Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ DEATH MAGNETIC ΤΩΝ METALLICA


To Death Magnetic (2008, No 1 Αμερική, Νο1 Μ.Βρετανία) ήταν ένα από τα πλέον σημαντικά άλμπουμ στη δισκογραφία των Metallica, αφού ήταν ο διάδοχος του απογοητευτικού St. Anger και η παρουσία του παραγωγού Ric Rubin είχε αναθερμάνει το ενδιαφέρον του κοινού. Ηχητικά το συγκρότημα επέστρεψε στον κλασικό thrash metal κι ευτυχώς η όλη αυτή προσπάθεια συνδυάστηκε και με ένα ξεχωριστό εξώφυλλο.
Ένα φέρετρο, με φόντο λευκό χρώμα και πολύ λιγότερο το κλασικό μαύρο, δεσπόζει στο εξώφυλλο δείχνοντας την ανανέωση όχι μόνο από αισθητικής πλευράς (εδώ που τα λέμε το φέρετρο είναι από τα πλέον συνηθισμένα αντικείμενα στα heavy thrash συγκροτήματα) αλλά και ποιοτικής δουλειάς, που επιμελήθηκε ο φίλος του Lars Ulrich, David Turner, που ανανέωσε την αισθητική τους στα εξώφυλλα. O Turner κι ο συνεργάτης του Bruce Duckworth, αξιοποίησαν τα στοιχεία του τίτλου και κατέληξαν στο εξώφυλλο που βλέπετε με πιο σημαντικό ακόμα το ένθετο που ξετυλίγεται σε ένα πολλαπλό εσώφυλλο με πολλές στρώσεις κοπτικών σελίδων. Ακριβή κατασκευή αλλά άξιζε τον κόπο. Ο David Turner ήταν έμπειρος μακετίστας, έχοντας δουλέψει καμπάνιες της Amazon και της Coca-Cola, βασίστηκε στον τίτλο και σκέφτηκε το φέρετρο που ασκεί μια νοσηρή έλξη στους ανθρώπους. Και όπως δήλωσε ο James Hetfield στη νορβηγική τηλεόραση το 2008, ο τίτλος και το άλμπουμ έχουν την έννοια του tribute σε ανθρώπους της βιομηχανίας του δίσκου που έφυγαν από τη ζωή, όπως ο Layne Staley των Alice in Chains. "Μερικούς ανθρώπους, ο θάνατος τους τραβάει σαν μαγνήτης κι άλλους τους απωθεί» είχε πει ο Hetfield. 


 Η απλή εικόνα ενός φέρετρου είναι ανοιχτή σε κάθε είδους ερμηνείες και λειτουργεί σαν "πόρτα που οδηγεί σε μια άλλη εμπειρία ή συνείδηση. Επανήλθε το παλιό λογότυπο του συγκροτήματος σε μια προσπάθεια τους να δείξουν την επαναφορά της παλιάς τους ταυτότητα, ενώ το εξώφυλλο ήταν κυρίως λευκό για να αντιπαραβάλλει τον τρόπο με τον οποίο το συγκεκριμένο χρώμα χρησιμοποιείται στο metal. Και δεδομένου ότι οι φυσικές πωλήσεις είχαν πέσει κατακόρυφα εκείνη την εποχή, ήθελε η φυσική κυκλοφορία να έχει αξία. Το Death Magnetic κυκλοφόρησε και σε ειδική special edition έκδοση σε σχήμα φέρετρου που περιέχει bonus ένα άλμπουμ με demos, ένα DVD, ένα t-shirt, κιθάρα, μια σημαία και μια πολύφυλλη  αφίσα.  


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

22/9/20
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου