Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ THE HOUSE OF THE RISING SUN(ANIMALS)

Aπό πού να πρωτοξεκινήσεις για να γράψεις την ιστορία του “The House of the Rising Sun"; Ας ξεκινήσω με τα τυπικά. Το κομμάτι συμπεριλήφθηκε στο πρώτο αμερικάνικο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν οι Animals, ενώ στην βρετανική αγορά κυκλοφόρησε μόνο σαν single κι όχι σε άλμπουμ τους (σ.σ. τότε τα συγκροτήματα και οι  καλλιτέχνες κυκλοφορούσαν διαφορετικά άλμπουμ σε Αμερική και Μ.Βρετανία. Η διαφορά τους ήταν στο εξώφυλλο αλλά και σε ορισμένα τραγούδια!).
Το τραγούδι θεωρείται folk song αφού βασίζεται σε ένα παραδοσιακό τραγούδι του 17ου αιώνα. Παλαιότερα συναντιόταν και με τον τίτλο "Rising Sun Blues" και οι στίχοι του μιλούν για ένα οίκο ανοχής στη Νέα Ορλεάνη με την ονομασία "Το Σπίτι του Ανατέλλοντος Ήλιου", που πήρε το όνομά του από την ιδιοκτήτριά του, Madame Marianne LeSoleil Levant (που σημαίνει "Rising Sun" στα γαλλικά). Έκλεισε το 1874, όταν έκλεισε λόγω καταγγελιών από τους γείτονες. Για την ιστορία, βρισκόταν στο 826-830 St. Louis St.

Μια άλλη εξήγηση του τραγουδιού είναι ότι αναφέρεται σε γυναικεία φυλακή της Νέας Ορλεάνης, που ονομαζόταν φυλακή των γυναικείων ενοριών της Ορλεάνης. Στην πύλη εισόδου είχε μια διακόσμηση την ανατολή του ήλιου. Ο συνδυασμός του ανατέλλοντος ήλιου και της φυλακής, εξηγεί το στίχος "Ball and Chain" στο τραγούδι.
And Im goin?back to New Orleans
To swing that ball and chain
Πάντως οι περισσότεροι ερευνητές, υποστηρίζουν την πρώτη εκδοχή του οίκου ανοχής.
Το τραγούδι έγινε γνωστό το 1964 από το βρετανικό συγκρότημα των The Animals (Νο1 Αμερική, Νο 1 Μ.Βρετανία) και σύμφωνα με τον Eric Burdon, ο παραγωγός του Mike Most όπως κι ο manager τους δεν ήθελαν να το ηχογραφήσουν!  Ευτυχώς για το συγκρότημα, το είχαν συμπεριλάβει στο set list της περιοδείας του έκαναν με τον Chuck Berry και ο κόσμος αντιδρούσε πολύ θετικά κι έτσι αποφάσισαν το ηχογραφήσουν, αλλάζοντας ελαφρά τους στίχους που μιλούσαν για ένα φτωχό κορίτσι και τώρα στην εκτέλεση των Animals, μιλούν για ένα φτωχό αγόρι. Η αρχική ηχογράφηση ήταν μονοφωνική χωρίς overdubs! 


Ένα από τα στοιχεία που άλλαξαν το τραγούδι προς το καλύτερο, ήταν η σκέψη του οργανίστα Alan Price να δυναμώσει το αρμόνιο Vox Continetal και μέσα σε 10 λεπτά το είχαν ηχογραφήσει. Το κόστος του studio ήταν 4 λίρες  και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα.
Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑ ΣΤΑ CREDITS   
Κάτω από κάθε τραγούδι, αναφέρονται τα ονόματα των στιχουργών και συνθετών. Αυτά ο παραγωγός παραδίδει στην εταιρεία που με τη σειρά της ενημερώνει την ΑΕΠΙ κάθε χώρας για την απόδοση δικαιωμάτων.  Ο manager τους, τους είπε ότι το τραγούδι ήταν παραδοσιακό (traditional) και θα έπρεπε να γραφτούν τα ονόματα και των 5 σαν διασκευαστές. Όμως δεν χωρούν να μπουν όλα οπότε ο manager τους τούς πρότεινε να γράψουν μόνο ένα, το όνομα του Alan Price και οι λεπτομέρειες που ήταν το νομικό θέμα για να πάρουν κι οι άλλοι 4 το μερίδιο τους θα κανονιζόταν με τη νομική υπηρεσία της δισκογραφικής εταιρείας. Κάτι το νεαρό της ηλικίας, κάτι η αφέλεια, έδωσαν στο Alan Price ολόκληρο(!) το ποσοστό δικαώματος του τραγουδιού, χωρίς να πάρουν δεκάρα οι υπόλοιποι! 
TRIVIA
  • To “The House of the Rising Sun"ήταν το τραγούδι που «έπεισε» τον Bob Dylan να γίνει ηλεκτρικός!
•    Η πρώτη κυκλοφορία του single, έγινε στη Μ.Βρετανία τον Ιούνιο του 1964 (Νο1) για να ακολουθήσουν άλλες δύο, η πρώτη το 1972 (Νο 25) και η δεύτερη το1982 (No. 11).

 
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ

Πριν τους Animals το είχαν ερμηνεύσει ο Άγγλος τραγουδιστής Johnny Handle καθώς και οι, Texas Alexander, Lead Belly, Woody Guthrie, Roy Acuff καθώς και η Nina Simone και ο  Dylan!
Το 1969 το διασκεύασαν μια ψυχεδελική εκτέλεση οι Frijid Pink, ενώ άλλες γνωστές εκτελέσεις είναι  αυτές των Dolly Parton, των Thin Lizzy σε instrumental εκτέλεση στο άλμπουμ τους Funky Junction Play a Tribute to Deep Purple (1972), οι Geordie με τον Brian Johnson στα φωνητικά, οι Five Finger Death Punch κ.α.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
12/10/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Λοιπόν, δεν ξέρω αν το θυμάσαι (;), αλλά Rising Sun ονομαζόταν και ο "Last Apache" των Bolland & Bolland: Ride on Indian soldier, ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή