JOHN WAITE: Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ BABYS KAI BAD ENGLISH ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ

 

Το όνομα του John Waite το ξέρουν οι παλαιότεροι από τη συμμετοχή του στους Babys, την τετραετία 1977-1980 και οι νεότεροι, κυρίως A.O.R. fans, από τους Bad English. Σήμερα ο Rockmachine.gr θυμάται την καριέρα του που δεν ήταν μόνο στα δύο παραπάνω συγκροτήματα αλλά είχε και μια μεγάλη προσωπική επιτυχία. Ο John Waite γεννήθηκε στο Lancaster της Αγγλίας και τα πρώτα επαγγελματικά βήματα στη μουσική τα έκανε σαν τραγουδιστής και μπασίστας στους Babys που είχαν έναν πολύ αμερικάνικο ήχο, βλέποντας το τραγούδι τους "Isn't It Time"(1977) να σταματάει στο Νο13 του αμερικάνικου chart. Με τους Babys, μεταξύ 1977 και 1980 ηχογράφησε 5 studio άλμπουμ που όλα σημείωσαν επιτυχία σε Μ.Βρετανία και Αμερική. Μετά τη διάλυση τους, ξεκίνησε την προσωπική του καριέρα, κυκλοφορόντας το άλμπουμ Ignition (1982, Νο 68 Αμερική), αλλά η αποτυχία του single "Change" και η γενικότερη αδιαφορία της Chrysalis Records, τον απογοήτευσαν με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην Αγγλία και να αγοράσει με τη γυναίκα του ένα αγρόκτημα όπου και ζούσαν. Μετά από 6 μήνες το τηλέφωνο χτύπησε και δύο δικηγόροι που τον γνώριζαν από την εποχή που είχε συμβόλαιο με την Chrysalis του πρότειναν να συνεχίσει την καριέρα του, αρκεί βέβαια να επέστρεφε στην Αμερική. Έτσι ηχογράφησε το δεύτερο άλμπουμ του με την EMI με τίτλο No Brakes(1984, Νο64 Μ.Βρετανία, Νο 10 Αμερική)που έβγαλε την Νο1 επιτυχία "Missing You" που ξεπέρασε το 1.000.000 αντίτυπα σε μικρούς δίσκους. Οι αρχικές ηχογραφήσεις είχαν γίνει με αναλογικές ταινίες και το άλμπουμ προοριζόταν να κυκλοφορήσει από την Chrysalis που όμως όταν άκουσε τα τραγούδια, τα απέρριψε κι έτσι υπέγραψε στην EMI. Η μεγάλη επιτυχία “Missing you” δεν ήταν από την αρχή στα τραγούδια που συμπλήρωναν το άλμπουμ και έτσι για να υπάρξει ένα δυνατό τραγούδι, το έγραψε μέσα σε ένα βράδυ.

Ο πρώτος στίχος
Every time I think of you/ προέρχεται από τίτλο τραγουδιού των Babys! Το No Brakes ήταν το πιο πετυχημένο στην προσωπική καριέρα του για να ακολουθήσουν τα άλμπουμ Mask of Smiles (1985), Rover's Return (1987) κ.α. με τελευταίο το Rough & Tumble (2011). Tο 1990 συμμετείχε στο soundtrack Days of Thunder με το τραγούδι "Deal for Life". Το 1988 διέκοψε την προσωπική του καριέρα και μαζί με τους Jonathan Cain, Ricky Phillips, Neal Schon και Deen Castronovo, σχημάτισε τους Bad English, με τους οποίους ηχογράφησε 2 άλμπουμ, με το πρώτο να είναι καταπληκτικό. Τελικά οι  Bad English διαλύθηκαν το 1992 κι ο Waite συνέχισε την προσωπική καριέρα του, ενώ συμμετείχε και στην Ringo Starr & His All-Starr Band.
Το 2006, ερμήνευσε μαζί με την Alison Krauss το "Missing You" που ξανά έγινε επιτυχία στο country chart.
TRIVIA

  • To “Changes”  επαναηχογραφήθηκε από τους Spider (στους οποίους έπαιζαν οι Amanda Blue, Holly Knight και Anton Fig) και το 1985 συμπεριλήφθηκε στο soundtrack Vision Quest.
  • Στο αρχικό σχήμα των μουσικών που τον συνόδευσαν στο 2ο άλμπουμ του, μπασίστας ήταν ο Flea των Red Hot Chili Peppers που ήταν fan των Babys. Λόγω των υποχρεώσεων του με τους R.H.C.P. δεν μπόρσε να ηχογραφήσει μαζί τους κι αντικαταστάθηκε από τον Donnie Nossov που είχε παίξει στο Ignition!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

No Brakes (1984)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

30/8/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Απλα κορυφαιος , μια απο τις χαρακτηριστικοτερες φωνες ,μοναδικη χροια και πολυ καλες οι προσωπικες δουλειες του μεχρι και σημερα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία ιδιαίτερη φωνή που όπως και άλλοι κορυφαίοι, γνωρίζουν να σημαδεύουν ζωές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η εισαγωγή του Waite στον κόσμο του AOR, ήρθε μέσω των βρετανών Babys, με τους οποίους σκόραρε αρκετά και ξεχώρισε. Όταν το εν λόγω σχήμα διαλύθηκε έκανε μια καλή solo καριέρα, το 1987 όμως οι Neil Schon και Jonathan Cain (Journey), τον καλούν να μπει μπροστά σε ένα νέο σχήμα στους Bad English. Ένα super-group που στοχεύει ακριβώς στο διψασμένο AOR κοινό, αυτή η κίνηση ήταν μια άμεση επιτυχία, επιβεβαιώνοντας έτσι τη φήμη πως ο Waite είναι ένας από τους μεγαλύτερους AOR τραγουδιστές του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απόλυτα σωστός ο κύριος Κωστόπουλος... Οι γνώσεις που έχει φαίνονται κάθε φορά που διαβάζω άρθρα του... Μπράβο...

      Διαγραφή