BRIAN MAY-BACK TO THE LIGH(1992): ΛΙΓΟ ΑΔΥΝΑΜΟ ΦΩΝΗΤΙΚΑ, ΚΑΛΟ ΗΧΗΤΙΚΑ!

To Back to the Light(1992) είναι το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του κιθαρίστα των Queen, Brian May και  κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά το θάνατο του Freddie Mercury! Όχι, με κανένα τρόπο το Back to the Light ΔΕΝ ανήκει στην κατηγορία των A.O.R./Melodic, αλλά συνδυάζει τρία εντελώς ξεχωριστά στοιχεία, που το «σπρώχνουν» να πάρει θέση σε αυτή τη στήλη. Και τα 3 στοιχεία είναι, οι «παλιοροκάδικες» καταβολές του Brian May, τα αναπόφευκτα μουσικά δεσίματα με τους Queen, αλλά και η ικανότητα του May να μην ηχογραφήσει ένα άλμπουμ που να ακούγεται σαν Queen αλλά να πάρει όλα τα σύγχρονα στοιχεία της εποχής και να φτιάξει ένα πολύ καλό άλμπουμ! Με το πρώτο άκουσμα, καταλαβαίνεις ότι ο May επιστρέφει στον rock ήχο που είχε εγκαταλείψει χρόνια με τους Queen, από τις αρχές της δεκαετίας του 80!  Μπορεί τα φωνητικά του (αυτός τραγουδάει στα τραγούδια) να ακούγονται αδύναμα και σίγουρα θα ήταν πολύ καλύτερο να είχε ένα κανονικό τραγουδιστή, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι αδύναμο. Το "Resurrection" που είναι το μοναδικό κομμάτι που ντραμς παίζει ο Cozy Powellμε τα δυνατά κιθαριστικά riffs, χτίζουν ένα δυνατό κομμάτι. Το ίδιο συμβαίνει και στα "Back to the Light" και "Driven By You" (Νο 6 Μ.Βρετανία) που ήταν το hit single του δίσκου και αρχικά γράφτηκε για διαφήμιση της Ford. Καλά κομμάτια, με πολλά μελωδικά στοιχεία, μένουν στον ακροατή! Το blues "Nothin' But Blue"ξεχνιέται εύκολα, όχι όμως το καλό κιθαριστικό σόλο, ενώ "Let Your Heart Rule Your Head" με διαφορετική ενορχήστρωση,  θα θύμιζε το "'39" των Queen!

 

Τελευταίο άφησα το "Too Much Love Will Kill You" (Νο 15 Μ.Βρετανία) που στιχουργικά αναφέρεται στο διαζύγιο τοιυ May και είναι η πολύ δυνατή μπαλάντα του άλμπουμ. Καλή η ερμηνεία του, αλλά ακόμα καλύτερη αυτή του Freddie Mercury στο άλμπουμ Made in Heaven. Το τραγούδι έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, αφού ηχογραφήθηκε από τους Queen το 1988 και προοριζόταν για το άλμπουμ The Miracle (1989), αλλά έμεινε έξω μετά από νομικό πρόβλημα που είχαν μεταξύ τους. Μετά το θάνατο του Freddie Mercury το 1991, ο May το έπαιξε στην ιστορική βραδιά του the Freddie Mercury Tribute Concert(1992) και στη συνέχεια το συμπεριέλαβε στο προσωπικό του άλμπουμ Back to the Light. Ακριβώς επειδή παίχτηκε σε εκείνη την Tribute νύχτα, πολλοί θεώρησαν ότι γράφτηκε προς τιμή του Mercury αλλά όπως διαβάσατε πιο πάνω, οι στίχοι αναφέρονται στο διαζύγιο του May!
To Back to the Light, χωρίς να είναι κάποια δισκάρα, εξακολουθεί να ακούγεται φρέσκο και ίσως με περισσότερο ενδιαφέρον από ότι στην εποχή του.


Ο May εμφανίστηκε support στην περιοδεία των Guns and Roses του 1993 και εμφανίστηκε και στην Αθήνα, το Μαιο του 1993, που τότε είχε κυκλοφορήσει το άλμπουμ τους Back to the Light. Ο May εμφανίστηκε νωρίς με ήλιο και με σχετικά λίγο κόσμο, όμως η παρουσία του ήταν πολύ καλή με τον Cozy Powell στα ντραμς, Spike Edney πλήκτρα και τον Neil Murray στο μπάσο. Μην νομίζετε ότι θυμάμαι πολλά πράγματα, έκλεισε με το We Will Rock you κι ο κόσμος αποθέωσε τις δύο κοπέλες που έκαναν φωνητικά!


Οι τρεις μουσικοί (Murray, Powell κι Edney, αποτελούσαν την μπάντα που συνόδευε τον Peter Green τόσο στα άλμπουμ τους όσο και στις συναυλίες του).
TRIVIA

  • To "Just One Life" γράφτηκε για τον Ουαλό ηθοποιό Philip Sayer που πέθανε το 1989 και έγινε γνωστός από τη σειρά επιστημονικής φαντασίας Xtro.
  • Το "Rollin' Over" είναι διασκευή παλαιότερου τραγουδιού των Small Faces.
  •  Τέλος, τα τραγούδια "Headlong" και "I Can't Live with You" αν και εμφανίζονται σαν συνθέτες και τα 4 μέλη του συγκροτήματος, είναι συνθέσεις του May και επρόκειτο να τις κρατήσει για το προσωπικό του άλμπουμ, αλλά όταν άκουσε τον Mercury να τα ερμηνεύει, τα συμπεριέλαβαν στο άλμπουμ των Queen, Innuendo.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

28/7/21
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Ακουσα το driven by you ,τοτε , στην διαφημιση της ford και αμεσως μου χτυπησαν τα καμπανακια του aor συναγερμου . Internet δεν υπηρχε να το ψαξω , ρωτωντας καποιους 'ειδημονες ' μου ειπαν 'οτι βλεπεις στο ψυγειο ' , συνεχιζα να το ψαχνω και με το στοιχειο οτι η φωνη 'εμοιαζε ' λιγο στου Freddie Mercury (αλλα δεν ηταν ) τελικα ευρεθη και μεχρι σημερα το θεωρω 'προτυπο ' κομματι .Το μονο που με χαλαει οι φωνητικες 'τυπου queen στην εισαγωγη . Σαν αλμπουμ αυτο και το too much love θα ξεχωριζα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή