QUEENSRYCHE – OPERATION MINDCRIME: ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΡΡΟΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

 

Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω το “concept” της αγοράς του Opeartion: Mindcrime λίγες μόλις μέρες μετά την κυκλοφορία του. Τελειώνοντας τις αγορές μου σε ένα από τα μεγαλύτερα τότε δισκοπωλεία των Αθηνών, το Happening κατέβαινα τη σκάλα για να πάω στο ταμείο, όταν με την άκρη του αριστερού μου ματιού βλέπω στη βιτρίνα έναν δίσκο με ασπρόμαυρο εξώφυλλο και κόκκινα γράμματα. Μου έδωσε αρχικά την εντύπωση ενός punk δίσκου αλλά αυτό το..Queens (πρώτο μισό του λογότυπου με τα κόκκινα γράμματα σε άσπρο φόντο) με έκανε να πλησιάσω πιο κοντά...
Έπειτα από δριμείς παρατηρήσεις στον φίλο που δούλευε στο κατάστημα που δε με ενημέρωσε για την κυκλοφορία, το “Operation: Mindcrime” προστέθηκε στο πακέτο των υπόλοιπων, άτυχων όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα δίσκων, που είχα ήδη επιλέξει.
"Telephone please. Dr. Davis, telephone please. Dr. Blaire, Dr. Blaire, Dr. J. Hamilton, Dr. J. Hamilton"
Το κάλεσμα των γιατρών από τα μεγάφωνα του νοσοκομείου, τα τακούνια της νοσοκόμας καθώς και οι ειδήσεις στο ραδιόφωνο που ακούγονται, έδιναν σίγουρα μια διαφορετική αίσθηση ως εισαγωγή ενός δίσκου...

ΤΟ STORY....
"It's 10 minutes past curfew, why are you still up? Hello! Hellooo! Perhaps you need another shot. There that should do it...
Sweet dreams... You bastard!"
Για κάποιο λόγο, αυτά τα τελευταία λόγια της νοσοκόμας τα εξέλαβα...προσωπικά... Το “όνειρα γλυκά” σίγουρα με αφορούσε στη συνέχεια της σχέσης και της επαφής μου με τους Queensrÿche. Το δε bastard, το άκουσα αρκετές φορές από τότε από κάποιους, πάντα με την καλή έννοια.
Πριν καν ακούσω την πρώτη νότα του μουσικού κομματιού του δίσκου είχα καταλάβει ότι επρόκειτο για κάτι πολύ μεγάλο και μη με ρωτήσει κανείς το πως... ήταν καθαρά διαίσθηση.
Το...scanner μου αποδείχθηκε καλό. Η ιστορία που ξεδιπλωνόταν στ' αυτιά μου ήταν πρωτόγνωρη για μένα και γινόταν αυτόματα κτήμα μου.
Η θεματολογία ήταν ευθύνη του Geoff Tate που την εμπνεύστηκε ευρισκόμενος μέσα σε μια εκκλησία. Οι τρεις ήρωες, θα μπορούσαν εύκολα να ήταν οι πρωταγωνιστές μιας ταινίας βίας, συνωμοσίας, αγάπης, αντικρουόμενων συναισθημάτων αλλά και ψυχολογικού θρίλερ.
Ο Nikki, ένας νεαρός τοξικομανής θυμάται από τον θάλαμο του νοσοκομείου (I Remember Now) πως έγινε υποχείριο του παράφρονα γιατρού Dr. X που ήθελε να...φτιάξει τον κόσμο και του ανέθεσε τις δολοφονίες πολιτικών και άλλων σημαντικών προσώπων που θεωρούσε υπεύθυνους για τα δεινά του πλανήτη. Στη ροή της ιστορίας, ο έρωτας του Nikki με την καλόγρια, πρώην πόρνη Sister Mary, του χαλάει τα σχέδια και ο Dr. X του ζητάει να τη σκοτώσει (“Kill Mary, she is a risk”) όπως και τον παππά της εκκλησίας. Το “...and get the priest as well” πριν το δεκάλεπτο αριστούργημα “Suite Sister Mary”, αποτελεί μια από τις πιο εμφατικές αττάκες του Dr. X στο album.



O Nikki δε θα ενδώσει και ο Dr. X θα αναλάβει δράση και είναι πραγματικά σπαρακτικός ο θρήνος του νεαρού τη στιγμή που βρίσκει τη Mary νεκρή στα “Electric Requiem”, “Breaking The Silence” και “I Don't Believe In Love”.
Το Operation: Mindcrime κλείνει (Eyes Of A Stranger) με τον Nikki να έχει συλληφθεί και να βρίσκεται πάλι, όπως στην αρχή, στο θάλαμο ενός νοσοκομείου έχοντας στο μυαλό του όλα όσα έπραξε κάτω από την ψυχολογική πίεση του Dr. X. Στις ζωντανές μάλιστα εμφανίσεις όπου οι  Queensrÿche απέδωσαν ζωντανά το album ή και που τις κλείνουν με το “ Eyes Of A Stranger” , ακολουθεί το “Anarchy – X” και μουσικά δηλαδή κλείνουν όπως ξεκίνησαν.
Πέρα από την έμπνευση του Tate που μετά την ολοκλήρωση του δίσκου χρειάστηκε να νοσηλευτεί για ένα διάστημα σε ψυχιατρική κλινική επηρεασμένος από τη δημιουργία του ίδιου του τού έργου, θα πρέπει να τονίσουμε το συνθετικό οίστρο των Michael Wilton και Chris De Garmo, όπως και την καταλυτική παρουσία του Peter Collins στην παραγωγή. Χαρακτηριστικές είναι οι απόψεις έγκριτων μουσικοκριτικών σύμφωνα με τους οποίους από το  Operation: Mindcrime δεν λείπει ούτε περισσεύει έστω και μία νότα. Πολλοί από αυτούς επίσης θεώρησαν το δίσκο πέρα από concept και ως rock opera τοποθετώντας το δίπλα στο “The Wall” των Pink Floyd.  Ακόμα όμως κι αν τα προσπεράσουμε αυτά, η δήλωση του Bruce Dickinson ως προς τη σύγκριση του “ Operation: Mindcrime” με το επίσης concept album “Seventh Son Of A Seventh Son” που κυκλοφόρησαν οι Iron Maiden την ίδια χρονιά δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.  “Δε μπορούμε να μιλάμε για το καλύτερο concept album από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το  Operation: Mindcrime” δήλωσε.


Το  Operation: Mindcrime κυκλοφόρησε στις 3 Μαίου του 1988 από την EMI Manhattan, έγινε πλατινένιο το 1991 και παρουσιάστηκε αυτούσιο ζωντανά στην Building Empires Tour (1990-1992) από το οποίο προέκυψε το “Operation Livecrime”. Είναι ένας δίσκος καθολικής αποδοχής καθώς έλαβε αποθεωτικές κριτικές από το σύνολο του τύπου και ακόμα και σήμερα σημειώνεται ως ένα από τα καλύτερα album όλων των εποχών. Εκτός από τη Building Empires Tour, ολόκληρο το  Operation: Mindcrime ήταν το βασικό θέμα στις περιοδείες των  Queensrÿche στην Αμερική το 2006 που μπορούμε να το απολαύσουμε μαζί με το “Operation: Mindcrime II” για την απόδοση και τη θεατρικότητα της μπάντας στο “Mindcrime At The Moore”, αλλά και στη Βρετανική περιοδεία του 2008.
Το cast αυτού του δίσκου, πέρα από τις μορφές των Geoff Tate, Micheal Wilton, Chris De Garmo, Eddie Jackson και Scott Rockenfield, συμπληρώνουν η εκπληκτική σε όλα Pamela Moore στο ρόλο της Mary στο “Suite Sister Mary”, o Άγγλος ηθοποιός Anthony Valentine (απεβίωσε το 2015) στο ρόλο του Dr. X και η Debbie Wheeler στο ρόλο της νοσοκόμας ως πιο βασικοί συντελεστές.
Το Operation: Mindcrime αποτελεί οδηγό από τότε για ένα τεράστιο κύμα από μπάντες του power ή progressive metal και όχι μόνο και η επιρροή του στις επόμενες γενιές είναι παραπάνω από ξεκάθαρη. Θα λάμπει για πάντα στο metallικό Ουρανό όπως και στο μουσικό Γαλαξία!


 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ
26/3/21/

 ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΟΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ OPERATION MINDCRIME

Οι ώριμοι Queensryche δημιούργησαν το καλύτερο heavy progressive  άλμπουμ, με λίγη essence από την δεκαετία του 70. Τότε, λέγαμε ότι ανακαλύψαμε τους Pink Floyd του heavy metal  και πέραν από την υπερβολή, το  Operation Mindcrime ήταν η κορυφή της σταδιακής μεταμόρφωσής τους, από ένα καλό heavy συγκρότημα, στο κορυφαίο του είδους. Για όσους παρακολουθούσαν την πορεία τους από το πρώτοmini lp, η εξέλιξη τους ήταν αναμενόμενη κι εκείνο που μού άφηνε κάθε φορά που το άκουγα, ήταν ότι τα καλά κομμάτια του ήταν περισσότερα σε σχέση με τους άλλους δίσκους τους.   

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment