MY GENERATION” - ΤΗΕ WΗΟ: Ο ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΟΥ 60 ΚΑΙ 70

 

To “My Generation" είναι ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια στην ιστορία του rock,τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά. Σύνθεση του κιθαρίστα των Who, Pete Townshend κυκλοφόρησε το χειμώνα του 1965, δηλαδή πριν 55 χρόνια τόσο σε μικρό δίσκο (single) όσο και στο ομότιτλο άλμπουμ του συγκροτήματος. Λόγω των στίχων του έχουν γραφτεί ολόκληρα κείμενα για να εξηγήσουν, αλλά το παρόν κείμενο θα μείνει στις αρχικές δηλώσεις του Townshend , που αντικατροπτίζουν το αίσθημα που είχε όταν το έγραφε που στην πραγματικότητα είναι ένας ύμνος στους ατίθασους νέους της εποχής (σ.σ. μιλάμε για το 1965) και στις προσπάθειες τους να τα βάλουν με το κατεστημένο. Κάθε γενιά έχει τον δικό της ύμνο στην πνευματική- κι όχι μόνο- εξέγερση και το “My Generation” είναι ο ύμνος  της εξέγερσης των εξοργισμένων νέων, πριν από 55 χρόνια σήμερα. Οι στίχοι με την μουσική του ενσωματώνουν ολόψυχα το φλογερό πνεύμα που έκανε εκατομμύρια Βρετανούς να το σιγοτραγουδούν, στίχοι που με τον τρόπο συνετέλεσαν στην αλλαγή της βρετανικής κοινωνία στη δεκαετία του 1960 αλλά και του ’70! Ο συνθέτης του έγραψε τους στίχους ενώ σε ένα ταξίδι από το Λονδίνο στο Σαουθάμπτον και όπως έχει δηλώσει ο ίδιος δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν τέτοια επιτυχία αλλά και ύμνος των Mods. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο οι στίχοι του γράφτηκαν σε μια περίοδο που ένιωθε  μόνος και απογοητευμένος και η έμπνευσή του πήγασε από όλους εκείνους τους ανθρώπων που είχαν συμμετάσχει στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο ή γεννήθηκαν μετά το τέλος του (σ.σ. o Townshend γεννήθηκε το 1945).«Οι άνθρωποι που είχαν θυσιάσει τόσα πολλά για εμάς, δεν μπορούσαν πλέον να  δώσουν τίποτα. Καμία καθοδήγηση, καμία έμπνευση. Τίποτα πραγματικά» λέει ο Townshend.
Για να κλείσει εδώ το θέμα, το τραγούδι δεν έχει καμία πολιτική επιρροή, απλά βγάζει με τον καλύτερο τρόπο την οργή της νεολαίας. Κι αυτή η οργή, βγαίνει στιχουργικά, συνθετικά αλλά και  ερμηνευτικά αφού το συγκρότημα «τα σπάει».
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του τραγουδιού είναι το ψεύδισμα του τραγουδιστή Roger Daltrey
People try to put us d-down
(Talkin' 'bout my generation)
Just because we get around
(Talkin' 'bout my generation)
Things they do look awful c-c-cold
ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο ήταν ελαφρά ψευδός (σ.σ. οι ψευδοί όταν τραγουδούν δεν… κολλούν!) κι όταν άκουσε την ηχογράφηση, ζήτησε από τον παραγωγό Kit Lambert να αφαιρέσουν το ψεύδισμά του αλλά αυτός το κράτησε και έγινε ένα από τα χαρακτηριστικά του “My Generation”. Σύμφωνα με συνέντευξη του Daltrey στο περιοδικό Uncut (Οκτώβριος 2001) με τα χρόνια αλλά και με την ανάλογη θεραπεία, η κατάστασή του έχει βελτιωθεί πολύ!
Ο στίχος για τον οποίο το κομμάτι έμεινε στην ιστορία της μουσικής είναι ο "I hope I die before I get old" και βέβαια η τότε δήλωση του Townshend ότι θα σταματήσουν να το ερμηνεύουν όταν πάψουν να είναι γέροι, υπόσχεση που δεν τηρήθηκε ποτέ αφού το “My Generation” παραμένει σαν ένα από τα κορυφαία τραγούδια των st lists των συναυλιών τους!


ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Οι Green Day το ηχογράφησαν για το άλμπουμ τους Kerplunk!(1992), η Hilary Duff το έβαλε σαν B-side στο single "Someone's Watching Over Me"(2005) αλλάζοντας τον καίριο στίχο του σε "I hope I don't die before I get old", ενώ και οι Iron Maiden το διασκεύσαν και το έβαλαν σαν B-side στο single του "Lord of the Flies" όπως και οι Sweet.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

19/12/20



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου