ROCK INCIDENT 65: ΓΙΑΤΙ ΟΙ GUNS AND ROSES ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ GREATEST HITS.

Έχουμε γυρίσει το χρόνο 15 χρόνια πίσω όταν οι Guns ‘n’Roses βλέπουν να κυκλοφορεί η συλλογή Greatest Hits (2004). Μια συλλογή με 14 κομμάτια που κυκλοφόρησε χωρίς την άδεια τους (η οποία δεν χρειαζόταν) και χωρίς οι ίδιοι να έχουν λόγο για τα κομμάτια της. Η συλλογή χωρίς καθόλου προώθηση πήγε στο Νο3 του αμερικάνικου chart(!) και στο Νο1 του βρετανικού με τις αντίστοιχες πωλήσεις να είναι 6.000.000 για την Αμερική και 4.000.000 για ολόκληρη την Ευρώπη.
Με την κυκλοφορία του Greatest Hits ήδη είχαν συμπληρωθεί 11 χρόνια από την κυκλοφορία του τελευταίου studio άλμπουμ τους, του The Spaghetti Incident?και οι φήμες για την κυκλοφορία του καινούργιου που γνωρίζαμε μόνο τον τίτλο αλλά δεν είχαμε ακούσει τίποτε, του Chinese Democracy, έδιναν κι έπαιρνα. Παρ’ όλα αυτά, οι  Axl Rose, Slash και Duff McKagan με κανένα τρόπο δεν ήθελαν να κυκλοφορήσει αυτή η συλλογή κι έκαναν ότι μπορούσαν να αποτρέψουν την κυκλοφορία της, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Η κυκλοφορία του Greatest Hits βρήκε συγκρότημα και δισκογραφική εταιρεία Geffen στο χειρότερο σημείο τους. Ο Axel βρισκόταν στο studio και ηχογραφούσε τα καινούργια τραγούδια, χωρίς την παρουσία των υπολοίπων αυθεντικών Gunners, άλλαζε διαρκώς μέλη και παραγωγούς και η Geffen Rec. πλήρωνε ασταμάτητα, με το λογαριασμό να έχει φθάσει στα $13.000.000 και δίσκος να έχει κυκλοφορήσει!
Φυσικό ήταν σε μια στιγμή η Geffen να κάνει παύση πληρωμών και να προσπαθήσει να πάρει πίσω κάποια από τα χρήματα που είχε ήδη δαπανήσει, κυκλοφορόντας τη συλλογή Greatest Hits. Μόλις ενημερώθηκε ο Axel για αυτή την κυκλοφορία, έστειλε εξώδικο στη Geffen, το οποίο συνυπέγραφαν και οι Slash και McKagan, οι οποίοι είχαν αποχωρήσει από τους Gunners, δηλώνοντας την άρνησή τους να κυκλοφορήσει μια τέτοια συλλογή χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Μάλιστα στο εξώδικο έγραφαν τη διαφωνία τους ως προς το εξώφυλλο, την επιλογή των τραγουδιών που κατά τη γνώμη τους δεν αντικατόπτριζε την καλύτερη δουλειά τους  αλλά και δεν συμφωνούσαν με τις remastered έκδοσεις, κατ τη διάρκεια των οποίων δεν συμμετείχαν. Το εξώδικο έκλεινε, με τη σημείωση ότι η κυκλοφορία της συλλογής θα παραπλανούσε το αγοραστικό κοινό που περίμενε το πολυαναμενόμενο νέο studio άλμπουμ.
Μάλιστα έγραφαν ότι οι υπολογιστές της Geffen Records γέμισαν με χιλιάδες ηλεκτρονικά ταχυδρομεία τις τελευταίες εβδομάδες από fans που εξέφραζαν τη διαφωνία τους. Να σημειώσουμε ότι όλα αυτά συνέβησαν το 2004, που το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν ήταν τόσο διαδομένο ακόμα και στην Αμερική.
Ένα βασικό σημείο του εξώδικου αναφερόταν στο γεγονός ότι η Geffen δεν είχε το δικαίωμα να κάνει remastered στα τραγούδια και μάλιστα χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Η υπόθεση έφθασε στο δικαστήριο, όπου απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί των εναγόντων και η κυκλοφορία της συλλογής προχώρησε κανονικά, βγαίνοντας στα καταστήματα μιας εβδομάδα μετά την απόφαση του δικαστηρίου.
Η συλλογή δεν περιέχει ένθετο με πληροφορίες, λείπουν τραγούδια σαν τα  "Out Ta Get Me," "Estranged" και "Mr. Brownstone" και είναι άγνωστο γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν.
Τελικά το Chinese Democracy κυκλοφόρησε 4 χρόνια αργότερα(!) δηλ. το 2008 πουλώντας στην Αμερική 1.000.000 αντίτυπα και στην Μ.Βρετανία 300.000, ενώ ο Slash συνέχισε την καριέρα του με τους Velvet Revolver.
Όπως καταλάβατε οι πωλήσεις του Greatest Hits απέχουν κατά πολύ απλό αυτές του Chinese Democracy και τα χρήματα που εισέπραξε ο Axel από τα δικαιώματα είναι κατά πολύ περισσότερα. Συνολικά έως σήμερα το Greatest Hits έχει συμπληρώσει 400 εβδομάδες(!0 μέσα στο chart του Billboard ενώ οι πωλήσεις του σημείωσαν νέα αύξηση μετά την Not in This Lifetime... Tour.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

25/3/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου