TOTO ISOLATION: ΤΕΡΑΤΩΔΕΣ ΜΕΛΩΔΙΚΟ!!!

Steve Lukather, Jeff Porcaro, Mike Porcaro, Steve Porcaro, David Paich και Fergie Frederiksen. Σωστά μαντέψατε! Αυτή είναι η σύνθεση των Τοto για το 1984 με την οποία ηχογραφήθηκε το "τερατώδες" μελωδικό αριστούργημα "Isolation". Εμπορικά μιλώντας, όταν με τις προηγούμενες δουλειές σου έχεις κατακτήσει το Έβερεστ υπάρχει άραγε τίποτα περισσότερο για σένα; Πάμε να δούμε το "Isolation" με την ψυχρή λογική των αριθμών αλλά και με το αγνό συναισθηματικό αισθητήριο του melodic rocker που γνωρίζει καλύτερα απ'όλους να ξεχωρίζει πότε ένα άλμπουμ είναι..... δισκάρα!
      Είναι γεγονός πως με την κυκλοφορία του "IV" που είχε προηγηθεί, οι Toto κατάφεραν να σαρώσουν από βραβεία και πρώτες θέσεις μέχρι φανατικό αρνητισμό ως προς την μουσική και το είδος που εκπροσωπούσαν. Αφού λοιπόν τα απορρόφησαν όλα αυτά στο πετσί τους, έφτασε και η στιγμή που θα έπρεπε να παρουσιάσουν ή καλύτερα να εμπνευστούν τον καινούργιο δίσκο, τον διάδοχο του "IV". Εδώ ξεκινούν τα προβλήματα! Ο David Hungate, ο μπασίστας που είναι στο συγκρότημα από την αρχή του, αποχωρεί. Η ζωή στο δρόμο, η απόσταση από το σπίτι, οι περιοδείες είναι πλέον δυσβάσταχτο φορτίο για τον νιόπαντρο μουσικό. Κάπου όμως στις σκιές κρύβεται ο Mike Porcaro, άριστος μπασίστας και ο ίδιος, αδελφός των Jeff και Steve Porcaro που θα έρθει για να καλύψει άμεσα το κενό που προκλήθηκε από την φυγή του David Hungate. Το επόμενο πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο. Η επιτυχία πολλές φορές έχει μαζί της και την σκοτεινή πλευρά της που στην περίπτωση των Toto (και τόσο άλλων συγκροτημάτων και καλλιτεχνών) λέγονται...καταχρήσεις. Είναι η περίοδος που σχεδόν όλα τα μέλη της μπάντας βιώνουν αυτή την μαύρη πτυχή αλλά ο τραγουδιστής Bobby Kimball το πάει σε άλλο επίπεδο το θέμα με αποτέλεσμα ολέθριο για το μουσικό του αγαθό αφού φτάνει σε σημείο να μην μπορεί πλέον να τραγουδίσει. Το ποτήρι όμως θα ξεχειλίσει την στιγμή που θα εισαχθεί στο νοσοκομείο από overdose, το χρονικό διάστημα που θα έχουν ηχογραφηθεί τα μισά τραγούδια του καινούργιου άλμπουμ "Isolation", αναγκάζοντας όλους τους υπόλοιπους να του υποδείξουν την πόρτα της εξόδου προκειμένου να διασώσουν το "καλό" όνομα της μπάντας. Οι υποψήφιοι για την άδεια θέση;... Δύο! Ο πρώτος, ο Eric Martin, ο οποίος θα το παλέψει πολύ δίχως όμως να εντυπωσιάσει τον αρχηγό Jeff Porcaro και έτσι θα μείνει μόνο στην audition. Ο δεύτερος, ο Richard Page, είναι διακαής πόθος των Toto αλλά ο ίδιος θα προτιμήσει να παραμείνει στους Mr. Mister και έτσι θα αποκλειστεί και αυτό το σενάριο. Την προσοχή της μπάντας θα τραβήξει μία ακόμα τεράστια φωνή με θητεία στους Trillion και στους Le Roux αλλά και με συμμετοχή στους Survivor (δεύτερα φωνητικά) της "The eye of the tiger" εποχής. Ο λόγος αφορά τον ξανθομάλλη Fergie Frederiksen ο οποίος τελικά θα πάρει την θέση του τραγουδιστή. 

      Έχοντας πρωτίστως επιμεληθεί το soundtrack της ταινίας Dune, οι Toto στο άλμπουμ "Isolation" επέλεξαν να κινηθούν σε ένα πιο ευθύ μελωδικό δρόμο, όπως έκαναν και οι μέγιστοι Journey, αφήνοντας κατά μέρους τα προοδευτικά στροφιλίκια που χαρακτήριζαν τις προηγούμενες δουλειές τους. Ο απολογισμός σε νούμερα όπως και σε αποδοχή από τον κόσμο ήταν συγκριτικά μικρότερος σε σχέση με το "IV" παρ’ όλα αυτά κατόρθωσε να γίνει χρυσό ενώ το single, Stranger in town έφτασε στο Νο 7. Τα φωνητικά προβλήματα που παρουσίασε ο Fergie Frederiksen κατά την διάρκεια της περιοδείας ήταν έντονα αφού τα τραγούδια ήταν πολύ απαιτητικά ως προς τις ψηλές νότες, πράγμα που επιβάρυνε τον τραγουδιστή. Ο επόμενος δίσκος θα είχε ένα ακόμα νέο πρόσωπο πίσω από το κεντρικό μικρόφωνο.....

       Προσωπική εκτίμηση! Ο δίσκος "Isolation" είναι ένας από τους καλύτερους (για μένα Ό ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ!) δίσκος που κυκλοφόρησαν ποτέ οι σπουδαίοι Αμερικάνοι μουσικοί. Ο Fergie εκτός από την απίθανη κρυστάλλινη φωνή του έφερε μαζί του και τις σημαντικές συνθετικές του ικανότητες αφού τα τραγούδια Angel don't cry (Ή ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ!), Isolation(!), Mr. Friendly (!!) και Change of heart ( τραγουδάρα επίσης!!) τον φέρουν ως συν-συνθέτη. Carmen, Lion, Endless, τρεις μελωδικοί δυναμίτες που φέρουν φαρδιά πλατιά την μουσική σφραγίδα των Toto και που σίγουρα θα δημιούργησαν την αίσθηση της "λιγούρας" στους Journey. Το Stranger in town είναι ένα ατμοσφαιρικό τραγούδι με σημείο αναφοράς τα δεύτερα υψηλά φωνητικά του Fergie στο ρεφρέν. Ο David Paich πρωταγωνιστεί στο παιχνιδιάρικο Hollyanna ενώ ο μπαλαντο-ειδικός Steve Lukather θα κάνει τις καρδιές να ραγίσουν και τους αναπτήρες να ανάψουν σε συναυλιακό περιβάλλον στο τραγούδι How does it feel. Φυσικά τα λόγια είναι περιττά και φτωχά για να περιγράψουν το παίξιμο των υπόλοιπων μουσικών αφού όλοι μας γνωρίζουμε τί εστί Toto!
      Το αιώνιο ερώτημα: Μα καλά, γιατί δεν έγινε επιτυχία ένας τέτοιος δίσκος; Οι υποθέσεις πολλές αλλά στην περίπτωση μας (αυτή των μελωδικο-αρρώστων) ασήμαντες! Η αιτία είναι απλή. Στην δική μας συνείδηση και καρδιά είναι ένα μνημειώδες άλμπουμ που ορίζει και αυτό το ιδίωμα που παρουσιάζουμε σε τούτη εδώ την στήλη. Και στην τελική..... Ποιός είπε ότι τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια;
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Μαζί με το πρώτο τους,τα καλύτερα και πιο ισορροπημένα άλμπουμ τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατα συμπτωση σημερα το πρωι στο δρομο ακουγα το τελευταιο προσωπικο αλμπουμ του Frederiksen ....

    Για μενα καλυτερο αλμπουμ της αγαπημενης μπαντας μου , ειναι το 'the seventh one' , το ευαγγελιο για μενα της Aor μουσικης . Πιθανων το πληρεστερο αλμπουμ που ακουσα ποτε που επισης δεν εγινε ιδιαιτερη επιτυχια .

    Απο τις φωνες που τραγουδησαν τα κομματια των Toto , σαν πιο ταιριαστη θεωρω αυτη του Joseph Williams , η χροια του μου αρεσε πιο πολυ απο ολες, παρολο που πιθανων δεν ειχε τις φωνητικες δυνατοτητες του Frederiksen . Και δευτερη πιο ταιριαστη φωνη παρολο που πιθανων καποιοι θα διαφωνησουν θεωρω αυτη του Lukather ο οποιος εχει και πιο blues χαρακτηρα .

    Το συγκεκριμενο αλμπουμ σαφως και ειναι απο τα 'καλα' των Toto μαλιστα απο πλευρας ηχου θεωρω οτι στεκεται σε επιπεδα everest .Θα το χαρακτηριζα επισης λιγο πιο minimalιστικο στην προσεγγιση απο τα προηγουμενα και επομενα αλμπουμ τους . Σαφως φωναρα ο Frederiksen ,δεσποζει , αλλα ειπα και το προσωπικο γουστο μου σχετικα με τους τραγουδιστες που εχουν χρησιμοποιηθει . Ηταν ομως ενας πολυ μεγαλος τραγουδιστης .

    Απο τα κομματια που λεει το αρθρο , θα σταθω σε ενα κομματι που για μενα εχει το δευτερο πιο 'πιασαρικο ' ρεφρεν στην ιστορια των Toto (μετα το africa ) και το οποιο για μενα αποτελει τον ορισμο της ποιοτικης 'power'pop . Αυτο ειναι το endless . Στην ουσια ειναι ενα απο τα κομματια που δειχνει τι ιδιαιτερο ειχαν οι Toto σαν μουσικο φαινομενο . Εκλαικευσαν την δεξιοτεχνια και συνδυασαν την εξεζητημενη μουσικοτητα με το ευπεπτο .Αυτο ακριβως εχει αυτο το κομματι ,οπως και αλλα βεβαια .

    Κατι ασχετο , για την στηλη 'τα κορυφαια live album ολων των εποχων' θα εβαζα και το absolutely live το διπλο των Toto .

    ΑπάντησηΔιαγραφή