INNUENDO ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ QUEEN

Το “Innuendo” συμπεριελήφθη στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησαν οι Queen τον Φεβρουάριο του 1991 και ήταν ο τελευταίος με τον Freddie Mercury εν ζωή.
 Σε single κυκλοφόρησε περίπου έναν μήνα πριν, φθάνοντας στην κορυφή στο Ηνωμένο Βασίλειο (το τρίτο στην ιστορία τους έως τότε), όπου παρέμεινε μόνον μία εβδομάδα και συνολικά έξι στα πρώτα 75, πιθανώς λόγω της διάρκειάς του - μεγαλύτερη και από το “Bohemian Rhapsody - και του στυλ του. Στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές κατέληξε στην πρώτη δεκάδα. Στις Η.Π.Α. κυκλοφόρησε τον Μάρτιο - αρχική επιλογή για την εκεί αγορά ήταν το τραγούδι “Headlong” - σκαρφαλώνοντας στην θέση Νο. 17 στην κατηγορία Mainstream Rock Tracks του Billboard.

Το “Innuendo” γεννήθηκε κατά την διάρκεια τζαμαρίσματος των May, Taylor και Deacon σε στούντιο στην Ελβετία την άνοιξη του 1989. Με την παρέμβαση του Mercury, ο οποίος συνέθεσε την μελωδία και προσέθεσε το μεσαίο τμήμα, μετουσιώθηκε σε τραγούδι. Ο ντράμερ Roger Taylor ήταν εκείνος που ανέλαβε να ολοκληρώσει τους στίχους που είχε ξεκινήσει αρχικώς ο Mercury. Χαρακτηριστικό του τραγουδιού οι εναλλαγές από ροκ σε φλαμένκο, όπερα και χαρντ ροκ που παραπέμπουν στις πρώτες ημέρες της μπάντας. Τα ορχηστρικά μέρη στο μεσαίο τμήμα του “Innuendo” δημιουργήθηκαν από τον Mercury και τον παραγωγό David Richards εξ ολοκλήρου με την χρήση συνθεσάιζερ Korg M1. Η ανάμιξη του κιθαρίστα των Yes, Steve Howe, που παίζει ακουστική κιθάρα flamengo προήλθε εντελώς τυχαία όταν εκείνος, οδηγώντας από την Γενεύη και κάνοντας στάση στο Μοντρέ, ενημερώθηκε για την παρουσία των Queen στο στούντιο και πέρασε να χαιρετήσει. Συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στα δύο συγκροτήματα είχαν υπάρξει ο παραγωγός David Richards, o τότε υπεύθυνος για τον εξοπλισμού των Queen Martin Groves, ο μηχανικός ήχου Mike Stone και η φιλία Howe και Mercury. Είτε από τον τραγουδιστή των Queen, κατά μία εκδοχή, είτε από τον Brian May, συμφώνως προς άλλη, ο Howe πείστηκε να συμμετάσχει, αφού του έπαιξαν το “Innuendo” και ζήτησαν να αυτοσχεδιάσει ώστε να βελτιώσει το τμήμα του τραγουδιού με το φλαμένκο, έχοντας καταστεί το μοναδικό μη μέλος των Queen που έχει παίξει κιθάρα σε στούντιο ηχογράφηση τους. Ο Howe έχει δηλώσει υπερήφανος για την συμμετοχή του στον συγκεκριμένο δίσκο.



TRIVIA:

•   To “Innuendo” είναι εμπνευσμένο από το “Kashmir” των Led Zeppelin. Στην συναυλία προς τιμήν του Freddie Mercury στο στάδιο Γουέμπλεϋ (1992), οι τρεις Queen με τον Robert Plant στο μικρόφωνο έπαιξαν ένα medley με τα δύο προαναφερθέντα τραγούδια και το “Thank You” (επίσης των Zeppelin). Κατ’ απαίτηση του Plant, το συγκεκριμένο ποτ πουρί δεν συμπεριελήφθη στο DVD της συναυλίας, εξ αιτίας της όχι ικανοποιητικής απόδοσής του (πιθανότατα λόγω γρίπης). 
•  Οι Queensrÿche στον δίσκο τους με διασκευές (2007) και οι Lords of Black  με τον Ronnie Romero στην σύνθεσή τους (2016) έχουν διασκευάσει το “Innuendo”.
ΓΙΑΝΝΗΣ 602
23/11/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου