Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΩΝ JETHRO TULL, THICK AS A BRICK

Η δεκαετία του 70, δεν έβγαλε μόνο αριστουργηματικά άλμπουμ αλλά κι αριστουργηματικά εξώφυλλα. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Τα αριστουργηματικά άλμπουμ κυκλοφορούσαν με αριστουργηματικά εξώφυλλα, όπως στην περίπτωση του Thick As A Brick των Jethro Tull που κυκλοφόρησε το 1972 και διαδέχτηκε το ιστορικό κι αξεπέραστο Aqualung (τι άλμπουμ και τι εξώφυλλο!). To εξώφυλλο του Thick as a Brick βασίζεται σε μια ιδέα του Ian Anderson την οποία ο ιδιοκτήτης της Chrysalis Records την είχε βρει ανόητη και τελικά κατόπιν επιμονής του Anderson κυκλοφόρησε με τη γνωστή εφημερίδα που βασίζεται στο αγγλικό χιούμορ, που μάλλον δεν είναι κατανοητό στον υπόλοιπο κόσμο. Όπως λέει κι ο ίδιος ο Anderson, πρώτοι μετά τους Βρετανούς, το κατανόησαν οι Αυστραλοί και μετά οι Αμερικάνοι.
Το εξώφυλλο βασίζεται σε μια πραγματική εφημερίδα 12 σελίδων, τη (φανταστική) The St. Cleve Chronicle and Linwell Advertiser κι ότι άρθρο αναγράφεται είναι φανταστικό. Φυσικά μόλις οι άνθρωποι της δισκογραφικής εταιρείας τους είδαν τη 12σέλιδη μακέτα…τρόμαξαν γιατί τα έξοδα θα ήταν πολλά, αλλά η επιμονή του Anderson ήταν τέτοια που δεν σήκωνε αμφισβητήσεις. Εξ άλλου το συγκρότημα προερχόταν από ένα καταπληκτικό δίσκο που είχε κάνει μεγάλη επιτυχία, το Aqualung κι οι αντιρρήσεις γρήγορα κάμφθηκαν! όπως θα δείτε η ημερομηνία που αναγράφεται είναι η 7η Ιανουαρίου 1972 και στη σελίδα 7 υπήρχαν οι στίχοι του "Thick as a Brick" , όπως γράφτηκαν στο ποίημα του νεαρού μαθητή Bostock που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο μαθητικό διαγωνισμό. Βέβαια, τόσο o Bοstock όσο και το βραβείο, είναι αποκυήματα της φαντασίας του Anderson. Αυτό το τελευταίο δεν είχε γίνει γνωστό στον κόσμο, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύουν ότι όσα γράφονται είναι αλήθεια! Τα περισσότερα άρθρα της εφημερίδας γράφτηκαν από τους Anderson, τον μπασίστα Jeffrey Hammond και τον οργανίστα John Evan. Μερικά από τα κείμενα που αναγράφονται δεν έχουν καν συνοχή και βέβαια είναι επίτηδες γραμμένα έτσι, όπως το "Magistrate Fines himself" ή η ιστορία ενός πιλότου του που καταρρίφθηκε από ένα ME-109 κατά τη διάρκεια του Β παγκοσμίου Πολέμου. Οι χαρακτήρες των άρθρων αναφέρονται στα μέλη του συγκροτήματος ή σε ανθρώπους που πήραν μέρος στις ηχογραφήσεις, όπως ο μηχανικός ήχου Robin Black ο οποίος είναι ο υποτιθέμενος πρωταθλητή roller skating! Η όλη επιμέλεια του εξώφυλλου έγινε από τον Roy Eldridge ο οποίος εργαζόταν για την Chrysalis Rec, και παλαιότερα ήταν δημοσιογράφος, ενώ ο Anderson είχε δηλώσει ότι η συγγραφή των κειμένων και γενικά το εξώφυλλο του πήρε περισσότερο χρόνο από όσο έκανε για να συνθέσει τα τραγούδια!

Το καταπληκτικό είναι ότι στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, υπάρχει μια φωτογραφία ενός μασκοφόρου που κρατάει μια τσάντα κι υποτίθεται ότι έχει ληστέψει μια τράπεζα. Για την ανάγκη της φωτογράφισης, ο μπασίστας Jeffrey Hammond, έβαλε μάσκα και κράτησε το δερμάτινο χαρτοφύλακα στη φωτογράφιση που έγινε στην Heddon Street του Λονδίνου, ενώ ο Anderson βρισκόταν στο απέναντι πεζοδρόμιο παρακολουθώντας. Επειδή ο Hammond ήταν πολύ πιστευτός, κάποιοι περαστικοί κάλεσαν την αστυνομία, γατί πίστεψαν ότι ήταν πραγματικός ληστής και φυσικά τον συνέβαλαν. Το αστείο είναι ότι όταν ήλθε η αστυνομία και τον συνέλαβε, κανείς δεν έκανε τίποτε γιατί νόμιζαν ότι ήταν μέρος της φωτογράφισης. Φυσικά μετά τις απαραίτητες εξηγήσει, τον άφησαν ελεύθερο.
Η ελληνική εκτύπωση του βινύλιου το 1972 δεν περιείχε την έκδοση της εφημερίδας ,όπως και οι πρώτες εκδόσεις cd. Οι επετειακές επανεκδόσεις των 25 χρόνων αλλά και των 40 περιείχαν την ολοκληρωμένη έκδοση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
6/4/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου