JIMI HENDIRX “SCUZE ME WHILE I KISS THE SKY”. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ BAND OF GYPSYS

Πρωτοχρονιά  1970, Νέα Υόρκη. Στην σκηνή του ιστορικού Fillmore East club, ανεβαίνουν ο Jimi Hendrix, o Bill Cox κι ο Buddy Miles και η ιστορία γράφει…Band of Gypsys! Έχοντας αφήσει στη σκηνή του Woodstock, τους Mitch Mitchell και Noel Redding αλλά και τους Gypsy Sun & Rainbows, ο μεγάλος κιθαρίστας θέλει να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό. Τον πρώτο που σκέφτηκε ήταν ο μπασίστας Billy Cox με τον οποίο είχε γνωριστεί όταν είχαν υπηρετήσει στην 101rst Πτέρυγα στο Campbell e του Kentucky. Παίζοντας μαζί στα clubs του Nashville με τους Kasulas, είχαν αναπτύξει ένα μεγάλο δέσιμο και κυρίως ο ένας ήξερε το παίξιμο του άλλου. Στα ντραμς, κάθισε ο Buddy Miles, με τον οποίο ο Hendrix είχε συναντηθεί όταν ο τελευταίος έπαιζε με τον Wilson Pickett κι ο μεγάλος κιθαρίστας με τους Isley Brothers! Τον Οκτώβριο του 1969, οι τρεις μουσικοί έκλεισαν για πρόβες ένα studio στο Manhattan με πολύ καλή τιμή, που δεν είχε καμία σχέση με τα χρήματα που ζητούσαν τα γνωστά studio (Record Plant). Η λογική που ζήτησε ο Hendrix από τους 2 μουσικούς που τον συνόδευαν, ήταν τα τραγούδια που θα έπαιζαν να μην είναι 3λεπτα και 4λεπτά αλλά μεγαλύτερα σε διάρκεια, αφήνοντας χώρο για αυτοσχεδιασμούς. Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, ο Hendrix είχε επηρεαστεί στο θέμα των αυτοσχεδιασμών από τα δύο ινδάλματά του. Τον Bob Dylan, που εύκολα άλλαζε ύφος στα live του κι από τον Miles Davis. Και με τους 2 είχε συναντηθεί, αρχικά με τον Dylan με τον οποίο ήταν …γείτονες αφού και οι 2 έμεναν στο Greenwich Village. Όταν συναντήθηκαν στην 8η Λεωφόρο, ο Hendrix τον πλησίασε και του είπε ποιος ήταν κι ότι έχει διασκευάσει ένα τραγούδι του (σ.σ. το All along the Watchtower) κι ο Dylan του είπε» Δεν έχω ακούει κανένα να το τραγουδάει καλύτερα από εσένα»! Μόλις άκουσε αυτό ο Hendrix, αισθάνθηκε σαν να ήταν ευλογημένος!
Με τον Miles Davis συναντήθηκε σε ένα κομμωτήριο, όπου περιποιόντουσαν τις αφάνες τους. Είχαν αναπτύξει φιλικές  σχέσεις μεταξύ τους με τον Davis να δείχνει πατρικό ενδιαφέρον στο νεαρό κιθαρίστα (σ.σ. 26 ετών). Συμπωματικά το άλμπουμ του Miles Davis, Bitches Brew κυκλοφόρησε την ίδια εβδομάδα με το Band of Gypsys! Μια απίθανη αλλά αληθινή ιστορία, λέει ότι τον Οκτώβριο του 1969, οι Davis και Hendrix, προσκάλεσαν τον Paul McCartney να έλθει στη Νέα Υόρκη και να παίξουν μαζί, αλλά όταν η πρόσκληση έφθασε στον McCartney αυτός ήταν διακοπές! 
 
Αν και το ευρύ κοινό δεν ενδιαφέρεται για τα δισκογραφικά, νομίζω ότι το κοινό που διαβάζει τον Rockmachine.gr, δείχνει ένα έστω μικρό ενδιαφέρον. Κι αυτό το γράφω, γιατί το συγκεκριμένο άλμπουμ «βγήκε» για να καλύψει μια υποχρέωση που είχε υπογράψει ο Hendrix το 1965(!)με τον πρώην manager του και δεν είχε εκπληρώσει. Στα 6 κομμάτια του άλμπουμ, φαίνεται η διάθεση προς αυτοσχεδιασμό αλλά η αλλαγή πλεύσης προς τη R&B και Soul μουσική. Προσέξτε στην εισαγωγή του Machine Gun δια στόματος Hendrix που αφορά τους «soldiers in Chicago, and Milwaukee and New York and Vietnam” ενώ το παίξιμο του είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε ακούσει!  Σαν συγκρότημα, οι Band of Gypsys δεν είχαν διάρκεια αφού στις 28 Ιανουαρίου 1970 έδωσαν την τελευταία συναυλία τους στο Winter Festival for Peace στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης, με τον Jimi Hendrix να σταματάει και σχεδόν να καταρρέει μετά από χρήση.

Συνολικά,  το διήμερο 31 Δεκεμβρίου 1969 και 1η Ιανουαρίου 1970, οι Band of Gypsys έδωσαν 4 συναυλίες, δύο την ημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το box set Songs For Groovy Children: The Fillmore East Concerts , όπου περιλαμβάνει ολόκληρες και τις δύο εμφανίσεις του, την Παραμονή της 31 Δεκεμβρίου 1969 και της 1ης Ιανουαρίου 1970. 

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
  • Ο Buddy Miles έπαιξε στο άλμπουμ Devotion (1970) του John Mclaughlin, ενώ ηχογράφησε και το άλμπουμ  Carlos Santana & Buddy Miles! Live!(1972). Τη δεκαετία του 80 πήγε φυλακή για κλοπή!. Πέθανε το 2008 από καρδιακή ανεπάρκεια.
  •  Ο μπασίστας Bill Cox μέχρι πρo τινός περιόδευε με τους Experience Hendrix Tribute. Σήμερα είναι 80 ετών και ζει στο Nashville.
  • Η αλήθεια είναι ότι στα 6 κομμάτια του άλμπουμ, φαίνονται οι επιρροές των Cox και Miles και λιγότερο του Hendrix αν και προσωπικά όσο κι αν προσπαθώ μετά από τόσα χρόνια να σταθώ αντικειμενικά, ίσως να ενοχλούμαι με την ανάμειξη τόσων soul που προήλθαν από τον Miles.Από την άλλη πλευρά, η μουσική funk που εξελίχθηκε τη δεκαετία του 70,ίσως να οφείλει πολλά σε αυτό το άλμπουμ! Πάντως τo τελικό αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε το μεγάλο κιθαρίστα αν και εμπορικά πέτυχε φθάνοντας στο Νο5 της Αμερικής και στο Νο 6 της Μ.Βρετανίας..
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
14/3/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Τι μου θύμισες! Το ήξερες, αλήθεια, ότι πολλοί, αντί για "kiss the sky", τραγουδούσαν "kiss this guy"; Πολλή πλάκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή