MAGNUM ON A STORYTELLER'S NIGHT(1985): ΛΑΜΠΕΡΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ


  Αν με ρωτούσατε πιο άλμπουμ θα ήταν το καλύτερο για να ακούσετε για πρώτη φορά τους Magnum, θα σας έλεγα αυτοστιγμή, το On a Storyteller's Night! Ακόμα και σήμερα, μετά από 35 χρόνια από την κυκλοφορία του αλλά και 16(!) studio, το  On a Storyteller's Night ξεχωρίζει σαν το καλύτερό τους. Μπορεί το 1985 να φαίνεται (σ.σ. και να είναι) πολύ μακρινό, αλλά ο On a Storyteller's Night ξεχωρίζει εύκολα μέσα στη λίστα με τα καλύτερα pomp άλμπουμ και τόσα χρόνια μετά την κυκλοφορία του παραμένει λαμπερό.

Έχοντας έως τότε μια δισκογραφία που είχε να επιδείξει 4 άλμπουμ, με καλύτερο το Chase the Dragon (1982) που είχε «βγάλει» τραγούδια σαν τα"Soldier of the Line", "Sacred Hour" και "The Spirit"που ακόμα τα συμπεριλαμβάνουν στο set list των συναυλιών τους, το άλμπουμ ξεπερνά τις 60.000 αντίτυπα στη Μ.Βρετανία και φθάνοντας έως το Νο 17 του βρετανικού chart και οι Magnum μέσα από την πένα του κιθαρίστα και μοναδικού συνθέτη Tony Clarkin, ηχογραφούν 10 τραγούδια που μπλέκουν τις παραμυθένιες ιστορίες του Tolkien με την (τότε) σύγχρονη Μ.Βρετανία.

Όπως πίσω από το άλμπουμ, κρύβεται μια ιστορία που παρ ολίγο να οδηγήσει το συγκρότημα στη διάλυση. Γιατί ναι μεν το τρίτο άλμπουμ τους Chase the Dragon είχε γνωρίσει επιτυχία αλλά το The Eleventh Hour(1983) pου ακολούθησε, δεν πέτυχε με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εντάσεις μεταξύ του συγκροτήματος και της τότε δισκογραφικής εταιρείας τους Jet Records, με τον Tony Clarkin να σκέπτεται πολύ σοβαρά τη διάλυση. Βλέπεται, πως μια επιτυχία ή αποτυχία ενός άλμπουμ, μπορεί να καθορίσει την πορεία ενός καλλιτέχνη! Μετά την εμφάνισή τους στο Reading festival του 1983, o ντράμερ Kex Gorin κι ο οργανίστας Mark Stanway, αποχώρησαν για να πάνε στο συγκρότημα του Robin George με τον Stanway να παίζει και στο καινούργιο συγκρότημα του Phil Lynott, τους Grand Slam. Ο τραγουδιστής Bob Catley, βλέποντας την επερχόμενη διάλυση, είχε αρχίσει να ψάχνει την επόμενη καλλιτεχνική του στέγη.
"Το ομότιτλο τραγούδι γράφτηκε μέσα στο tour bus, όταν φαντάστηκα κάποιον να κάθεται δίπλα σε ένα τζάκι με τον άνεμο να σφυρίζει έξω από το σπίτι. Μέσα σε 2 ημέρες το είχα τελειώσει και είχα καταλήξει και στον τίτλο» λέει ο Clarkin.»Είμαστε στο Tour bus όταν μου ήλθε η ιδέα για τον τίτλο, που άρεσε σε όλους» προσθέτει. Όσο για το “How far Jerusalem” που είναι το καθ εαυτό εμβληματικό τραγούδι τους, δεν έχει καμία σχέση με σταυροφόρους, ιππότες και ότι άλλο συνεπάγεται η Ιερουσαλήμ!


«Όταν το έγραψα  βρισκόμουν σπίτι μου στο Birmingham και ετοιμαζόμουν να πάω στο Λονδίνο να αφήσω demos στις δισκογραφικές εταιρείες να τα ακούσουν. Το Λονδίνο ήταν η μουσική πρωτεύουσα της Βρετανίας και κάθε φορά που επέστρεφα σκεφτόμουν» τι κατάφερα τώρα.; Θα έχω καλές απαντήσεις;”. Για εμένα το Λονδίνο ήταν σαν την Ιερουσαλήμ, που ήταν όνειρο για κάθε χριστιανό να την επισκεφτεί»!
Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα, το “Just like an arrow” που ήταν το πρώτο single που κυκλοφόρησε από το άλμπουμ, γράφτηκε πολύ γρήγορα. Το “Before first Light” έχει μια δική του, ελαφρά μακάβρια ιστορία αφού όπως λέει ο Clarkin, συνήθιζε να παίρνει το αυτοκίνητό του και να πηγαίνει μόνος του σε διάφορα μοναχικά μέρη για να σκεφτεί με ησυχία. Σε μια τέτοια βόλτα του, πέρασε κι από ένα νεκροταφείο(!) όπου σε μια ταφόπλακα είδε γραμμένη την πρόταση “See you before the first Light” Του έκανε εντύπωση και την χρησιμοποίησε στους στίχους του ομότιτλου τραγουδιού! Το “Two Hearts” είναι επηρεασμένο από τα τραγούδια των Everly Brothers(!)  και έχει ένα μακρόσυρτο σόλο που όταν το παίζουν live, τα υπόλοιπα μέλη, βαριούνται(!). Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια των Magnum αλλά και του συγκεκριμένου άλμπουμ είναι το “Les Mortes Dansant” (The Dancing Dead”) που αναφέρονται σε ένα πραγματικό γεγονός που είχε δει ο Clarkin σε ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση όπου κατά τη διάρκεια του Α! Παγκοσμίου Πολέμου, οι αξιωματικοί πυροβολούσαν όσους από τους στρατιώτες τους δεν επιτίθεντο! Από τα αγαπημένα του είναι τα «All England’s Eyes” που για πολλά χρόνια βρισκόταν στο set list των συναυλιών τους, για να κλείσει το άλμπουμ με το “The Last Dance” που οι στίχοι του αναφέρονται στις εποχές που ο κόσμος πήγαινε στα dance hall και ζήταγε από τις κοπέλες να γνωριστούν και να χορέψουν. 

Μπορεί κάπου να απομυθοποιήθηκε η ιστορία του How far Jerusalem (σ.σ. κι εγώ ιππότες εναντίον Σαρακηνών φανταζόμουν), αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι ο Tony Clarkin έχει βρει ένα εξαιρετικό συμπαραστάτη τραγουδιστή, τον Bob Catley που ερμηνεύει και δίνει πνοή στα τραγούδια του, αφήνοντας τη φαντασία να ξετυλιχτεί. Τα How Far Jerusalem, On a Storyteller’s Night, Les Morts Dansant και Just Like An Arrow τα καλύτερα δείγματα ενός υπέροχου άλμπουμ που στοίχισε μόνο 15.000 λίρες(σ.σ ποσό πολύ χαμηλό για τα δεδομένα της εποχής) και ηχογραφήθηκε στο studio Abattoir του  Birmingham Two Hearts, Steal Your Heart and Before First Light.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
4/9/20/
Ο ΝΟΤΗΣ “JUST LIKE AN ARROW” ΓΚΙΛΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ON A STORYTELLERS NIGHT
Υπάρχουν μπάντες και δίσκοι που σημαδεύουν τη ζωή μας στη μουσική… κοινότυπο θα μου πείτε αλλά τόσο αληθινό! Όπως οι Magnum και ο δίσκος
-ορόσημο- τους το "On a Storyteller's Night"… κάπου εκεί στα τέλη του Γενάρη του 1986 επιστρέφοντας από το φροντιστήριο των αγγλικών στην ακριτική γενέτειρα πόλη και πριν την επιστροφή στο σπίτι, πέρασα  για μία επίσκεψη από το μοναδικό δισκοπωλείο που έφερνε και δίσκους από όλο το φάσμα του rock/metal εκτός από λαϊκά(τότε τα έντεχνα και οι λοιπές διαχωριστικές κατηγορίες δεν υπήρχαν…)!Η γνωριμία μου με τον ιδιοκτήτη με είχε βοηθήσει ως πελάτη, διότι κάθε δίσκος που είχε μουσική ροκιά (σύμφωνα με τα λεγόμενα του…) σίγουρα θα με ενδιέφερε και τον φύλαγε στην άκρη για μένα πρώτα. Το βράδυ εκείνο λοιπόν ήταν η πρώτη μουσική μου επαφή με τον μελωδικό ήχο έπειτα από τον classic rock, hard rock  και metal ήχο. Μπορεί να γαλουχήθηκα με τους ανυπέρβλητους Deep Purple, Gary Moore, Europe, Helloween, Scorpions αλλά  η μελωδικότητα που "ξεπήδησε από τα αυλάκια" του δίσκου και γέμισε τον μεγάλο χώρο του δισκοπωλείου ήταν για μένα κάτι το ανεπανάληπτο, μία μοναδική "επιφάνεια"! Η μεγαλειώδης φωνή του Catley και η κιθαριστική δεξιοτεχνία του  Clarkin έκαναν κάθε σύνθεση μεγαλειώδη στα αυτιά μου. Εκεί που το  AOR "συμπλέκονταν" αρμονικότατα με το  pomp rock ήταν πραγματικά  αποκάλυψη. Έστω κι αν μετά από ένα χρόνο κυκλοφορίας του  "συνάντησα" τους ανυπέρβλητους  Magnum και το "διαμάντι" τους(ένα από τα πολλά…) "On A Storytellers Night"!
Κατά την προσωπική ακουστική μου, ο συγκεκριμένος δίσκος είναι ένας από  τους καλύτερους στο θαυμαστό χώρο του AOR και ο υπεροχότερος των  Magnum!! Η εντυπωσιακή τεχνοτροπία στο εξώφυλλο  του LP με τα ζεστά του χρώματα βοηθά και προσδίδει "μαγική" αίσθηση στον δίσκο!! Το δε λογότυπο της μπάντας τέλειο κι ας έχουν αλλάξει αρκετά στο πέρασμα των χρόνων θα παραμένει το ιδανικότερο!
Αν χρειαζόταν μία λέξη για να περιγράψω, και να μην καταχραστώ την φιλοξενία του καρδιακού φίλου Αλέξανδρου Ριχάρδου μακρηγορώντας , τη δισκάρα τούτη αυτή η λέξη θα ήταν: "ΜΑΓΙΚΟΣ" !!!!
Νότης  "Just Like An Arrow" Γκιλλανίδης
Ο Νότης Γκιλλιανίδης είναι συνεργάτης του www.Rocktime.gr 
 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου