MOTELS, HOTELS AND ROAD SHOWS ΔΙΑΦΟΡΟΙ (ALLMAN BROTHERS, DICKEY BETTS, MARSHALL TUCKER BAND, SEA LEVEL, ELVIN BISHOP κ.α.)

Σαν να ακούω μουσική και τραγούδια από ένα πολύ μακρινό….αιώνα. Τότε που το southern rock ήταν ζωντανό και τα συγκροτήματα που έβγαζε ήταν όλα ξεχωριστά, με τη δική τους προσωπικότητα. Τότε που δεν ξέραμε και νομίζαμε ότι southern rock έπαιζαν μόνο οι Lynyrd Skynyrd και οι Allman Brothers. Τότε που είχα αγοράσει το Eat a Peach των Allman Brothers και τον πήγαινα σχολείο να τον δείξω στους συμμαθητές μου. Για να έλθω στο σήμερα, δεν μπορώ να θυμηθώ από πού απέκτησα αυτή τη διπλή live συλλογή Motels, Hotels and Road Shows της Capricorn Rec (διάβασε Trivia), μάλλον από το Ζαχαρία στο Μοναστηράκι.Η τιμή της παραμένει πάνω δεξιά στο εξώφυλλο, 11.90€
H βασική ιδέα της εταιρείας ήταν ένα live άλμπουμ με τραγούδια των καλλιτεχνών που δεν θα υπήρχαν στις αντίστοιχες live κυκλοφορίες τους. Επίσης οι ηχογραφήσεις δεν έγιναν σε κάποιο συγκεκριμένο festival αλλά σε διάφορα και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.  Έξυπνος ο τίτλος, «δύσκολο» το εξώφυλλο, μάλλον χαντακώνει το άλμπουμ. Πάμε όμως στην ουσία που είναι τα 13 τραγούδια που μεταφέρουν αυτούσια κι αγνά, τονίζω το αγνά, το πνεύμα του southern country rock. Ούτε γυαλισμένα τραγούδια, ούτε λίγο πιο εύκολα, καμία έκπτωση στην ποιότητα. 13 τραγούδια που έκαναν το μέσο southern country rocker της Αμερικής να τα ακούσει και να χαρεί. Μπορεί οι Stillwater που συμμετέχουν με 2 τραγούδια («Out on a Limb” και “Mind Bender”) να μην είναι γνωστοί στην Ευρώπη κι εδώ που τα λέμε να μην έγιναν ποτέ «όνομα» αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να τους ακούσετε.

Σίγουρα πιο γνωστοί οι Sea Level με πολλά μέλη από μουσικούς που έπαιξαν με τους Alllman Brothers (Chuck Leavell, Lamar Williams και Jai Johanson) πρωτοπόρησαν, παίζοντας fusion με πολύ λίγα στοιχεία southern rock, όπως και ο πολύ καλός κιθαρίστας Elvin Bishop που πέρασε από τους Paul Butterfield Band αλλά η προσωπική καριέρα του δεν πήγε καλά. Στο “Travelin’ Shoes” εκεί προς το τέλος κάνει ένα ονειρώδες σόλο που δεν βαριέμαι να το ακούω και ξανακούω!  Μάλλον παράταιρος ο fusion rock ήχος των Dixie Dreggs με τον Steve Morse στην κιθάρα, εξαιρετική η ερμηνεία της Bonnie Bramlett στο “Superstar”, καλή η παρουσία του Dickey Betts με το τραγούδι “No Hard Times”, όπως και των υποτιμημένων Wet Willie  στο “Teaser”αλλά νομίζω ότι η κορυφαίες στιγμές της συλλογής είναι η φοβερή ερμηνεία του Doug Gray των Marshall Tucker Band στο “Fire on the Mountain”  και το “Statesboro Blues” των Allman Brothers Band με τον Duane Allman. Πραγματικά διαμάντια.

Σε μια τέτοιου είδους Live-συλλογή με διάφορους καλλιτέχνες ηχογραφημένους σε διαφορετικές συναυλίες, δεν υπάρχει συνοχή, αλλά η γενική southern ατμόσφαιρα ήταν εκείνη που με έκανε να την παρουσιάσω. Σήμερα, 42 χρόνια από την κυκλοφορία του άλμπουμ, τα περισσότερα συγκροτήματα δεν υπάρχουν, αλλά το πνεύμα τους είναι ζωντανό και το Hotels, Motels and Road Shows λειτουργεί σαν χρονοκάψουλα, αλλά νομίζω ότι κανείς από τους νεότερους δεν θα πει ποτέ «κύττα τι έπαιζαν οι άνθρωποι».
TRIVIA
 
H Capricorn Records δημιουργήθηκε το 1969 από τους Phil Walden και Frank Fenter  κι έδρευε στο Macon της Georgia.Τη δεκαετία του 70 συνδύασε το όνομά της με την κυκλοφορία των σημαντικότερων δίσκων στο χώρο του southern rock όπως  Allman Brothers, Wet Willie, Marshall Tucker Band και δεκάδες άλλα. Η εταιρεία από τα τέλη της δεκαετίας του 80 και μετά, δέχτηκε σοβαρούς οικονομικούς κλυδωνισμούς με αποτέλεσμα να πουληθεί το 2000 στη Volcano Rec αντί του ποσού τωνr $13.000.000. Το σήμα της ήταν το αστρολογικό σήμα του Αιγόκερου κι αυτό γιατί  οι Walden και Frank Fenter, όταν σκέφτηκαν την ιδέα δημιουργίας μιας δισκογραφικής εταιρείας μόνο με καλλιτέχνες southern country rock, έκαναν συνάντηση με τον Vice President της Atlantic Records Jerry Wexler για να χρηματοδοτήσει το project. Διάλεξαν το όνομα  “Capricorn” γιατί και οι τρεις ήταν Αιγόκεροι στο ζώδιο και επέλεξαν το αντίστοιχο ζώδιο για σήμα της εταιρείας!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
26/4/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου