STYX/REO SPEEDWAGON- ARCH ALLIES (2000)

Το Arch Allies είναι ένα ξεχωριστό live άλμπουμ που υπογράφουν μαζί δύο μεγάλα αμερικάνικα συγκροτήματα, οι REO Speedwagon και Styx. Και είναι ξεχωριστό γιατί δεν θυμάμαι να υπάρχει άλλη live κυκλοφορία που να τη μοιράζονται δύο τόσο μεγάλα συγκροτήματα. Οι Styx και οι REO Speedagon είχαν πραγματοποιήσει εκείνη τη χρονιά (το 2000) μια πολύ πετυχημένη περιοδεία, σε εισιτήρια και ανταπόκριση που δίκαι μεταφέρθηκε σε cd και dvd. Έως τότε, οι κοινές περιοδείες τόσων μεγάλων ονομάτων σπάνιζαν και αμέσως το πετυχημένο παράδειγμά τους ακολούθησαν κι άλλοι. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Riverport Amphitheatre στοMissouri κοντά στο St. Louis. Κάθε συγκρότημα παρουσιάζει τη συναυλία του σε ένα cd ένα υπάρχουν 2 κομμάτια το “Blue Collar Man” των Styx και “Roll with the Changes“ των REP Speedwagon που ερμηνεύουν στη σκηνή και οι δύο και υπάρχουν και στα δύο cd. Ουσιαστικά τα δύο τραγούδια υπάρχουν από 3 φορές το καθένα(!) τη μια εκτελεσμένα από το συγκρότημα και τις άλλες δύο από κοινού!

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΙΔΕΑ
Το περίεργο ήταν ότι και τα δύο συγκροτήματα  με ρίζες από την αρχή της δεκαετίας του 70 έπαιζαν για πρώτη φορά μαζί! Το 1998 ο κιθαρίστας και τραγουδιστής των Styx, Tommy Shaw ήταν καλεσμένος σε μια εκπομπή του καναλιού VH1 όπου συναντήθηκε με τον τραγουδιστή και βασικό  συνθέτη των REO Speedwagon, Kevin Cronin. Μιλώντας στα παρασκήνια, ο Cronin έριξε την ιδέα τα δύο συγκροτήματα να περιοδεύσουν μαζί. Η ιδέα άρεσε στον Shaw που όμως εκείνη την εποχή ήταν απασχολημένος με την κυκλοφορία του προσωπικού του άλμπουμ 7 Deadly Zens. Η ιδέα επανήλθε στο μυαλό του όταν οι Styx περιόδευσαν για την προώθηση του άλμπουμ τους Brave New World κι επικοινώνησε με τον Cronin για να μπορέσουν να οργανώσουν μια τέτοια κοινή περιοδεία. Στην αρχή ήταν πολύ «μαζεμένοι» γιατί πίστευαν ότι οι managers και agents κάθε συγκροτήματος θα προέβαλαν αντιρήσεις. Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη και η περιοδεία υλοποιήθηκε!  
Το set των Styx ξεκινά με το “Blue Collar Man” σε διαφορετικό τέμπο σε σχέση με αυτό που ξέρουμε αλλά ευτυχώς η τάξη επανέρχεται με τα “Grand Illusion» και «Fooling Yoursdelf» που ακολουθούν αλλά και την πρώτη μεγάλη επιτυχία τους “Lady (No6 Αμερική 1975) με μια υποβλητική εισαγωγή στο  πιάνο από τον Lawrence Gowan.  Η συναυλία έχει πάρει μπροστά με τα καινούργια “Brave NewWorld”, «Holy Water” και “Edge of the Century” να ακολουθούν για να φθάσουμε στα “Too much time on my hands”και “Renegade”. Καλή εμφάνιση από τους Styx με βασικό κορμό τα κλασικά τραγούδια τους έστω κι αν τα Brave NewWorld”, «Holy Water” και “Edge of the Century” ακούγονται …παράτερα.

Οι R.E.O. Speedwagon ξεκινούν το set τους με μια μεγάλη επιτυχία τους, το “Don’t let him go” (από το άλμπουμ τους Hi Infidelity) και συνεχίζουν με μια παρέλαση κλασικών επιτυχιών τους όπως "Take It on the Run" με τον κόσμο να τραγουδάει, "Can't Fight This Feeling", Roll with the Changes" και βέβαια το κλασικό "Keep On Loving You". Ενδιάμεσα και τα “Music Man”, “Ridin’ the Storm out”(σ.σ. από τα καλύτερα  τραγούδια τους) και «157 Riverside Avenue” μεταφέρουν το pop rock πνεύμα της μακρόχρονης ιστορίας τους. Η όλη εμφάνισή τους είναι πολύ καλή με τα κομμάτια να ακούγονται πολύ κοντά στις studio εκτελέσεις με την προσθήκη περισσότερων σόλων (και καθόλου κουραστικών). Ξεχωρίζει η ζωντάνια του Kevin Cronin και το παίξιμο του κιθαρίστα Dave" Amato(σ.σ. ο Gary Richrath είχε αποχωρήσει από το 1989).

TRIVIA
 Αργότερα, και τα δύο συγκροτήματα κυκλοφορήσαν αυτοτελώς την εμφάνισή τους σε διαφορετικά cd. Των Styx κυκλοφόρησε με τίτλο At the River's Edge: Live in St. Louis με την προσθήκη των τραγουδιών Everything Is Cool και Lorelei) και οι REO Speedwagon με τίτλο Live Plus με την προσθήκη των Keep Pushin', Tough Guys και That Ain't Love.
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
6/10/19

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. 2 ογκολιθοι της rock με διαφορετικο χαρακτηρα η καθε μια , που την εποχη της ανθισης τους αν πρεφερες τα ονοματα τους στην Ελλαδα θα σου απαντουσαν 'οτι εχει το ψυγειο ' ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή