JOHN MAYALL & THE BLUESBREAKERS AND FRIENDS- 70th BIRTHDAY CONCERT(2003)

Στις 19 Ιουλίου 2003, ο μεγάλος Άγγλος μπλουζίστας John Mayall γιόρτασε τα 70α γενέθλιά του με μια πανηγυρική συναυλία στο Liverpool. Μαζί του, τα τότε μέλη που αποτελούσαν τους Bluesbreakers (Buddy Whittington κιθάρα,  Hank Van Sickle μπάσο, Joe Yuele ντραμς και Tom Canning B3 Hammond Organ και  φυσικά ο ίδιος ο Mayall κιθάρα, τραγούδι, πλήκτρα, φυσαρμόνικα). Δεν αναφέρω στο ξεκίνημα τους καλεσμένους μουσικούς που με την παρουσία τους, κοσμούν τον ήχο αυτού του live, αλλά όταν έλθει η σειρά τους.
 Το πάρτι ξεκινάει με ορεξάτη παρέα των μουσικών να αρχίζει να ντύνει μουσικά τη βραδιά. Δεν θα  γράψω ξεχωριστά για κάθε τραγούδι, έξ άλλου κάτι τέτοιο θα ήταν κουραστικό. Θα μείνω στην ατμόσφαιρα που αφήνει πίσω του κάθε τραγούδι κι αυτό χάρις στο υψηλό παίξιμο των μουσικών που μπορεί τα ονόματά τους να είναι άγνωστα, αλλά για να συνοδεύουν τον μεγάλο Mayall είναι σπουδαίοι μουσικοί. Εκείνο  που πάντα μου άρεσε στα άλμπουμ του John Mayall είναι ο ήχος του Hammond organ. Μοναδικός, με κατέκτησε από τότε που ήμουν νεαρός ακόμα και είχαν αγοράσει ελληνικής εγγραφής το εξαιρετικό John Mayall’s Bluesbreakers with Eric Clapton. Πραγματικός μάγος του όργανου, ο Mayall δίνει άλλο τόνο όπως στο πολύ όμορφο Blues for the Lost Days αλλά και στα Jacksboro Highway….. Το άλμπουμ κυλάει σε μια ροή όπου πουθενά δεν γίνεται κουραστικό και σε κανένα σημείο δεν σκέπτεσαι πότε θα τελειώσει. Και για να μην δώσω όλα τα ένσημα στον John Mayall( σ.σ. τον οποίο τον έχω δει όσες φορές έπαιξε στην Αθήνα) υψηλού επίπεδου είναι το παίξιμο του κιθαρίστα Buddy Whitington. Και στο σημείο αυτό, μετά το “Pretty Woman” ο Mayall προσκαλεί στη σκηνή τον Eric Clapton, μαζί παίζουν το “No big Hurry” και ξαφνικά όλη η συναυλία αποκτά άλλο ήχο. Σαν πραγματικός μάγος, ο Clapton δίνει στα 7 κομμάτια στα οποία παίζει άλλη προσωπικότητα. Μεταξύ αυτών τα καταπληκτικά Hideway, All your love, Hoochie Coochie Man και I’m Tore Down όπου το ερμηνεύει. Στην παρέα έχει προστεθεί μια μεγάλη προσωπικότητα της βρετανικής jazz μουσικής, ο τροπονίστας Chris Barber για να έλθει λίγο πριν το τέλος η στιγμή που ο John Mayall προσκαλεί ένα άλλο μαθητή του τον Mick Taylor μετέπειτα κιθαρίστα των Rolling Stones (1969-1974). Τελευταίο κομμάτι το Talk to your Daughter όπου ερμηνεύουν όλοι μαζί (Clapton, Barber, Taylor) αφήνοντας στο κοινό μια υπέροχη γεύση.

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
To 70th Birthday Concert  είναι το 21ο(!) live άλμπουμ του John Mayall. Αμέσως μετά κυκλοφόρησε το studio άλμπουμ  Road Dogs(2005). Τελευταίο studio άλμπουμ του είναι το Nobody Told me (2019). Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας του rock μας θυμίζει ότι ο John Mayall είναι σήμερα 86 ετών. Την επόμενη χρονιά ο Eric Clapton κυκλοφόρησε το άλμπουμ Me and Mr. Johnson (2004) όπου παίζει όλα τις συνθέσεις του Αμερικάνου μπλουζίστα που έχουν διασωθεί, δίνοντας στην τεράστια καριέρα του μια άλλη στροφή που είχε αποποιηθεί τα τελευταία χρόνια με τα pop-rock άλμπουμ.

TRIVIA
  • Η συναυλία έχει κυκλοφορήσει και σε dvd και συνίσταται!
  • Αξίζει να δείτε το τρίτο video που είναι αναρτημένο στο άρθρο όπου ο Mayall προσκαλεί στη σκηνή τον Clapton. Ο κόσμος σηκώνεται όρθιος και χειροκροτεί, αναγνωρίζοντας την τεράστια συνεισφορά του.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
10/11/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου