SENTATIONAL ALEX HARVEY BAND: ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ!

Μυθοποιημένος rock star, ο Alex Harvey με καταγωγή από τη Σκοτία αλλά και μια σειρά καλών άλμπουμ που ξεκινούν το 1972 και τελειώνουν το 1978. Κινητήριος δύναμη και μεγάλη προσωπικότητα του συγκροτήματος,  ο γεννημένος στη Γλασκόβη τραγουδιστής o Alex Harvey  που με συνοδοιπόρους τους Zal Cleminson κιθάρα, Chris Glen μπάσο, Hugh McKenna πλήκτρα και τον ξάδελφό του Ted McKenna ντραμς, σχημάτισε το 1972 The Sensational Alex Harvey Band (εν συντομία SAHB). Πριν, οι  Zal Cleminson,  Chris Glen, Hugh McKenna και  Ted McKenna , έπαιζαν στους Tear Gas με τους οποίους είχαν ηχογραφήσει 2 άλμπουμ. Τον Αύγουστο του 1972, με την προσθήκη του χαρισματικού τραγουδιστή Alex Harvey σχημάτισαν τους SAHB όπου τόσο με τις πολύ ιδιαίτερες εμφανίσεις του που βασιζόντουσαν στην προσωπικότητα αλλά και στη σκηνική παρουσία του, όσο και στην κυκλοφορία του πρώτου δίσκου τους Framed (1972), κατάφεραν να αποκτήσουν ένα μεγάλο πυρήνα fans. Σε μια εποχή που το glam ήταν πολύ της μόδας στη Μ.Βρετανία, ο Alex Harvey εμφανιζόταν με ριγέ μπλούζα και σακάκι, παντελόνι που μάλλον θύμιζαν πειρατή, ο κιθαρίστας Zal Cleminson εμφανιζόταν μακιγιαρισμένος φορώντας φόρμα κι ο μπασίστας Chris Glen φορώντας κι αυτός μια σκουρόχρωμη φόρμα. Tην επόμενη χρονιά κυκλοφορούν το άλμπουμ “Next” (Νο 37 Μ.Βρετανία) που περιέχει το τραγούδι “Faith Healer” που όπως έχει δηλώσει ο κιθαρίστας Zal Cleminson ήταν το δικό τους “Stairway to Heaven” αφού συνθετικά τα δύο κομμάτια έχουν την ίδια δομή. Ότι δεν κατάφεραν τα πρώτα δύο άλμπουμ τους, πέτυχαν τα The Impossible Dream (Νο14 Μ.Βρετανία) και Tomorrow Belongs to Me (Νο6 Μ.Βρετανία) που επι τέλους έκαναν εμπορική επιτυχία, κάτι που θα μπορούσαν να είχαν πετύχει από το πρώτο άλμπουμ τους.
Η μεγάλη επιτυχία ήλθε το 1975 όταν δέχτηκαν να εμφανιστούν στη δημοφιλέστατη τηλεοπτική εκπομπή Top of the Pops όπου έπαιξαν τη διασκευή τους στη μεγάλη επιτυχία του Tom Jones,”Delilah”(Νο 7 Μ.Βρετανία). Η επιτυχία του μικρού δίσκου, συμπαρέσυρε (σ.σ. ευτυχώς) το καινούργιο live άλμπουμ τους που είχε τίτλο Sensational Alex Harvey Band …Live(No 16 Μ.Βρετανία). Η απρόσμενη επιτυχία του “Delilah” που βασίστηκε στην ερμηνεία του Harvey, οδηγεί το συγκρότημα στην κυκλοφορία ενός δίσκου μόνο με διασκευές, πράγμα σπάνιο για την εποχή. Έτσι το 1976 κυκλοφορούν το Penthouse Tapes (1976, Νο 14 Μ.Βρετανία) που περιέχει διασκευές σε τραγούδια των The Osmonds (Crazy Horses),  Alice Cooper (School's Out), Irving Berlin (Cheek to Cheek), Del Shannon(Runaway) κ.α. Η κυκλοφορία του 7ου άλμπουμ τους με τίτλο SAHB Stories (1976, Νο 11 Μ.Βρετανία)έμελλε να παίξει σημαδιακό ρόλο στο συγκρότημα αφού εκτός από την επιτυχία "The Boston Tea Party"(1976 Νο 13 Μ.Βρετανία), έφερε και την αποχώρηση του Alex Harvey για να συνεχίσουν οι υπόλοιποι με την ονομασία SAHB (without Alex) . Τα φωνητικά ανέλαβε ο οργανίστας Hugh McKenna και κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Fourplay (1977) για να επανέλθει ο Harvey και να αποχωρήσει ο Hugh McKenna. Τη θέση του πήρε ο Tommy Eyre. Το 1978 με τον Harvey στο μικρόφωνο κυκλοφόρησαν τον τελευταίο δίσκο τους με τίτλο Rock Drill και διαλύθηκαν.

To 1992 οι Chris Glen, Zal Cleminson και Ted McKenna σχημάτισαν τους The Party Boys, όπου στη θέση του τραγουδιστή εναλλασσόντουσαν διάφοροι καλεσμένοι, όπως ο Fish των Marillion, o Dan McCafferty των Nazareth κι ο Stevie Doherty των επίσης σκοτσέζων Stone The Crows.Βλέποντας να συγκεντρώνουν κόσμο στις συναυλίες τους, επαναπροσλαμβάνουν τον οργανίστα/τραγουδιστή  Hugh McKenna και σαν SAHB(σ.σ. χωρίς το without Alex!) κυκλοφορούν  το Live in Glasgow 1993 με τον Stevie Doherty για να διαλυθούν το 1995.Ακολούθησαν κάποιες ακόμα μικρές επανασυνδέσεις χωρίς ουσία, αφού η προσωπικότητα αλλά και η ερμηνεία του Alex Harvey είχε χαρακτηρίσει το συγκρότημα.
Ίσως η πιο σημαντική στιγμή τους μετά το θάνατο του Alex Harvey ήταν όταν βρέθηκαν κάποιες παλαιότερες ηχογραφήσεις τους που είχαν γίνει τον Ιανουάριο του 1974 με παραγωγό τον Shel Talmy. Κάποιες από αυτές συμπεριλήφθηκαν στο άλμπουμ The Impossible Dream αρκετά αλλαγμένες για να κυκλοφορήσουν όπως ήταν στην αρχική τους μορφή στο άλμπουμ Hot City(2009) που προορίζεται για συλλέκτες και μόνο.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ο Zal Cleminson το 1979 έγινε μέλος των Nazareth με τους οποίους ηχογράφησε τα άλμπουμ No Mean City και Malice in Wonderland. Συνόδεψε στις περιοδείες την τραγουδίστρια Elkie Brooks , τον Midge Ure και την Bonnie Tyler. Το 2006 έπαιξε στην ταινία A Shot in the West όπου είχε γράψει και τη μουσική. Το 2008 αποσύρθηκε στην Κύπρο όπου μαζί με τον Καναδό μουσικό David Cowan άρχισαν να γράφουν μουσική και τραγούδια. Ένα από τα projects που έκαναν ήταν ένα tribute συγκρότημα στους SAHB tribute, με το όνομα The Sensational Alex Harvey Experience.
O μπασίστας Chris Glen έφυγε από τους The Sensational Alex Harvey Band το 1978 κι το 1980 ήταν μέλος του συγκροτήματος του Michael Schenker Group. Μαζί του έμεινε κι έφυγε πολλές φορές, με τον παρόντα χρόνο να είναι μέλος του. Έχει παίξει ακόμα με Brian Robertson (Thin Lizzy), in a band called GMT, που τους αποτέλεσαν οι Robin McAuley και Phil Taylor, όπου ηχογράφησαν το άλμπουμ  Wargames (1985). Συνόδευσε τον Ian Gillan στην περιοδεία Naked Thunder World Tour(1990) όπου σο ίδιο συγκρότημα ήταν κι ο Ted McKenna.
Ted McKenna

Ο ντράμερ Edward McKenna ήταν κι αυτός μέλος των The Sensational Alex Harvey Band τη χρυσή επταετία τους όπως ο Chris Glenn, δηλαδή μεταξύ 1972-19781. Μετά την αποχώρησή του το 1978,  έγινε μέλος του συγκροτήματος που έπαιζε με τον  Rory Gallagher κι έπαιξε στα άλμπουμ  Photo-Finish Top Priority, Stage Struck και Notes from San Francisco. Έπαιξε ακόμα με τον Greg Lake και τους The Michael Schenker Group, ενώ περιόδευσε το 1990 με τον Ian Gillan.
To  1986 σχημάτισε τους McKenna's Gold, το 1992 έπαιξες με τους The Party Boys, ενώ ήταν βασικό μέλος των Band of Friends, του tribute συγκροτήματος όπου συμμετείχαν και Gerry McAvoy και Marcel Scherpenzeel με τους οποίους έχει εμφανιστεί πολλές φορές στην Ελλάδα. Έφυγε από τη ζωή στις 19 Ιανουαρίου 2019 σε ηλικία 68 ετών μετά από αιμορραγία που προκλήθηκε μετά από εγχείρηση κήλης.
TRIVIA
O οργανίστας Tommy Eyre έκανε μεγάλη καριέρα σαν session μουσικός παίζοντας με ονόματα σαν τους Gary Moore, Michael Schenker, Greg Lake, B.B. King, John Mayall, Ian Gillan, Tracy Chapman και Wham!. Η πιο χαρακτηριστικές συμμετοχές του είναι στη μεγάλη επιτυχία του Joe Cocker, "With A Little Help From My Friends"και στα 2 singles του Gerry Rafferty's "Baker Street" και "Right Down the Line".
ΟΙ SENSATIONAL ALEX HARVEY BAND ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Τον Μάιο του 1981 έπαιξαν στο Σπόρτινγκ της οδού Ηλία Ζερβού στα Πατήσια όπου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Είχε προγραμματιστεί ακόμα μια συναυλία για τη Θεσσαλονίκη αλλά ακυρώθηκε λόγω μικρής προπώλησης. Σε μια από τις 2 συναυλίες της Αθήνας που ήμουν παρών, ο Harvey έδειξε πόσο σπουδαίος ερμηνευτής ήταν και πόσο ήξερε να συνεπέρνει το κοινό. Μετά από τόσα χρόνια είναι αδύνατον να θυμάμαι λεπτομέρειες, αλλά ότι έχυσε μια μπύρα στο κεφάλι του και μετά έβγαλε επιδεικτικά μια χτένα με 3 δόντια και χτενίστηκε, δεν μπορώ να ξεχάσω. Για πολλά χρόνια, οι συναυλίες τους ήταν σημείο αναφοράς, όχι για τη μπύρα και τη χτένα, αλλά για την γενική εμφάνιση τους.
Έφυγε από τη ζωή μετά από καρδιακή προσβολή, το Φεβρουάριο του 1982 μετά από μια συναυλία στο Βέλγιο. Ήταν μόνο 47 ετών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Next  (1973)
Live  (1975)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
8/6/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. O Alex Harvey πριν την συναυλια του στο Sporting το 1981 ειχε κανει δοκιμες στο Club Rock Victoria.

    ΑπάντησηΔιαγραφή