Η ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ PROTO METAL ΑΠΟ ΤΟΥΣ LEAFHOUND

 Στο άρθρο για τα άλμπουμ που προηγήθηκαν του heavy metal (διάβασε εδώ), ένα από τα 12 ήταν το Growers of Mushroom , το πρώτο των άγνωστων Leaf Hound. Στο σημερινό Ποιος θυμάται τους… θα διαβάσετε την ιστορία τους και ίσως σας πείσω να τους ακούσετε.
Ο πρώτος πυρήνας τους εμφανίστηκε το 1969 με το όνομα Black Cat Bones, όπου στο αρχικό σχήμα τους κιθάρα έπαιζε οι μετέπειτα κιθαρίστας και ντράμερ των Free και Bad Company, Paul Kossoff και Simon Kirke, οι οποίοι έφυγαν για να σχηματίσουν με τους Paul Rodgers και Andy Fraser τους Free. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ με τίτλο Barbed Wire Sandwich, έφυγε ο τραγουδιστής τους Paul Tiller κι αντικαταστάθηκε από τον Peter French. Λίγο αργότερα, φεύγει κι ο κιθαρίστας Rod Price για να πάει στους Foghat και στη θέση του ο French φέρνει το ξάδελφό του Mick Halls. Μετά από αυτές τις δύο αλλαγές, αλλάζουν και το όνομά τους κι από Black Cat Bones, ονομάζονται πλέον Leaf Hound. Το 1970 τους βρίσκει στο Spot studio του Λονδίνου να ηχογραφούν τα τραγούδια του πρώτου άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε το 1971 με τίτλο Growers of Mushroom.Η σύνθεση του συγκροτήματος αλλάζει διαρκώς αλλά καταφέρνουν να περιοδεύσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη, έχοντας το single "Drowned My Life in Fear" στις αποσκευές τους. Η φυγή του τραγουδιστή Pete French για να πάει στους Atomic Rooster κι αργότερα στους Cactus ήταν η κακή στιγμή για το συγκρότημα, αφού δεν κατάφερε να συνεχίσει χωρίς αυτόν. Παρ’ όλα αυτά το Growers of Mushroom ήταν και παραμένει σαν ένα από τα καλύτερα δείγματα του hard rock για την εποχή του, έστω κι αν δεν είχε εμπορική επιτυχία. Πολλοί βλέποντας το εξώφυλλο αλλά και τον τίτλο, πιθανόν να περίμεναν να ακούσουν κάτι πιο κοντά στο χώρο της ψυχεδέλιας, αλλά άκουσαν τις βάσεις αυτού που μερικές δεκαετίες αργότερα θα ονόμαζαν stoner rock. Η φωνή του French είναι η κινητήριος δύναμις του άλμπουμ, που με το «Freelance Fiend” που ανοίγει το άλμπουμ, θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη τύχη. Η καλή δουλειά του κιθαρίστα Mick Halls είναι εμφανής σε όλα τα τραγούδια και δίκαια κατατάσσεται σαν ένα από τα σημαντικότερα pro metal άλμπουμ. 


Το 2004, ο Peter French έκανε μια προσπάθεια να επαναφέρει το συγκρότημα με διαφορετικά μέλη, ενώ το 2006 κυκλοφόρησε το single "Freelance Fiend" σε live ηχογράφηση. Το 2007 κυκλοφόρησε το 'Unleashed' που περιείχε 8 καινούργιες συνθέσεις συν μια διασκευή του "Breakthrough" των Atomic Rooster (σ.σ. λόγω του French) ενώ υπάρχει και Live υλικό που σε μια στιγμή μπορεί να κυκλοφορήσει. Το μόνο live άλμπουμ που υπάρχει στην αγορά είναι το Leaf Hound Live in Japan (2012) που κυκλοφόρησε σε περιορισμένη έκδοση 500 αντιτύπων. Το άλμπουμ όμως για το οποίο οι Leaf Hound έμειναν στην ιστορία είναι το πρώτο και μοναδικό τους άλμπουμ με τίτλο Growers of Mushroom που είναι από τα καλύτερα του είδους ακόμα και σήμερα.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
• Growers of Mushroom LP (1971)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
6/4/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου