SNOWY WHITE: SWEET BIRD OF PARADISE

O Clarence Charles "Snowy" White ή καλύτερα ο Snowy White, μπήκε στις ζωές μας το 1983 όταν κυκλοφόρησε το υπέροχο τραγούδι “Bird of Paradise” (No 6 Μ.Βρετανία).  Ένα κομμάτι, δική του σύνθεση, ταυτότητα για τον κιθαρίστα που τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Κάπως έτσι μπήκε και στη ζωή μου, αφού μόλις το άκουσα, με κέρδισε αμέσως, όπως όλους τότε. Γεννημένος στο Isle of Wight, νεαρός Clarence έμαθε κιθάρα μόνος του και στα 17 του, τον βρίσκουμε στη Στοκχόλμη να παίζει με τους Train (σ.σ. καμία σχέση με το βρετανικό συγκρότημα της δεκαετίας του 90). Όταν επέστρεψε στη Μ.Βρετανία, πήγε στο Λονδίνο, όπου άρχισε να παίζει σαν session μουσικός. Τότε γνωρίστηκε με τον Peter Green και έπαιξε μαζί του στοάλμπουμ In the Skies (1979). H καθημερινότητα στα studio τον φέρνει να συναντήσει την Kate Bush που εντυπωσιασμένη από το μελωδικό παίξιμό του, τον συστήνει στους Pink Floyd, οι οποίοι εκείνη την εποχή έψαχναν ένα δεύτερο κιθαρίστα για την Animals tour του 1977. Προς  τιμή του, παίζει το σόλο κιθάρα στο "Pigs on the Wing" στην έκδοση 8-track (σ.σ. format παρόμοιο της κασέτας που δεν «άντεξε« πολύ στην αγορά). Στην περιοδεία αυτή, τον είδε ο κιθαρίστας των Thin Lizzy, Scott Gorham και του πρότεινε να γίνει μέλος του συγκροτήματος  και να καλύψει το κενό του Gary Moore που μόλις είχε φύγει. Στους Thin Lizzy έμεινε 4 χρόνια (1979-1982) κι ηχογράφησε μαζί τους τα άλμπουμ Chinatown και Renegade. Ο ήχος του θεωρήθηκε πολύ light και μελωδικός για το συγκρότημα κι αποχώρησε μετά την περιοδεία του Renegade για να αντικατασταθεί από τον John Sykes. Ήταν προσκεκλημένος του συγκροτήματος στην πανηγυρική περιοδεία του που ηχογραφήθηκε για το άλμπουμ Life (1983) όπου παίζει κιθάρα στα "Renegade", "Hollywood"και "Killer on the Loose".

Παράλληλα με τη συμμετοχή του στους Thin Lizzy, προσκλήθηκε από τους Pink Floyd να παίξει μαζί τους σαν δεύτερος κιθαρίστας στην περιοδεία του The Wall. Μετά την αποχώρησή του από τους Thin Lizzy, η σχέση του με τους Pink Floyd έγινε ακόμα πιο στενή με τον Roger Waters να τον προσκαλεί να παίξει μαζί του στο The Wall Concert in Berlin(1990), ενώ ο David Gilmour παίζει στο άλμπουμ του Highway to the Sun(1994)! Έπαιξε ακόμα με τους Chris Rea, David Gilmour και Gary Moore με τον οποίο συνδέθηκε με στενή φιλία.
To 1996 σχηματίζει τους White Flames με τους οποίους κυκλοφορεί 9 άλμπουμ με πιο πρόσφατο το The Situation(2019)

Το 1999 τον ξαναβρίσκουμε στη σκηνή να συνοδεύει τον Roger Waters στην αμερικάνικη περιοδεία του In the Flesh, ενώ το 2006 τον βλέπουμε στην Μαλακάσα να παίζει με τον Waters στην The Dark Side of the Moon Live tour.
 Το 2008 σχημάτισε τους Snowy White Blues Project και κυκλοφόρησε το άλμπουμ In Our Time of Living. Στην Ελλάδα, εκτός από την εμφανίση με τον Roger Waters  έχει εμφανιστεί και το 1999 σε συναυλίες στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Μπορεί να σας κάνει εντύπωση στα προτεινόμενα άλμπουμ δεν θα δείτε το πρώτο του, White Flames (1983)που περιέχει το «Bird of Paradise” αλλά το επόμενο με τίτλο Snowy White(1984) που μπορεί να περιέχει καμία μεγάλη επιτυχία, αλλά έχει πιο συγκροτημένο ύφος.
Ολόκληρη η καριέρα του βασίζεται στο γλυκό και μελωδικό παίξιμό του, γι αυτό εξ’ άλλου παίζει τόσο συχνά με τον Roger Waters, αφού το παίξιμό του είναι πολύ κοντά στον ήχο του David Gilmour. Παρ’ όλη την πλούσια δισκογραφία του(σ.σ.19 studio άλμπουμ)δεν έχει κάτι αξιομνημόνευτο πέρα του “Bird of Paradise” που με τη σειρά του, χαρακτήρισε το παίξιμό του αλλά και την καριέρα του.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Snowy White (1984)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
11/11/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου