να εμφανίζεται ντυμένος σαν ινδιάνος και μάλιστα βαμμένος με τα χρώματα του πολέμου! Προσέξτε ότι το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ, είναι το υποτιθέμενο τηλέφωνο του Mayall προς τον Hartley όπου τον “απολύει»! Το συγκρότημα εμφανίστηκε στo Woodstock στις 14 Αυγούστου, από τις 4.45 έως και 5.30, παίζοντας 4 τραγούδια κι ένα μεγάλο medley αλλά αν κι η εμφάνισή τους ήταν πολύ καλή, δεν καταγράφτηκε ούτε στην ομώνυμη ταινία ούτε στα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν πριν το 2019!!!

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟ WOODSTOCK

O Miller Anderson έχει περιγράψει εάν περιστατικό λίγο πριν εμφανιστούν στη σκηνή του Woodstock όπου βρισκόντουσαν ήδη επάνω στη σκηνή όταν ο παρουσιαστής προλόγισε τους Santana οι οποίοι ήταν καταπληκτικοί. Πως λοιπόν να εμφανιστούν μετά από μια τόσο συγκλονιστική εμφάνιση των προηγούμενων; Τη λύση την έδωσε ο John Sebastian που έπαιξε μόνος του με την κιθάρα του, ηρεμώντας τον κόσμο που είχε ηλεκτριστεί με την εμφάνιση των Santana κι έτσι μετά από αυτόν, έπαιξαν οι Keef Hartley Band!

O Hartley είναι ο πρώτος στη μέση κι ο Gary Thain πίσω αριστερά, φαίνεται μόνο το κεφάλι του.
O βασικός λόγος που δεν καταγράφηκαν στην ταινία ήταν ότι ο manager τους ζητούσε $2,000 cash και μάλιστα εκείνη την ώρα(!) για να επιτρέψει την κινηματογράφηση. Ο σκηνοθέτης δεν τα έδωσε και η ιστορία δεν τους έγραψε!!! Κι έτσι δεν συμμετείχαν και στα soundtrackς, χάνοντας την ευκαιρία της ζωής τους(σ.σ. να ήταν οι μόνοι!!!)
Την κυκλοφορία του Halfbreed ακολούθησαν μια σειρά καλών άλμπουμ που δεν σημείωσαν καμία εμπορική επιτυχία όπως τα The Battle of North West Six και The Time Is Near. Με απόφαση του Hartley, το συγκρότημα αν και προσκλήθηκε να εμφανιστεί στη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή Top of the Tops και να παίξει το “Roundabout”, δεν πήγε, με τον Hartley να απαντά «δεν είμαστε τέτοιου είδους συγκρότημα». Αυτή η άρνησή του, χάλασε και τη σχέση του με την εταιρεία.
Συνολικά κυκλοφόρησαν 7 άλμπουμ, με τελευταίο το Not Foolish Not Wise (1968-1972 / studio + live). Σε μια από τις βρετανικές περιοδείες τους, έπαιξαν με τους Uriah Heep όπου πρότειναν στον Gary Thain να αντικαταστήσει τον Mark Clarke.Κι επειδή ουδε΄ν μονομότερον του προσωρινού, ο Thain ήταν μπασίστας των Uriah Heep από το Φεβρουάριο του 1972 έως και το Φεβρουάριο του 1975 ώσπου κι έφυγε από τη ζωή λόγω ναρκωτικών! Το 1973, ο Hartley κυκλοφόρησε το προσωπικό του άλμπουμ Lancashire Hustler με συμμετοχές των Robert Palmer, Elkie Brooks και Pete Gage (όλοι μέλη των Vinegar Joe) και του μπασίστα Phil Chen που αργότερα έπαιξε με τους Jeff Beck, Rod Stewart αλλά και Ray Manzarek and Robby Krieger. Ο Keith Hartley πέθανε το 2011, σε ηλικία 67 ετών.



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Halfbreed (1969)
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ 

16/8/21


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου