ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ

Έφυγε από τη ζωή, σήμερα το πρωϊ στις 4.24 ο μεγάλος ηθοποιός του θεατρου και κινηματογράφου, Κώστας Βουτσάς σε ηλικία 88 ετών.  Με καταγωγή από τους Επιβάτες Ανατολικής Θράκης, ο Κώστας Βουτσάς μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της κατοχής και την λήξη του πολέμου ασχολήθηκε με τον αθλητισμό ως αθλητής ταχύτητας, ενώ ήταν έντονα πολιτικοποιημένος με το ΚΚΕ όπου μοίραζε  φυλλάδια κι έγραφε συνθήματα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου, απ' όπου αποφοίτησε το 1953 κι πήρε μέρος σε περιπλανώμενους θιάσους (μπουλούκια). Την πρώτη επαφή του με το θέατρο, την πήρε σε κατασκήνωση στη Μηχανιώνα όταν ίδιο χώρο έκανε πρόβες το θεατρικός της κατασκήνωσης. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1953 και αρχικά έλαβε μέρος σε παραστάσεις περιπλανώμενων θιάσων. Όταν έκλεισε τα εικοσιένα αποφασίζει να εγκαταλείψει την Θεσσαλονίκη και να έρθει στην Αθήνα, ελπίζοντας ότι θα έχει καλύτερη τύχη.
Φθάνοντας στην Αθήνα δίνει εξετάσεις για να πάρει το δίπλωμα άσκησης επαγγέλματος του ηθοποιού


Η πρώτη ταινία που έπαιξε ήταν ο Μπαμπάς Εκπαιδεύεται» το 1953 και αρχίζει να παίζει μικρούς ρόλους στο θέατρο για να ακολουθήσει μια σειρά ταινιών όπως «Η κυρά μας η μαμή», “Η Αλίκη στο Ναυτικό” ,  “Ο σκληρός άνδρας”, «Ο κατήφορος» , Ο Θόδωρος και το δίκαννο»,  «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Η Αθήνα τη νύχτα», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Για ποιόν χτυπάει η κουδόυνα», «Το πρόσωπο της ημέρας» «Κάτι να καίει», « Ραντεβού στον αέρα», Ένα έξυπνο έξυπνο... μούτρο και δεκάδες άλλες που ξετύλιξε ένα πηγαίο ταλέντο με φοβερές ατάκες όπως φσστ μπόινγκ», «Κατίνα σαλαμάκι», "έχω και κότερο" ή «Δεσποινίς Αμαλίαααα». Τελευταίες του δύο εμφανίσεις στον κινηματογράφο έγιναν στις ταινίες «Σμύρνη μου αγαπημένη»(2017) και «Μαγικό δέρμα» (2018). 
Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού και χορεύτριας Έρρικας Μπρόγερ, με την οποία απέκτησε μια κόρη, τη Σάντρα (1972). Έχει άλλες δύο κόρες από τον δεύτερο γάμο του, με τη Θεανώ Παπασπύρου, τη Θεοδώρα (1977) και τη Νικολέτα (1979), με την πρώτη να ακολουθεί τα δικά του βήματα στο χώρο της ηθοποιίας. Ο θετός γιος του (από προηγούμενο γάμο της τρίτης γυναίκας του Εύης Καραγιάννη, πρώην μοντέλου και ηθοποιού), Άνθιμος Ανανιάδης, είναι επίσης ηθοποιός.
Το 2016 παντρεύτηκε την ηθοποιό Αλίκη Κατσαβού και την ίδια χρονιά απέκτησαν ένα γιο, τον Φοίβο.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑ
Ο ηθοποιός έχει χάσει έναν μεγαλύτερο αδελφό που είχε το όνομα Κώστας, από δάγκειο πυρετό, μια μόλυνση που εξαπλώνεται μέσω των κουνουπιών, κι έτσι πήρε το όνομα του μεγαλύτερου αδερφού του. Το πραγματικό επίθετό του είναι Σαββόπουλος, αλλά το άλλαξε για καλλιτεχνικούς λόγους σε Βουτσάς, από τον παππού του που έφτιαχνε βαρέλια και τα βαρέλια παλαιότερα τα έλεγαν «βουτσιά».
Τεράστια η συμβολή στο ελληνικό κινηματογράφο και θέατρο. Πηγαίο ταλέντο, χόρευε (παρ ότι είχε τα κιλά του), τραγούδαγε, έπαιζε, εμπλούτιζε το σενάριο με δικές του ατάκες, όπως άλλωστε έκανα  όλοι οι παλιοί μεγάλοι ηθοποιοί. Η απώλεια είναι μέσα στη ζωή, εκείνο όμως που μένει είναι η τεράστια προσφορά του και το αναπάντητο ερώτημα, ποιοι ή ποιος από τους καινούργιους ηθοποιούς θα έχουν το τεράστιο ταλέντο του. Θα τον θυμόμαστε μόνο χαμογελώντας.
Α.Ρ.
26/2/20


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Πολυ ωραιος τυπος καλλιτεχνικα ...

    Δεν ειμαι γνωστης του χωρου , ετσι ενστικτωδως θα τον τοποθετουσα λιγο κατω απο τους μεγαλους Ελληνες κωμικους (Λογοθετιδη ,Αυλωνιτη ,Εξαρχακο,Ηλιοπουλο ,Βεγγο και κανα 2 αλλους ) , ομως ηταν και αυτος μεγαλος και πολυ ισχυρη προσωπικοτητα .

    Αυτο που συμβολιζε ο Βουτσας στην ουσια ηταν τον αυθορμητο Ελληνα ,που δεν ηθελε να μπει σε στερεοτυπα αλλα να διατηρησει την παιδικοτητα του . Του χαρακτηρα που ενω η εποχη αλλαζει , αυτος επιμενει να ειναι 'εξω καρδια ' και να διασκεδαζει . Στην ουσια ο χαρακτηρας που εμεινε στο κοινο μεσω τηλεορασης ηταν αυτος , το παιδι , ο εφηβος που ενω θελουν να τον βαλουν σε καλουπια αυτος κανει χαβαλε με την καλη εννοια .Η ψυχη της παρεας .Ο τυπος που πισω απο τον χαβαλε ηταν ακρως συναισθηματικος και με φιλοτιμο .

    Εκπληκτικος χαρακτηρας του Κωσταντινοπολιτη στην αντιστοιχη κωμωδια με θεια Λολοκα κτλ κτλ

    Εκλεψε την παρασταση σε οποιαδηποτε παλια ταινια επαιξε ,δηλαδη στο τελος αυτον συμπαθουσες απο την ταινια , το μερος του επαιρνες ...

    Σαφως θεατρικα θα εκανε και πολλα αλλα ,που θα τα διαβασουμε φανταζομαι σε αφιερωματα οσοι δεν τα γνωριζουμε .

    Επισης θεωρω οτι ηταν απο τους ηθοποιους με 'σωματοδομη ' ! Δεν ξερω τι εκανε ,αλλα φαινοταν οτι αν και με καποια παραπανω κιλα οτι ειχε δουλεψει σε καποιο αθλημα πιθανων στα νεανικα του χρονια .

    Καλο του ταξιδι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή