IT’S A BEAUTIFUL DAY: ΥΨΗΛΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ FOLK, BLUES, ROCK ΚΑΙ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ

Από τα μελωδικότερα και λυρικώτερα σχήματα της αμερικάνικης ψυχεδελικής σκηνής, οι It's a Beautiful Day σχηματίστηκαν το 1967 στο San Francisco, από την τραγουδίστρια Pattie Santos και το ζευγάρι David LaFlamme (βιολί) και  Linda LaFlamme (πλήκτρα). Ο David LaFlamme είχε σημαντική εμπειρία σαν σολίστας στη Utah Symphony Orchestra και έχοντας στο πλευρό τους την τύχη να σχηματιστούν μέσα στο περίφημο Καλοκαίρι της Αγάπης του 1967, όπου ο ψυχεδελικός οργασμός ήταν στην άνθισή του με ονόματα όπως Grateful Dead, Jefferson Airplane και Santana, οι It's a Beautiful Day δημιούργησαν ένα δικό τους υψηλής αισθητικής κράμα μουσικής, αναμειγνύοντας στοιχεία από jazz, folk, κλασική αλλά και rock! Κινητήριος μοχλός τους ήταν ο manager Matthew Katz, που τους κανόνισε να εμφανίζονται στο club του San Francisco Sound, ενώ είχε κανονίσει το ζευγάρι LaFlamme να μένει στη σοφίτα ενός σπιτιού του!
Το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1969, όταν ακόμα η ψυχεδέλεια ήταν στο ζενίθ της και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο από πλευράς φωνητικών (τραγουδάει η Patti Santos κι όχι η Linda LaFlamme όπως νομίζει ο περισσότερος κόσμος, η οποία παίζει πλήκτρα), ενώ είχαν επιλέξει για όνομα την έκφραση It's a Beautiful Day σε αντιδιαστολή μίας βροχερής χειμωνιάτικης ημέρας που έκαναν πρόβα!


Το τραγούδι που είναι η ταυτότητά τους είναι το "White Bird", που έγραψε το ζευγάρι LaFlamme όταν ζούσαν στη σοφίτα. «Είμαστε κλεισμένοι σαν πουλιά σε μια σοφίτα, χωρίς χρήματα κι έξω ένας κακός καιρός» είχε πει ο LaFlamme. Η λυρικότητά του και οι άμεσοι στίχοι του τραγουδιού, το βοήθησαν να ακουστεί και το άλμπουμ  να γνωρίσει σχετική επιτυχία (Νο 47 Αμερική, Νο 58 Μ.Βρετανία). Το συγκρότημα καθοδηγούμενο από τον Katz πραγματοποίησε λίγες σχετικά εμφανίσεις σε clubs, όμως οι συναυλίες τους σε φεστιβάλ τους βοήθησαν να αποκτήσουν όνομα, με σημαντικότερη στιγμή της το supporting της συναυλίας των Cream στο Oakland Coliseum (1968), ενώ σταδιακά προσπαθούν να απαγκιστρωθούν από τον Katz. Όμως το πρώτο άλμπουμ τους δεν περιείχε μόνο το πανέμορφο "White Bird"αλλά και το εξ ίσου πανέμορφο "Hot Summer Day" και το ιστορικό όπως εξελίχθηκε "Bombay Calling" για το οποίο έχουν ακουστεί πάρα πολλά. H αλήθεια είναι όπως μου τη διηγήθηκε ο Ian Gillan λίγο μετά την Press conference στην Αθήνα το 1992, τo ορχηστρικό ‘’Bombay Calling’’, μία από τις συνθέσεις τους, άρεσε στον Jon Lord και σε κάποια από τις πρόβες των   Purple o Lord έπαιζε στο keyboard του και το παρουσίασε στα υπόλοιπα μέλη. Σύμφωνα με τον Ian Gillan: ‘’Το κομμάτι ακουγόταν καλό. Άρεσε σε όλους μας και αποφασίσαμε να κρατήσουμε το βασικό θέμα ‘’χτίζοντας’’ πάνω σε αυτό την σύνθεση με κάποιες μικρές αλλαγές. Οι στίχοι του πραγματεύονται τον ‘’Ψυχρό Πόλεμο’’.

Έγραψα τη φράση 'Sweet child in time, you'll see the line' και οι λέξεις έβγαιναν εύκολα καθώς είχαμε όλοι μας επίγνωση της πυρηνικής απειλής που αιωρούνταν επάνω από τα κεφάλια μας εκείνη την εποχή, όταν ο ‘’Ψυχρός Πόλεμος’’ ήταν στο ‘’φόρτε’’ του.
Ο Jon (Lord) είχε έτοιμα τα μέρη στα πλήκτρα, εγώ άρχισα να τραγουδώ και στη συνέχεια ο Ritchie πρόσθεσε τα κιθαριστικά μέρη. Το τραγούδι αντανακλούσε βασικά τη διάθεση της εποχής και αυτός είναι ο λόγος για την επιτυχία του’’. Για την ιστορία, οι Deep Purple ζήτησαν την άδεια από τους It’s a Beautiful Day για την ηχογράφηση του κομματιού και εκείνοι αντιπρότειναν να το χρησιμοποιήσουν ελεύθερα και να δανειστούν με τη σειρά τους μία σύνθεση των Purple, όπως και έγινε. Η σύνθεση ήταν τo 'Wring that Neck' από τον δεύτερο δίσκο των Τιτανοτεράστιων διασκευάστηκε και κυκλοφόρησε ως ‘’Don And Dewey’’ στο δεύτερο δίσκο τους ‘’Marrying Maiden’’ (1970) αλλά περιορίστηκε σε περιφερειακή ραδιοφωνική επιτυχία για το αμερικάνικο συγκρότημα. Αυτή είναι η πραγματική ιστορία του Bombay Calling/Child in Time και Wring that Neck, όπου στο παρελθόν όπου η ενημέρωση και επικοινωνία ήταν μικρή, είχαν γραφτεί τα μύρια όσα όπως ότι οι Deep Purple το έκλεψαν. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.
ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ


Ο μπλε δίσκος με το κοριτσάκι όπως το λέγαμε τότε, έχει ένα υπέροχο εξώφυλλο σχεδιασμένο από τον George Hunter που με τη σειρά που βασίστηκε στον πίνακα του Charles Courtney Curran, που ζωγραφήθηκε το 1912 με τίτλο Woman on the Top of a Mountain. Ο Hunter χρησιμοποίησε το παλαιό λογότυπο της Columbia Records, ακριβώς για να το προσαρμόσει καλύτερα στο πνεύμα της αισθητικής του εξώφυλλου. Προσέξτε ότι το ίδιο κορίτσι (σ.σ. μάλλον γυναίκα) φιλοξενείται και στο εξώφυλλο των Quicksilver Messenger Service, Happy Trails! Στην επανέκδοση του άλμπουμ του 1972 αλλά και στην cd έκδοση του, δεν χρησιμοποιήθηκε ο πίνακας με το κορίτσι αλλά ο γλάρος που υπάρχει στο οπισθόφυλλο της πρώτης έκδοσης κι αυτό γιατί η χρήση του πίνακα ανήκει αποκλειστικά στην San Francisco Records, η οποία είχε τα δικαιώματα μέσω του manager τους Matthew Katz!


Η εμφάνισή τους στο 2ο Atlanta International Pop Festival (1970) στη Georgia, τους βοήθησε να κερδίσουν χιλιάδες καινούργιους fans με το "Don and Dewey"(σ.σ. αυτό που διαβάσατε πιο πάνω) να παίζεται από το ραδιόφωνο και να προετοιμάζει με τον καλύτερο τρόπο το δεύτερο άλμπουμ τους Marrying Maiden (1970, Νο 28 Αμερική, Νο 45 Μ.Βρετανία) με την Linda La Flamme να έχει αποχωρήσει και γενικά να υπάρχουν αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή τους σε ολόκληρη την καριέρας τους.
Ακολούθησαν τα άλμπουμ Choice Quality Stuff/Anytime (1971), το καλό Live at Carnegie Hall(1972) και It's a Beautiful Day...Today (1973) για να διαλυθούν το 1974. Στην Ελλάδα, το συγκρότημα ακούστηκε το 1978 όταν κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ τους και έκτοτε αποτελεί ένα από τα αγαπημένα classic rock συγκροτήματα του Έλληνα fan.


TRIVIA
Το 1976 LaFlamme ηχογράφησε σε μικρό δίσκο το "White Bird" το οποίο δεν τα κατάφερε να ξανά κάνει επιτυχία (No. 89 Αμερική).
Η Pattie Santos κι ο σύζυγός της που ήταν ο Bud Cockrell,πρώην μπασίστας των It's a Beautiful Day, σχημάτισαν τους Cockrell & Santos. Δυστυχώς η Santos σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1989. Ο Cockrell πέθανε το 2010.
Τα μέλη επιχείρησαν κάποιες επανασυνδέσεις χωρίς επιτυχία, ενώ ο David LaFlamme σχημάτισε τους Band, David LaFlamme Band με τον Katz να διατηρεί τα δικαιώματα του ονόματος It's a Beautiful Day. Τελικά μετά από νομική διευθέτησει έως και πρόσφατα οι David LaFlamme κι ο αρχικός ντράμερ Fuentes, με τη σύμπραξη των Linda LaFlamme (τραγούδι) κι άλλων μουσικών, εμφανιζόντουσαν σε φεστιβάλ.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
It’s a Beautiful Day (1969)
Live at Carnegie Hall(1972)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

9/8/21
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου